Möt mustens mästare
Så här på sensommaren kan det vara förknippat med viss risk att musta äpplen. Det kan bli en explosion i musteriet. Fast det händer inte med höst- och vinteräpplen.
Foto: Patrik Lundin
- Den tidiga frukten, det vill säga sommaräpplena blir lätt övermogna och det kan bli stopp i silduken för att fruktköttet inte går igenom de fina maskorna, säger Conny Levin, som driver sitt eget musteri i ett villaområde i Gamla Uppsala.
När det blir stopp kan linnéduken spricka likt en ballong med för mycket luft. Det har hänt fyra gånger i år. Då blir det kladdigt ändå upp i taket.
Conny Levin, som har mustat äpplen i tio år i sitt ombyggda garage, tycker att höst- och vinteräpplen är de bästa att musta, både smak- och konsistensmässigt. Sina första pressar köpte han i Björklinge, men som den gamla bilmekaniker han är, tog han och byggde om dem efterhand. Själv är han hobbymustare, det är ingen året-runt-syssla, säsongen tar slut när frosten kommer, vanligtvis i slutet av oktober.
- Förr var det mest äldre som kom hit med sina äpplen, men numera är det allt fler yngre, säger han och förbereder pressningen genom att vira in de grovrivna äpplena i sildukar.
Han är ingen äppelodlare. Principen är att den som vill köpa must får ta dit egna äpplen, minst 20 kilo, och sedan hämta dem i form av must. Med eller utan konserveringsmedel.
- Utan konserveringsmedel håller äppelmust bara tre till fyra dagar. Men det går bra att frysa in och det påverkar inte smaken direkt. Möjligtvis blir smaken lite sötare efter frysning, säger Conny Levin, som tycker att musten blir godast om den är gjord av olika äppelsorter.
På en bänk står papperspåsar med inlämnade äpplen av olika sorter. Men en påse skiljer sig åt, den innehåller päron. Att musta enbart päron är ingen hit, anser Conny Levin. Det blir för sött, men däremot är päron utmärkta att blanda med äpplen, ungefär en femtedel päron ger den bästa mixen.
Trots att han mustat så många gånger blir han fortfarande fascinerad över hur mycket saft ett litet äpple innehåller. Redan innan han sätter igång själva pressningen börjar saft från de rivna äpplena rinna ner i dunken. När pressningen är klar har det blivit 20 liter äppelmust av 35 kilo äpplen som är inlämnade från en kund i Enköping.
I dag finns det väldigt få småskaliga musterier i Sverige. Conny Levin skattar antalet till 18 stycken, varav de flesta finns i Skåne. Men i Uppsalatrakten finns faktiskt två, förutom i Gamla Uppsala, finns även ett i Vårdsätra. Det drivs av Katarina Johansson med familj.
FAKTA
Äppelmust är råsaft från kallpressade äpplen, socker får inte vara tillsatt.
Conny Levin tipsar om sorter:
Bra att musta är: Ingrid Marie som ger klar och rosa must. Även Gravensteiner och melonäpple som plockas i mitten av oktober.
Inte bra att musta: Transparante blanche och Säfstaholm.
Musterier i Uppsala län
* Vårdsätra musteri - pressar alla slags äpplen och päron från september till och med oktober. Ägare Katarina Johansson, www.vardsatra-musteri.com/
* Gamla Uppsala musteri - pressar alla slags äpplen och päron sker under äppelsäsongen när tillräckligt många kunder har anmält sitt intresse Ägare Conny Levin. www.musteri.se
Äppelmust är råsaft från kallpressade äpplen, socker får inte vara tillsatt.
Conny Levin tipsar om sorter:
Bra att musta är: Ingrid Marie som ger klar och rosa must. Även Gravensteiner och melonäpple som plockas i mitten av oktober.
Inte bra att musta: Transparante blanche och Säfstaholm.
Musterier i Uppsala län
* Vårdsätra musteri - pressar alla slags äpplen och päron från september till och med oktober. Ägare Katarina Johansson, www.vardsatra-musteri.com/
* Gamla Uppsala musteri - pressar alla slags äpplen och päron sker under äppelsäsongen när tillräckligt många kunder har anmält sitt intresse Ägare Conny Levin. www.musteri.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!