Mjuka kakor från öst och väst
Jag är inte någon bagare av rang. När min man ser mig baka brukar han fnittra över hur jag muttrar och svär. Sanningen är den att vi fortfarande har muffinssmet i taket som sitter fastmålad under taklasyren.
Brownies har ni säkert ätit. De här är extra söta och sega med två sorters blockchoklad mörk och vit. Ljuvligt goda efter en lätt middag med en klick vispad grädde eller vaniljglass. Du kan blanda i grovhackade nötter av något slag om du vill. Eller varför inte prova med minimarshmallows? Kul till barnkalas.
Poppy seed är vallmofrö på engelska. Poppy seed cake är också från ett amerikanskt recept som jag reviderat men det råder skilda åsikter om kakans ursprung. Lite efterforskningar säger att vallmofrökakor bakas flitigt i öststaterna men också Österrike har kommit på tal. Strunt samma, god är den i alla fall.
RECEPTEN
Citron- och yoghurtkaka
Syrlig, saftig och lite mindre söt är den här kakan med rötter i Mellanöstern.
125 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
rivet skal av en 1/2 citron
1 1/2 dl naturell yoghurt,
gärna mild
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Citronsirap:
1 1/2 dl pressad citronsaft
(ca 2 stycken)
1 1/4 dl strösocker
rivet skal av en 1/2 citron
ev citronmelissblad och
florsocker till dekoration
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form, gärna med löstagbar kant. Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Rör i citronskal och yoghurt och blanda väl. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt separat och blanda sedan i det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 45 minuter tills en provsticka är torr när du sticker i mitten av kakan. Under tiden kakan är i ugnen gör du citronsirapen genom att blanda citronsaft och skal med socker i en kastrull. Låt det sjuda ca 34 minuter och sedan svalna något. När kakan är färdig bör den svalna i ca 15 minuter innan lagen hälls på. Gör små snitt med en smal kniv eller provsticka i kakan och häll över hälften av citronsirapen. Resten hälls på innan servering. Vill du piffa till kakan lite extra kan du garnera med citronmelissblad pudrade med florsocker.
Poppy seedcake
Poppy seed är vallmofrö på engelska. Det här är en mäktig kaka som är saftig och har frisk smak av apelsin och roligt knaster av vallmofröna.
300 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl blått vallmofrö
rivet skal och saft av 1 apelsin
5 ägg, separerade i gulor och vitor
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Glasyr:
3 dl florsocker
3 msk mjukt smör
11 1/2 msk hett vatten
raspat apelsinskal till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en stor kransform, 2 liter. Vispa smöret mjukt med elvisp. Häll i sockret lite i sänder och vispa fluffigt. Blanda i vallmofröna, apelsinskal och saft. Vispa i äggulorna tills allt är ordentligt blandat. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och rör i det i äggsmeten. Vispa äggvitorna separat till hårt skum. Vänd i dem i smeten försiktigt. Smeten blir ganska tjock. Lägg smeten i formen och grädda i ca 45 minuter tills en provsticka är torr när du sticker i den tjockaste delen. Låt kakan svalna.
Gör glasyren under tiden: Rör ut florsockret i det mjuka smöret. Späd med hett vatten till en krämig konsistens. Häll glasyren över kakan och garnera gärna med apelsinskalstrimlor.
Brownies med två sorters choklad
(15 stycken)
Brownies är amerikanska chokladrutor. Den här innehåller både mörk och vit blockchoklad som ger i en sötseg godiskaka. Den kan ätas med vispad grädde eller vaniljglass.
225 g smör
200 g mörk blockchoklad
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
100 g vit blockchoklad
ev florsocker till dekoration
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rektangulär form ca 23 x 30 centimeter. Smält smöret i en kastrull och tillsätt blockchokladen i bitar. Rör tills chokladen smälter. Vispa ägg och socker pösigt. Häll chokladblandningen i äggsmeten och rör om tills det är väl blandat. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat skål. Rör i det i chokladblandningen och blanda. Häll smeten i formen.
Smält den vita blockchokladen i vattenbad: Placera en metallskål över en kastrull med sjudande vatten och bryt chokladen i bitar och lägg det i bunken. Rör tills chokladen smält. Häll den över kaksmeten i ett sicksackmönster. Grädda mitt i ugnen ca 2530 minuter. När kakan har svalnat kan du pudra med florsocker genom en tesil innan du skär den i bitar.
Prova att:
använda annat än ströbröd när du bröar formen. Variera till exempel med kakao, kokos, polenta eller mannagryn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!