Mixat till midsommar
Blandbord. Sex Uppsalabor som varit med på Mat&Dryck-sidan förut får uppgiften att laga varsin rätt. Det blir en midsommarbuffé med inspiration från när och fjärran.
Skaldjursbakelse med wasabicreme.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Har lagat: Marinerade linser som äts kalla som tillbehör till andra rätter. I Etiopien äts det till det traditionella brödet injera.
Måsten på midsommarbordet: Den färska svenska potatisen.
Hur ska du fira midsommarafton?
- Vi firar som svenskar gör och brukar vara i Gamla Uppsala. Sen ska vi vara hemma på kvällen.
Sigge Fagerström
Har lagat?Midsommarböckling, den är en klassiker hos oss sedan 25 år tillbaka och favoriten.
Måsten på midsommarbordet: Köttbullar, Jansson, hemlagat hårt bröd, färsk potatis och småplock. Öl förstås, gärna halvmörkt och så kan det bli en snaps till.
Kim Dibi
Har lagat: Grillade kycklingspett som passar bra med potatisgratäng och grönsallad tillsammans med sin kompis Robert Blixt som är kock.
Måsten på midsommarbordet: Färsk potatis och sill. Utan färskpotatis blir det ingen midsommar. Men de övriga smårätterna på bordet går fint att variera.
Ska fira midsommarafton: På Torsholma mellan Östhammar och Hargshamn.
Johanna Mellberg har lagat skaldjurs-bakelse med wasabi-creme.
Måsten på midsommarbordet: Matjessill, färskpotatis och en god efterrätt, gärna med jordgubbar.
Hur ska du fira midsommarafton? Som vanligt hos mamma i Grisslehamn.
Richard Tellström har lagat en potatisrätt som lagas i ugn och bräckt gravlax och böckling från Grisslehamn samt ägg med morotsmajonnäs för att få lite sötma som bryter mot det salta på bordet. Allting kan förberedas kvällen innan.
Måsten på midsommarbordet: Sillar och nubbar, sen är det fest. Det är lika festligt på en vanlig tisdag. Sill och nubbe är som att skjuta upp champagnekorken.
Hur ska du fira midsommarafton? Läsa korrektur på Så säljer man regional mat, min avhandling. Men sill och nubbe blir det nog ändå.
Jelica Bosnjak har lagat bulgursallad med kyckling samt tsatsiki.
Måsten på midsommarbordet: Jag gillar efterrätter, så jordgubbar måste vara med, naturella.
Ska göra på midsommarafton? Det är tradition för oss att vara i Hammarskog och då brukar vi alltid ha picknick som varierar i innehåll. Vi tar det lite som det kommer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!