Mitt lilla gryn

Nu kommer de på bred front. De små nyttiga ­grynen som förut mest fanns i specialbutiker har gått och blivit hett eftertraktade.

Saffransquinoa som risotto.

Saffransquinoa som risotto.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2006-10-12 00:01
Det är inte lätt att få tag på trendgrynet nummer ett: quinoa. Jag hade dessutom bestämt mig för att använda den allra senaste varianten - röd quinoa. Jag härjade runt i de flesta matbutiker men det var utsålt överallt. Äntligen har
folk fått upp ögonen för quinoa.
@3a Text:Själv smakade jag quinoa, som egentligen är ett frö, första gången för tio år sedan i Oregon i USA och blev stormförtjust. Som matskribent har jag ivrigt försökt upplysa om detta gryn och haft med det i recept men det har varit för svårt att hitta. Endast en del hälsokostaffärer och världsbutiker har sålt det.

Istället för ris
Men nu i dagens GI-tider och hälsoboom säljer det som aldrig förr i sällskap med andra trendiga frön och gryn som dinkel, bulgur och olika risgryn.
Prova grynen i sallader, som tillbehör i stället för ris eller couscous. Couscous är för övrigt ett prefabricerat gryn så det är inte så hälsosamt som de nya naturliga grynen. En kollega till mig skrev till och med ner dem som ?snabbmakaroner? jämfört med de nya grynsorterna.

Frö från gräs
Quiona - uttalas ?kin-oa? - är ett frö från ett gräs i Anderna. Där har man använt det i årtusenden och det är rikt på protein, mineraler och kostfibrer. Det finns ljust och rött frö. Det röda har en något mer nötaktig smak.
Dinkel är urvetet varifrån vårt moderna vete har utvecklats. Dinkel är inte modifierat på något sätt och har alla vetets naturliga egenskaper och höga näringsvärden kvar. Att baka på dinkelmjöl ger en mustig och nötig smak åt brödet. Hela korn kan användas i sallader, soppor eller i stället för ris. Dinkel kallas även för spelt eller farro.
Bulgur är förkokt och grovkrossat durumvete som härstammar från Mellanöstern. Det ingår i den klassiska salladen tabbouleh med cit­ron, massor av persilja och annat grönt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!