Mitt i tomatsäsongen

Just nu är tomaterna som allra bäst. Så passa på att frossa i tomaten som började som skum prydnadsväxt för att nu vara en av våra viktigaste grönsaker.

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2009-08-06 07:00
De första tomaterna som kom till Europa hade sjöfararen Columbus snott av aztekerna i Centralamerika. Till en början var européerna mycket misstänksamma mot den röda grönsaken, som man i första hand såg som en prydnadsväxt. Men när den gastronomiska litteraturens fader, fransmannen Grimod de la Reynière (1758-1838) började hylla tomaten i sina skrifter tog det fart, åtminstone i de sydeuropeiska trädgårdslanden.

Tomaternas intåg i den nordliga delen av Europa lät vänta på sig ytterligare ett sekel. Till Sverige kom de första tomaterna på 1920-talet, men försäljningen hämmades av såväl smaklöshet som höga priser eftersom den måste importeras eller växthusodlas stora delar av året. Först efter kriget, när matvanorna i Europa blandats upp och inte minst tagit intryck av de amerikanska, tog det fart på allvar. I dag räknas tomaten som en av våra viktigaste grönsaker och försäljningen pågår året runt.

För 50 år sedan var tomater liksom sallad och gurka utpräglade sommargrönsaker med en tydlig säsong. Vintertid fick man klara sig med rotsaker och kål. Tidigt om våren kom tomaterna tillbaka, inledningsvis flygtransporterade "Kanarietomater" förpackade fyra och fyra i små tråg. Stenhårda, dyra och trista, men i alla fall tomater.

Kombinationen tomater och socker känner vi igen från exempelvis ketchup. En tomatsås eller tomatsoppa vinner i regel på att sötas lätt eftersom sockret lockar fram tomatsmaken mer än någon annan krydda. Visste ni förresten att råa tomater inte alls fungerar tillsammans med rödvin? Kombinationen smakar plåt och kan förstöra en hel måltid. Om tomaterna tillagas, antingen det innebär stekning, kokning eller ugnsbakning, är plåtproblemet ur världen.




Recept

Tomatsoppa
För 4 personer
1 kg mogna tomater
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
2 msk olivolja
3-4 kvistar färsk körvel (alt. 1 tsk torkad)
1 vitlöksklyfta
12 dl vatten
2 msk koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond
maizena
1 nypa socker
salt och vitpeppar

1. Skala och hacka den gula löken. Flå tomaterna, ta bort skal och kärnhus och hacka tomatköttet grovt. Hacka selleristjälkarna.
2. Fräs samman allt med olivolja i en rymlig kastrull. Pressa i en vitlöksklyfta och späd med vatten. Tillsätt koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond och repa ned bladen från 3-4 kvistar körvel.
3. Låt soppan koka upp och sjuda sakta i tio minuter. Häll upp i mixer eller matberedare och kör soppan helt slät. Slå tillbaka soppan i kastrullen och koka upp. Red lätt med lite maizena som blandats med dubbla mängden vatten. Soppan ska vara lätt trögflytande, inte mer. Sjud soppan fem minuter efter avredningen. Smaka av med socker, salt och peppar strax före serveringen.

Vardagsbruschetta på Dans vis
För 4 personer
4 mogna tomater
4 skivor dagsgammalt lantbröd
2 klyftor vitlök
8 msk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
bladpersilja eller basilika

1. Skär tomaterna i bitar. Ska man vara riktigt noga bör de skållas i kokande vatten och sedan flås, men med söta sommartomater går det att ta med skal och allt.
2. Stek brödskivorna frasiga i olivolja. Avsluta stekningen med att pressa över eller fördela riven vitlök över bröden. OBS! Stek inte vitlöken, utan försök att få på den i sista stund så smaken inte förändras eller i värsta fall blir bränd.
3. Lägg upp bröden på fat eller tallrikar. Stek tomatbitarna hastigt i olivolja i en ganska het panna. Fördela tomatröran över bröden och avsluta med flingsalt, svartpeppar och bladpersilja alternativt basilika.

Örtkryddade färsbiffar med tomat- och bearnaisesås
För 4 personer
500 g blandfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
2 msk rödvin (eller vatten)
1 msk hackad färsk oregano
salt och peppar
ev. 1-2 msk veteströbröd
smör och rapsolja till stekning
Till tomatsåsen:
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kg mogna tomater
2 msk olivolja
1 msk vetemjöl
1 msk konc. kyckling- eller grönsaksfond
15-20 blad färsk basilika
salt och peppar
1 nypa strösocker
Att äta till:
1 dl bearnaisesås (färdig)
klyftpotatis
blandad sallad
basilika och oregano

1. Skala och hacka lök, morot och vitlöksklyftor mycket fint. Ta bort fästet på tomaterna. Koka upp vatten och doppa ner tomaterna några sekunder så att skalet lätt kan dras bort. Ta bort kärnhusen och hacka tomatköttet grovt.
2. Fräs lök, både gul och vit, samt morot i olivolja. Efter någon minut tillsätts mjöl och därefter tomathacket. Rör ner flytande grönsaks- eller kycklingfond.
3. Låt såsen sjuda sakta utan lock i 30 minuter. Sila såsen och smaka av med strimlade färska basilikablad, socker, salt och peppar.
4. Blanda köttfärs med ägg, pressad eller riven vitlök, senap, vin och kryddor. Blir färsen för lös, justera konsistensen med en eller ett par matskedar veteströbröd. Forma fyra ganska tjocka biffar som steks i lika delar smör och rapsolja. Beräkna stektiden till 5 minuter per sida. Lock på pannan kortar ner tillagningstiden.
5. Servera biffarna med tomatsås och en liten klick bearnaisesås som fäste för färska örter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!