Miljösmart midsommarmat
Det är bra för miljön att äta upp maten. På köpet spar man en massa pengar. Mat efter säsong, närproducerad och ekologisk mat är också miljösmart, säger Charlotte Lagerberg Fogelberg, som forskar om mat och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Foto: Pernilla Sjöholm
Citrondoftande rödbetor med getost
30-40 S:t, räcker till 15-20 personer
cirka 600 g rödbetor
2 citroner, helst ekologiskt odlade
2 msk rapsolja, svensk
200-250 g vit caprin (ung, ej kladdig)
Borsta rödbetorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Spola dem i kallt vatten, skala och skär i munsbitar. Riv skalet på 1½ citron. Resten av skalet kan du riva och blanda i rabarberpajen eller krydda till exempel ägghalvor med. Resten av citronerna kan du skiva och smaksätta dricksvatten med eller lägga på sillen. Blanda det rivna citronskalet med rapsoljan och en nypa flingsalt i en bunke. Lägg i rödbetsbitarna och vänd runt så att de blir ordentligt täckta av blandningen. Skär getosten i småbitar och spetsa dem på tandpetare tillsammans med rödbetorna. Om du inte hittar vit caprin, går det bra med någon annan smakrik torrare närproducerad ost.
Senapsdoftande bönsallad med lök och persilja
8-10 personer
3 deciliter torkade bruna bönor, svenska
1½ deciliter torkade svarta bönor, alternativt 2 burkar/tetror bruna bönor och 1 burk/tetra svarta bönor
cirka 200 g salladslök
rejält med finklippt persilja, gärna från den egna balkongen eller trädgården
dressing:
2 msk rapsolja, svensk
2 msk skånsk senap
1 msk äppelcidervinäger
1 nypa flingsalt
Skölj bönorna och blötlägg i vatten var för sig över natten (10-12 tim)
Skölj dem och koka var för sig i lättsaltat vatten tills bönorna är mjuka med tuggmotstånd. Skiva under tiden salladslöken och klipp persiljan. Blanda en dressing av rapsoljan, senapen och äppelcidervinägern. Beroende på hur mild senapen är kan du behöva justera smaken med mer eller mindre senap, eller med mer eller mindre vinäger. Hittar du ingen salladslök så använd rödlök. Särskilt när den svenska kommit tillbaka för säsongen är den miljösmart.
När bönorna är färdiga, häll av kokvattnet och skölj dem i kallt vatten. Blanda nu ner alla bönorna i dressingen, tillsätt salladslöken och riktigt rejält med persilja, motsvarande ungefär en knippa persilja. Om du inte vill använda stjälkarna i salladen, frys in dem och använd i grytor senare. Låt gärna dra några timmar innan servering.
Rabarberpaj
cirka 10 personer
knappt ett kg rabarber
2 deciliter socker, gärna ekologiskt
3 msk potatismjöl
smuldeg:
5 deciliter mjöl
1½ tsk vaniljsocker
2¼ deciliter socker
250 g margarin
tillbehör:
cremefraiche, gärna ekologisk
Skala och skär rabarbern i cirka 3 centimeter stora bitar. Gör en smuldeg av mjöl, vaniljsocker, socker och margarin. Blanda potatismjölet med sockret. Lägg ungefär ¼ av degen i botten på en ugnsfast form. Varva rabarber med blandningen av socker och potatismjöl. Täck med resten av smuldegen. Grädda i 200°C i 20-30 minuter. Servera pajen ljummen med cremefraiche till.
Förklaringar:
Närproducerat - Ibland kan det finnas produkter riktigt nära, lokalt, och ibland kan man få se sig om lite längre bort inom hela landet.
Säsongsanpassat - Att äta säsongsanpassat innebär att äta enligt svensk säsong. Det betyder också att på vintern och våren äta mycket av sådana frukter och grönsaker som vi kan lagra väl, till exempel äpplen, grova grönsaker (rotfrukter och kålväxter) och lök.
FAKTA
Det här är miljösmart mat:
Närodlade rotfrukter
Närodlade grönsaker
Kål och lök
Baljväxter
Frilandsodlade svenska grönsaker
Svenska äpplen, päron och plommon
Närodlade jordgubbar och andra bär
Inhemskt beteskött - kor och får som betar är bra för det öppna landskapet och den biologiska mångfalden
Svensk rapsolja
Så äter du miljösmart:- Kasta inte mat i onödan
- Laga mat från grunden
- Ät efter säsong
- Köp både närproducerat och ekologiskt
- Planera matlagningen och storhandla
- Mindre kött men i så fall större andel inhemskt nötkött
Det här är miljösmart mat:
Närodlade rotfrukter
Närodlade grönsaker
Kål och lök
Baljväxter
Frilandsodlade svenska grönsaker
Svenska äpplen, päron och plommon
Närodlade jordgubbar och andra bär
Inhemskt beteskött - kor och får som betar är bra för det öppna landskapet och den biologiska mångfalden
Svensk rapsolja
Så äter du miljösmart:- Kasta inte mat i onödan
- Laga mat från grunden
- Ät efter säsong
- Köp både närproducerat och ekologiskt
- Planera matlagningen och storhandla
- Mindre kött men i så fall större andel inhemskt nötkött
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!