Middagarna som plockar poäng

Fyra kvällar, fyra deltagare och fyra trerättersmiddagar. Låter det bekant? Nästan en miljon svenskar ser dagligen Halv åtta hos mig. Men konceptet har uppstått även där tv-kamerorna inte ser.

Kompisarna Elin Eriksson, Julia Eriksson och Stina Röllgårdh fixade en "halv åtta hos mig" en vecka tillsammans. 

I bild Stina Röllgårdh.

Kompisarna Elin Eriksson, Julia Eriksson och Stina Röllgårdh fixade en "halv åtta hos mig" en vecka tillsammans. I bild Stina Röllgårdh.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2012-11-08 08:52

Elin Eriksson, Stina Röllgårdh och Julia Eriksson hjälps åt att förbereda de tre rätterna till kvällens meny. Annat var det för drygt ett år sedan när de anordnade sitt eget Halv åtta hos mig. Då gällde det att på egen hand planera och laga en trerättersmiddag för fyra personer. Menyerna, sammansatta efter många samtal med tips från mamma, skickades ut via sms under dagen och klockan 19.30 slog de sig ner vid middagsbordet.

Elin Eriksson beskriver det som att de återinfört middagen som en institution i sina liv och minns hur speciellt det kändes första gången.
– Då var vi studenter och det blev ju väldigt lyxigt att äta trerätters så ofta. Sedan var det ju väldigt roligt att få laga mat åt andra och inte bara åt sig själv, säger hon och tittar upp från skärbrädan och ler mot de andra som står vid spisen.
Julia Eriksson blev förvånad över den tid det tog att laga all mat.
– Det tog ju nästan hela dagen. Hur länge förbereder de sig på tv? Och hur kan de hålla det så rent? säger hon och torkar av diskbänken för säkert fjärde gången i kväll.
– Det var väldigt roligt, men lite jobbigt när det var ens egen tur, tillägger Elin Eriksson.

Vem som kom med initiativet minns de inte. Men de hade alla sett programmet och pratat om att det vore kul att göra en egen version.
– Jag minns att det var tävling utav bara den. Det kändes som att man lade fram sig själv på ett fat. Jag var jättenervös fastän att jag känner er! säger Julia Eriksson.

Den sista kvällen på veckan var det nämligen, som sig bör, dags för poängsättning. Stor noggrannhet krävdes för att lappar med poängsiffror skulle redovisas rätt och riktigt.
– Vi pratade till och med om att skriva streck under sexor och nior så att inget skulle bli fel, säger Stina Röllgårdh.
Hon hamnade på en hedrande andra plats, slagen med ett halvt poäng.
– Jag är fortfarande lite sur. Ett halvt poäng fick man ju inte sätta! utbrister hon.
– Ja, jag blev inte så populär för det där, säger Julia Eriksson och skrattar.


Elin Eriksson
Bor: Stockholm.
Yrke: Redaktionschef.
Meny: Förrätt: ”Den sovande geten” - gratinerad getost på bädd av äpple & rucola. Varmrätt: ”Fläskfilé à la Gräsö” – med kantareller, toppat med ädelost.
Dessert: ”Den syrliga gotharen” – vit chokladpannacotta med limemarinerade bär.
Mest nöjd med: Pannacottan. Den kunde jag förbereda in i minsta detalj och den fick ta sin egen tid. Jag gör inget på känn, allt måste ske med extrem noggrannhet.
Mest missnöjd med: Huvudrätten, för det behövde jag ju laga medan de andra var där. Det blev för mycket press och stress.

Julia Eriksson
Bor: Fålhagen, Uppsala.
Yrke: Undersköterska och sociologistudent.
Meny: Förrätt: Rödlöksblandad färskost inlindad i tunn parmaskinka serverat bredvid soltorkade tomater. Varmrätt: Ugnsbakad laxfilé med dill, vitlöksbakad potatis samt mamma Anitas makalösa romsås. Till det mangosallad med bladspenat, nötter och fetaost.
Dessert: Citronpaj toppat med jordgubbar och citrongrädde. (Och så kanske ett litet citronkex på det).
Mest nöjd med: Jag tror det var Stina som sa att hon inte tyckte att mango och sallad lät gott på förhand. Men att hon blev glatt överraskad!
Mest missnöjd med: Att det var så mycket press.

Stina Röllgårdh
Bor: Stabby, Uppsala.
Yrke: It-supporter.
Meny: Förrätt: Bresaolasallad med rucola rostade pinjenötter och balsamvinäger. Varmrätt: Kantarellsoppa med hembakat valnötsbröd. Dessert: Ugnsbakade äpplen fyllda med white sensation – vanilj, vit choklad och kokos.
Mest nöjd med: Efterrätten. Jag gör nästan aldrig det och gjorde dessutom en helt ny. Men den blev mest uppskattad!
Mest missnöjd med: Jag tog ett recept från internet till brödet och det höll på att bli katastrof men jag räddade situationen med en nödlösning.


Recept

Krämig champinjonsoppa
Portioner: 4

450 gram champinjoner
1 gul lök
5 dl vatten
1 svampbuljongtärning
5 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
Färsk persilja

Lägg undan cirka 5 champinjoner till senare. Hacka de övriga champinjonerna och löken fint och fräs några minuter i smör. Tillsätt vattnet, buljongtärningen och grädde. Låt koka i 10–15 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare och smaka av med salt och peppar. Skiva de resterande champinjonerna och stek dem hastigt i smör. Garnera med hackad persilja.

Bruschetta med tomat, basilika och parmesan
Portioner: 4

1 liten baguette skuren i skivor
3 tomater i småbitar
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar
Grovriven parmesan

Lägg baguetteskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Rosta i ugn i 225 grader cirka 5 minuter. Blanda ihop tomater och finriven eller pressad vitlök och smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Vänd ner rödlöken och lägg på brödskivorna, avsluta med att strö över rikligt med parmesanost.

Fyllig räk- och kräftgryta
Portioner: 4

200 g räkor
200 g kräftstjärtar
1 paket färsk pasta (cirka 250 g)
2 tomater
1 purjolök
8 medelstora champinjoner
3 msk olja
1 tsk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 msk tomatpuré
3/4 dl vitt vin
1 tsk pressad citron
Tabasco och cayennepeppar efter behag
1 knippe sparris
Vitlök

Skålla och skala tomaterna, kärna ur och skär köttet i bitar. Strimla purjolöken fint på längden och skär den i 3 cm längder. Skiva champinjonerna fint. Häll oljan i en het stek- eller wokgryta och fräs purjolök och champinjoner i några minuter. Pudra över vetemjöl och tillsätt grädde, tomatpuré, vitt vin och citron. Krydda med salt, peppar, tabasco och cayennepeppar. Ge såsen ett uppkok och blanda ner räkor, kräftstjärtar och tomater. Låt puttra i cirka 15 minuter. Stek sparris i smör med pressad vitlök. Skvätt över lite citron. Koka pastan i cirka 2–3 minuter.

Chokladfondant med hallonsting
Portioner: 4

50 g smör
50 g mörk choklad (70 %) med hallonsmak
2 st ägg
50 g socker
30 g mjöl
Färska hallon

Smält smör och choklad i ett vattenbad. Vispa ihop ägg och socker och vänd sedan ihop med den smälta chokladen. Sikta i mjölet och rör om. Häll upp i smorda formar av aluminium och låt stå i frysen i cirka en timme. Ställ sedan formarna i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Fondanten ska ha en fast konsistens på utsidan men vara krämig i mitten. Lägg upp fondanten på en tallrik och garnera med hallon och chokladsås.

Enkel chokladsås
Portioner: 4

1/2 dl kakao
1/2 dl socker
1/2 dl vatten

Vispa samman kakao, socker och vatten i en kastrull. Låt koka i ett par minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!