Middag med tjejgänget
För 15 år sedan gick de på en kalligrafikurs. Sedan dess har de ordnat tjejmiddagar och följt varandra genom livets olika faser. Den här kvällen träffas de åtta för 103:de gången.
Tjejmiddagarna har knutit dem samman i 15 års tid och de tänker fortsätta så länge de kan röra sig.
Foto: Linda Forsell
- Genom åren är det alltid någon som varit gravid, ammat och numera är det många som bor utanför stan och kör bil, säger Agneta Strandqvist som gjort drinken av flädersaft, mineralvatten med citron och hallon.
Tjejmiddagarna har gjort att följts åt genom livets faser. Till en början diskuterade de studier, utlandsresor, biobesök och restauranger och i takt med åren har samtalsämnena gått över till bröllop, födslar, blöjor, förskolestarter, skolavslutningar, pensionsförsäkringar och arbetsliv.
- Hur många äppleskivor ska jag skära? frågar Catharina Isoz Nordling
- Åtta, svarar Agneta Strandqvist. Och inte för tjocka.
Skivorna ska vara till förrätten som är ugnsgratinerad getost på äpplen.
Den 103:de middagen med gänget i köket avviker ifrån mönstret. I vanliga fall brukar värden ensam stå för all matlagning. Det är liksom en av poängerna - att de övriga ska få sätta sig vid dukat bord och inte behöva, handla, laga och diska.
- Att få skämma bort de andra är roligt, säger Agneta Strandqvist.
Lika glada blir de som slipper allt förarbete.
- Det är en minisemester, säger Sara Wassén som kommer lite senare och direkt från ett tolvtimmarspass på jobbet.
Varje deltagare arrangerar alltså middagen en gång per år och därefter kan matlagaren luta sig tillbaka och bara njuta resten av året. Hade upplägget krävt arbetsinsatser mer ofta tror de att hela idéen hade fallit.
Förutom att middagarna gjort att de hållit kontakten genom åren har de också blivit djärvare kockar, de utmanar sig själv med nya recept, och allt de gjort tillsammans finns dokumenterat i middagsdagböcker, med recept, berättelser och fina teckningar.
Agneta Strandqvist går iväg till övervåningen och hämtar några av böckerna och tillägger att de borde låsas in i kassaskåp.
-Utan tjejmiddagarna hade jag aldrig gjort så många nya rätter, säger Mia Nordin.
-Utan tjejmiddagarna skulle man dö en smula, säger Margareta Espegren.
Det doftar varm getost ifrån förrätten som just är färdiggratinerad. Medan Victoria Kvarnheden häller dressingen över osten går de övriga in och sätter sig.
Kvällen första samtalsämne handlar om ett bilverkstadsbesök som slutade med att reparatören klippte av slangarna till blinkersen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!