Middag bättre än stresslunch

KRÖNIKA: Det är svårt att hitta tid till att umgås och få den där kvalitetstiden alla pratar om. Då gäller det att sätta ner fingret, skriver Nicklas Kihlberg.

Nicklas Johansson

Nicklas Johansson

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2012-11-08 08:52

"Vi kan väl ses på en lunch nästa vecka?" En mening som flitigt studsar fram och tillbaka mellan mig och mina vänner. På en timme ska man sedan ta sig till mötesplatsen, beställa maten, prata i kapp om allt som hänt sedan sist och dessutom hinna äta. Sedan rusar man tillbaka till jobbet och så känns det som att man inte fick ut någonting av den där lunchen.

Det är svårt att hitta tid till att umgås och få den där kvalitetstiden alla pratar om. Då gäller det att sätta ner fingret. Det gjorde jag och mina tre vänner här intill. Inspirerade av det populära tv-programmet Halv åtta hos mig stuvade vi om i almanackorna och bokade upp fyra kvällar. Värdet på vår kvalitetstid ökades ju dessutom på med fyra trerättersmiddagar.
Det svåra kom när det var dags att värdera varandra och sätta poäng på sina vänners matlagningskunskaper. Men även om det var knivigt var det spännande att se vad poängpressen fick för effekt på våra kreativa ådror.

Fram växte en poetisk meny komponerad med inspiration från födelseorten, en dukning i italienska flaggans färger och en dessert med tre olika citroninslag som ändå inte smakade surt.
Elin tog av sparkassan för att köpa nytt porslin och en potatispress för nästan tvåhundra kronor. Jag själv försökte mig på en sorbet i glassmaskinen, som jag efter flertalet misslyckade försök äntligen trodde mig förstå mig på. Kreativiteten skapade en härlig känsla. Åtminstone under planeringen.

Men så blev klockan 19.30 och det plingade på dörren. Glassmaskinen lät värre än en byggarbetsplats. Jag hade avokadomousse (snarare en grön kletig gegga) över halva köket och kycklingen hade jag glömt att tina. Några djupa andetag och tysta svordomar senare satt vi till bords. Och jag insåg att det faktiskt var mina vänner som satt runt bordet. Det blev en riktigt trevlig kväll och känslan av att jag den kommande veckan skulle få avnjuta inte mindre än tre hemlagade trerättersmiddagar var oslagbar.

Min uppmaning till dig: Ordna middagar med dina vänner, i stället för att ses på den där lunchen ses ni "Halv åtta hos mig". Och tryter inspirationen på vad du ska laga så har vi tillsammans satt ihop en ny meny för just dig som du hittar recepten till här på unt.se!


Min egen meny:

Förrätt: Grillad ciabatta inlindad i proiscutto serverad med avokadomousse.
Varmrätt: Nicklas carbonara med italiensk kyckling.
Dessert: Hemmagjord citron- och limesorbet på sicilianskt vis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!