I den branta kullerstensbacken på S:t Johannesgatan ligger ett av Uppsalas äldsta fik. Café Uroxen öppnade med största sannolikhet i slutet på 1920-talet och sedan dess har de olika ägarna och inriktningarna avlöst varandra. Nu, sedan några år tillbaka, är det en gedigen matmeny med asiatiska smaker som är i fokus. Vårrullar, dumplings, phad thai, wokade rätter ... listan kan göras lång. För den som vill ha något mer fikaklassiskt serveras även smörgåsar.
Kafépatrullen beställer bland annat in tre rätter för 95 kronor och får små frasiga vårrullar med grönsaksfyllning, en liten klick gryta på nötkött och bambuskott samt två kycklingspett med jordnötssås och ris. Det smakar bra utan att vara extraavagant och alla tre rätterna är mycket försiktigt kryddade. En helvegetarisk rätt med wokade grönsaker, ris och tofu är även den lite enformig i smaken och väldigt salt. Uroxens köttbullemacka är av klassiskt snitt, med färdigköttbullar och rödbetssallad ur burk på ett mjukt rågsiktsbröd. Den ser lite trist ut med sitt stora blad av formklippt isbergssallat, men den smakar precis som det brukar. Uroxen har tre sorters dumplings med kyckling, fläsk och grönsaker. Patrullen väljer de grönsaksfyllda, och blir riktigt glada. De hemgjorda knytena smakar fantastiskt, med tunn deg och mild fyllning med en liten skål soja bredvid att doppa i.
Miljön är sig lik. Väggmålningarna med motiv som jakt, uroxar och Gustavianium anno 1700 är fortfarande kvar. De klunsiga konstläderfåtöljerna runt varje bord är dock av nyare datum. Café Uroxen vinner på att bevara den gamla atmosfären, men skulle kunna ha lite mer mysfaktor. På salladsbordet står en ensam liten plastbytta med pizzasallad – god sådan – men med snyggare uppläggning hade det lockat mer. Plus i kanten får Uroxen för att kaffe och te ingår till lunchen, dessutom finns ett gäng småkakor och godisbitar att ta för den som blir sugen.
På kaféfronten blir patrullen dock besvikna. Utbudet är litet och få saker är hembakta. Blåbärspajen är visserligen hemgjord, men gör ingen glad. Den har stått för länge och pajdegen smakar otäckt härsket. Den spännande blandningen ”chokladbiskvi med dajm” visar sig vara en helt vanlig chokladbiskvi med aningen mer kakaostinn fyllning och en väldigt mjuk botten. Men den är ändå god. Skumraketen har även den stått för länge och inget skum finns kvar, det är alldeles segt i mitten. Kafépatrullen klagar på detta och det hanteras föredömligt att personalen. Vi får självklart pengarna tillbaka och en ursäkt då en färskare variant av bakverket inte går att få fram.
Uroxen har många tesorter, och också två kinesiska tedrycker av specialkaraktär. Teet med ingefära och honung är som gjord för att mota bort förkylningar, starkt, sött och kryddigt på ett för ovana smaklökar lite udda sätt.
Namnet Café Uroxen känns något missvisande då kafévärdet gått lite förlorat, men för den som vill ha en prisvärd lunch i asiatiska smaker är det en utmärkt idé att knata sig upp för S:t Johannesgatan.