Meny för latmaskar i sommar

Recept

Hallonmojito är en klassisk sommardrink baserad på hallon och lime.

Hallonmojito är en klassisk sommardrink baserad på hallon och lime.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2015-07-16 09:59

När jag skriver dessa rader vräker regnet ned på verandataket. Solen har lyst med sin frånvaro ända sedan jag intog sommarstället. Men vad gör väl det? Det är ändå svensk sommar, såväl i hagen som i grönsaksdisken.

Så här års vill man, i varje fall undertecknad, frossa i grönt och närodlat. Kan hända i kombination med protein av det mer lättsmälta slaget, en fiskrumpa eller ett kycklinglår räcker långt. Ut med det stabbiga, in med färska örter och nyplockat.

Jag har komponerat en läcker sommarmeny som fungerar oavsett väder med lite smått och gott som dök upp i närmaste butik eller som redan fanns i skafferiet. Inga konstigheter med andra ord, men fräscha råvaror som mättar och gör en glad i sinne och mage.

För det är lite så jag tycker att man ska tänka. Recept är egentligen tämligen onödiga i sommarköket. Ta det finaste du hittar och gör så lite som möjligt med det. Se den här menyn mer som inspiration än regelrätt receptmat (som min mamma kallar det).

En bruschetta är alltid lysande att inleda en sommarmiddag med. Må den så vara lastad med bönor, tomater, ärtor eller färskost.

Och råkar du befinna dig i närheten av ett rökeri är rökt fisk en riktig sommarhöjdare. Jag serverar det mer än gärna med ångade grönsaker, den här gången fick de dock göra sällskap med grillade kycklinglår. Lika enkelt som gott.

Desserten fick bli mer storstilad. Men vill du göra det enkelt för dig kan du använda färdiga maränger och blanda med fyllningen i portionsskålar.

Sommarmat är latmaskmat. Oavsett väderlek. (TT)

Hallonmojito

Till 1 glas

1/2 dl färska hallon

1 näve färsk mynta

1/2 lime, i kvartar

3 cl sockerlag

krossad is

5 cl ljus rom

ev. 1-2 cl hallonlikör

Muddla hallon, mynta, lime och sockerlag i ett glas. Fyll halva glaset med is.

Häll på rom och rör om ordentligt och om man vill hallonlikör. Fyll resten av glaset med krossad is.

Garnera med mynta, hallon och lime.

Laxbruschetta med sockerärter, fetacrème och tahinidressing

Till 4 portioner, 15 minuter

Somrigt till tusen. Hoppa över dressingen om du inte kommer över tahini.

200 g sockerärter

150 g Philadelphiaost

150 g feta

4 skivor surdegsbröd

200 g varmrökt lax

nymalen svartpeppar

dill

chiliflakes

Dressing:

1/2 dl olivolja

1 1/2 msk tahini

1 msk rostade sesamfrön

2 msk citronsaft

salt

honung

Ansa sockerärterna och skär dem på längden.

Rör ihop olivolja och tahini. Tillsätt sesamfrön och citronsaft under omrörning. Späd med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt och honung.

Rör ihop Philadelphiaost och smulad feta.

Rosta eller grilla brödet. Bred på ostblandningen. Fördela sockerärter ovanpå. Bryt sönder laxen i mindre bitar och fördela på mackorna. Ringla över dressingen och peppra väl. Garnera med dill och chiliflakes.

Grillad vinägerkyckling med dragongrönt

Till 4 portioner, 45 minuter

Att marinera kyckling i vinäger är ett bra sätt att få den saftig, samtidigt som den får en pigg liten syra.

1 kg kycklinglår

salt

nymalen svartpeppar

4 vitlöksklyftor, rivna

1/2 dl vitvinsvinäger

cirka 1 kg valfria grönsaker t ex rädisor, morötter, knipplök, sparris, potatis

25 g smör

1 kruka dragon

1 citron, skalet

Krydda kycklingen med salt, peppar och vitlök. Lägg upp i en långpanna och slå över vinägern. Låt stå i 20 minuter.

Ångkoka grönsakerna efter tillagningstid (morötter och potatis tar längst tid). Slå av vattnet, tillsätt smör, dragonblad, rivet citronskal och flingsalt. Låt smöret smälta medan du försiktigt skakar om kastrullen. Håll varmt.

Grilla kycklingen (och gärna citronerna) tills den får färg, lägg åt sidan på gallret och låt steka klart under lock tills innertemperaturen är 74 grader.

Servera kycklingen med grönsakerna.

Sommarpavlova med rabarber, jordgubbar och pistasch

Till 6-8 portioner, 3 timmar

Sommarens paradnummer!

Maräng:

cirka 2 dl pistaschnötter, hackade

2 msk maizena

5 äggvitor (rumstempererade)

1/2 tsk salt

1 tsk ättika

3 1/2 dl strösocker

Fyllning:

125 g rabarber, skurna i mindre bitar

1/2 dl strösocker

1 citron

1 l jordgubbar, delade i kvartar

1 tsk vaniljsocker

1 dl mascarpone

3 dl vispgrädde

1/2 dl pistaschnötter, grovhackade

ev. mynta eller citronmeliss

cirka 1 dl lemoncurd

Värm ugnen till 175 grader.

Börja med marängen (kan med fördel göras dagen före).

Blanda pistaschnötterna med maizena. Vispa äggvitorna med salt till ett hårt skum. Tillsätt ättikan och lite socker i taget och fortsätt vispa tills smeten blir fluffig och glansig. Vänd försiktigt ned pistaschnötterna.

Sprid ut smeten till en rund platta på en bakplåtspappersklädd plåt med hjälp av en slickepott. Gör en liten fördjupning i mitten. Sänk temperaturen till 100 grader och grädda i cirka 1 1/2 timme. Marängen ska vara frasig, men fortfarande lite seg i mitten.

Lägg rabarber, socker, saft och rivet citronskal i en kastrull. Koka försiktigt under omrörning tills sockret löst sig och rabarbern har smält. Tillsätt jordgubbar (spara några till garnering) och vaniljsocker. Låt svalna.

Vispa ihop grädde och mascarpone. Bred lemoncurd på marängen och gräddblandningen ovanpå. Fördela rabarberkrämen i mitten. Garnera med resten av jordgubbarna och pistaschnötterna.

Att dricka till

Puycheric Syrah Rosé (2209), 75 kronor.

Alkoholfritt: Periquita Rosé (1931), 49 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!