Mellomat för tevesoffan

Nu på lördag är det final i Melodifestivalen. Då bänkar sig hemmakockarna Mattias Lag och Helena Sarasgård framför teven med sina två barn och ett soffbord som dignar av matiga tilltugg. För Mellomat ska självklart ätas i soffan.

Minipizzor.

Minipizzor.

Foto:

Mat & dryck2015-03-08 11:00

Videon är inte längre tillgänglig

I köket hemma hos Mattias Lag och Helena Sarasgård är det full rulle. På spisen står en marinad till de grillade kycklingvingarna och puttrar, på köksbordet ligger färdigskivade morots- och gurkstavar med dipsåser i snygga skålar och vid köksbänken står Helena Sarasgård och tar ut pizzadeg med små pepparkaksformar.

Här ska lagas mumsig mat till Mello!

– Barnen älskar konceptet med plockmat framför teven, det är hur mysigt som helst, säger Helena Sarasgård och måttar upp små hjärtan av pizzadeg.

Barnen, Adelina, 9 år och Edwin, 7 år, är i skolan men när de är hemma är de gärna med i köket. Faktum är att hela familjen involveras. Särskilt när det är stora galor och sportevenemang på teve brukar alla laga plockmat tillsammans.

– Den här varianten gjorde vi senast när det var handbolls-VM i Qatar. Och på somrarna tar vi ut teven till uteplatsen och bullar upp med en massa godsaker. Då kommer grannar förbi och umgås och alla får vara med, säger Helena Sarasgård och lägger upp pizzahjärtan på en ugnsplåt.

När det är klart penslar hon bitarna med tomatsås. Sekunden senare är Mattias Lag i färd med att dekorera degen med finskurna ananasbitar, skinka och champinjoner. Allt går så fort att man knappt hinner blinka förrän nästa moment i matlagningen är avklarat.

– Ja, det är snabba ryck, mycket tack vare att jag och Helena samarbetar så bra. Vi tänker lika och har inställningen att det går smidigare om man har ordning i köket, säger Mattias Lag och torkar bort lite tomatsåskladd från spisen.

Han är självlärd kock och började en gång i tiden som köksbiträde på restaurang Leif på Hörnet. Därefter kryssade han sig vidare mellan olika anställningar i Uppsala tills han lärt sig så mycket att han fick jobb som kock. Helena Sarasgård utbildade sig på hotell- och restaurangprogrammet i Uppsala och har också jobbat i restaurangbranschen. Men numera är matlagning enbart deras stora fritidsintresse. Mattias var till exempel med i 24 UNT:s programserie Kockkampen för ett par år sedan och fortfarande kommer folk fram till honom och tackar för att han fick dem att laga hans grillade blåmusslor.

– Och så gillar vi pesto. I dag har jag till exempel en treminuterspesto för den som inte vill göra en avancerad variant. Du tar bara olivolja, soltorkad tomat i balsamvinäger och sen mixar du den med cashewnötter och två vitlöksklyftor så är det färdigt, säger Mattias Lag och tipsar om att peston håller sig fräsch i kylen ett par dagar efter Mellofinalen. Likadant är det med marinaden till kycklingvingarna. Det som blir över efter penslingen går bra att använda till annat kött.

Ett annat tips är att förbereda en del av plockmaten dagen innan, som kycklingvingarna och såserna. Då går det fort att plocka fram allt och sen ägna sig helhjärtat åt att mumsa ikapp med den stora musikfesten.

Recept

Buffalo Wings med blue cheese sås
1 kg kycklingvingar
2 dl Texas Longhorn steak sauce
2 dl strösocker
1 dl kallt vatten
1 dl Tiger sauce
150 g ädelost
1 dl majonäs

1 Grilla kycklingvingarna som är lätt saltade i 35 min på 200 grader i ugn.
2 Koka ihop övriga ingredienser i en kastrull och håll på medelvärme.
3 Blanda 150 g ädelost med 1 dl majonäs. Mixa snabbt, på ett par sekunder en jämn smet, mixar du för länge skär den sig.
4 Då kycklingen är klar, doppa dem i såsen under ett par minuter och ta sedan upp dem ur såsen och servera genast med blue cheese-dressingen som dip på sidan.

Minimellopizzor
Till Degen:
1 pkt Kronjäst
4 dl vatten
½ dl olivolja
1 krm salt
6 dl vetemjöl

Om du inte vill baka egen deg funkar färdig pizzadeg

1 burk krossad tomat
200 g riven Goudaost
1 mozzarellaost
100 g rökt kalkon, strimlad
1 burk ananasbitar i juice
100 g färska champinjoner
2 krm oregano

1 Blanda jäst och fingervarmt vatten i en bunke, häll i salt och oljan och blanda därefter i mjölet tills det blir en bra deg.
2 Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
3 Kavla ut degen och skär bitar med små pepparkaksformar.
4 Blanda tomat med oregano och ett kryddmått salt och en nypa svartpeppar.
5 Bred på ett lager tomatsås, lägg på riven ost samt en skiva mozzarellaost.
6 Lägg sist på kalkon och ett par ananasbitar på varje pizzabit.
7 Grädda i ugn på 200 grader tills de är vackra i färgen, ca 10-15 min.

Philadelphia-isberg
200 g Philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 rödlök
1 krm salt
Kex, Saltiner eller Ritz

1 Hacka löken fint, blanda ost och crème fraiche till en jämn smet.
2 Lägg i löken och salt och blanda.
3 Lägg upp i en skål och ställ i kylen, innan servering, sätt i ett antal kex ( Saltiner eller Ritz).

Grönsaksstavar med dip
2 morötter
1 gurka
1 paprika
3 dl gräddfil
1 Fresh Island dip kryddmix

1 Skala och strimla grönsakerna i lagoma stavar.
2 Lägg upp fint på ett fat.
3 Blanda dip och kryddmix enligt instruktioner på kryddmixen, servera kallt.

Taktpinnar a’ la mello
1 pkt Grissini pinnar
1 pkt Parmaskinka
1 honungsmelon

1 Rulla skinkan runt brödpinnarna och ställ i ett glas.
2 Tärna upp melonen och servera i en liten skål vid sidan av.
3 minuters Pesto
1 burk soltorkade tomater i balsamvinäger
1 dl olivolja
2 st vitlöksklyftor
½ dl rostade Cashewnötter
1 krm svartpeppar
1 krm salt

1 Lägg i alla ingredienserna i en matberedare med knivar och mixa till en jämn smet, vid behov häll i lite mer olja.
2 Servera i en skål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!