Med Omega-3 på kroken
Lax är en råvara som kan varieras i det oändliga. Den är relativt billig och på köpet får du i dig en massa nyttigheter, som det goda fettet omega 3, vitaminer och mineraler.
Vi behöver fett och fet fisk innehåller stora mängder av det fleromättade fettet som är bra för oss. Bland annat motverkar det hjärt-och kärlsjukdomar. Lax inehåller även flera olika vitaminer bland annat vitamin D och mineraler som selen.
På senaste tiden har rapporterna om miljöföroreningar i lax duggat tätt.
Men det finns ingen anledning för gemene man att avstå från lax. I princip är all lax som säljs till exempel i Uppsala odlad, säger Anders Glynn, Livsmedelsverket.
Det är den vilda laxen från Östersjön, Vänern och Vättern som det finns restriktioner för. Den bör inte flickor och barnafödande kvinnor äta mer än en gång i månaden.
Laxburgare med korianderaioli
(4 portioner)
600 g laxfilé
1 urkärnad och finhackad chili
2 finstrimlade salladslökar
1/2-1 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak
Korianderaioli
1 dl lättmajonnäs
1/2 kruka finhackad koriander
1 hackad och mosad vitlöksklyfta
salt och nymalen svartpeppar efter smak
Tillbehör
8 skivor rostad bröd, t ex ciabatta
1 skivad avokado (citronsaft på)
2 skivade tomater
1/2 skivad rödlök
flingsalt och nymalen svartpeppar
Dessutom
Ev sötpotatisstrips
Börja med att röra ihop ingredienserna till aiolin. Rosta brödet och förbered tillbehören. Bena ur laxen och skär bort skinnet. Skär filén i kuber och kör i matberedare till en grov massa. Tillsätt chili, koriander och salt och peppar och kör ett par varv till. Forma till burgare och stek dem på medelvärme ca 4-5 minuter på varje sida. Servera laxburgarna nystekta mellan rostade brödskivor med tillbehören på. Bjud gärna sötpotatisstrips till.
Sötpotatisstrips
300 g sötpotatis ca 1 stor
1 msk olivolja
flingsalt
Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisen i en centimeter tjocka stavar. Häll oljan i en form och lägg i stavarna. Skaka runt och rosta i ugnen i ca 10-12 minuter. Vänd stripsen en gång. Salta och servera. Observera att de blir lite mjuka i konsistensen p g a högt vätskeinnehåll.
Grillad laxkotlett med varm paprikasalsa och limesmör
(4 portioner)
4 laxkotletter
lite olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
Paprikasalsa
3 grovt tärnade paprikor i olika färger
1 grovt hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl vitt el rött vin
1 dl kraftig kycklingbuljong
1 krm socker
salt och nymalen svartpeppar efter smak
ev lite crema di balsamcio (krämig balsamvinäger, Zeta)
1 dl svarta goda oliver
Limesmör
100 g rumsvarmt smör
1 msk pressad lime
2 msk rivet limeskal
1 msk finhackad rödlök
1/2 tsk salt
Dessutom
Klyftpotatis el ris
Börja med smöret: Rör smör, limesaft- och skal tillsammans med finhackad rödlök och salt tills allt är ordentligt blandat. Rulla smöret till en rulle och svep in i plastfolie. Lägg det i frysen ett par timmar eller över natten. Gör sedan salsan genom att fräsa grönsakerna ett par minuter i oljan. Häll på vin och buljong och låt det puttra ihop ytterligare ett par minuter. Smaksätt med socker, salt och peppar och gärna lite crema di balsamico. Tillätt oliverna. Hetta upp en grillpanna. Pensla kotletterna lätt med olja. Grilla ca 4-5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera genast med tillbehören.
Stekt laxfilé med citron-örtströssel och parmesan serverad med sparrisrisotto
(4 portioner)
6-700 g laxfilé
flingsalt och svartpeppar efter smak
2 msk olivolja till stekning
Citron-örtströssel och parmesan
1 kruka finhackad persilja
1 kruka finhackad basilika
1 tvättad citron, finrivet skal av
1 dl färskriven parmesanost
1/2 dl olivlolja
Sparrisrisotto
1/2 finhackad gul lök
2 msk olivolja
2 1/2 dl avorioris
1 dl torrt vitt vin
6-7 dl kycklingbuljong
250 g förvälld grön sparris i bitar
ev ett par matskedar matlagningsgrädde el matyoghurt
3 msk färskriven parmesan
Sätt ugnen på 150°. Börja med risotton. Hetta upp oljan i en kastrull och låt löken bli fräsa lätt utan att ta färg. Lägg i riset och låt det bli genomskinligt under omrörning. Häll på vinet och låt det koka in medan du rör i riset. Tillsätt ca en deciliter buljong i taget och rör hela tiden. Här vätskan absorberats häller du på nytt. Det tar ca 25 minuter. Riset ska vara al dente (ha tuggmotstånd) och krämigt. Smaka av med salt och peppar. Rör ev i lite grädde eller matyoghurt. Tillsätt osten och rör om. Lägg i den lätt förvällda sparrisen. Blanda ingredienserna till strösslet. Tag bort ev ben ur laxen. Låt skinnet sitta kvar och skär laxfilén tvärs över i fyra bitar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn laxbitarna lätt med skinnsidan ner först. Låt de få en vacker färg på ytan för att sedan stekas klart i ugnen ca 10-12 minuter. Klicka på strösslet de sista minuterna. Servera gärna med tomatsallad förutom risotton.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!