Med näsa för whisky

Redan i trappuppgången kan man förnimma den lite tunga doften av whisky. Det är whiskyklubben Rocks Off som har provning hemma hos Johan Bergsten i Uppsala.

Foto:

Mat & dryck2007-12-15 00:01
I köket trängs kvällens nio deltagare kring kastrullen med kokt korv som serveras vid varje whiskyprovning. Många kommer direkt från jobbet och behöver få någonting i magen innan provsmakandet börjar.
Föreningen grundades av Mats Bernerfalk för två år sedan. Han hade börjat intressera sig för whisky och ville fördjupa sig i ämnet.
- Det är ju roligare om man är några stycken, och om man vill prova på dyrare sorter kan man ju dela på kostnaderna, säger han.

I dag håller han whiskyprovningar för företag och privatpersoner och hans intresse har utvecklats till något av en passion. Vad är det som är så fascinerande med whisky?
- För det första så är det väldigt gott! Det är också kul att gå in lite djupare och lära sig mer om någonting, säger han.
Men han flikar också in att det naturligtvis går att uppskatta whisky även om man inte har så stora kunskaper.
­Varje provning har ett tema och i kväll ska fem olika whiskysorter i kategorin "Whisky Magazine award winners" testas. Den gemensamma nämnaren är att alla fått betyget guld eller silver i den brittiska tidskriften Whisky Magazine Awards tester som är har gott rykte inom whiskykännarkretasar. Temat för föreningens provningar väljer den som ordnar kvällen, och det kan vara allt ifrån en viss region, prisklass eller annat valfritt tema.

Flaskorna står uppradade på diskbänken innan de hälls upp en efter en. I vardagsrummet har deltagarna bänkat sig framför var sitt numrerat pappersark. Målet är att med hjälp av beskrivningen av de olika whiskysorterna försöka lista ut vilken som är vilken. Färg, doft och smak ska bedömas och betygsättas.
När alla fem glas är upphällda och utplacerade börjar det sniffas och hummas kring bordet.
"Mmmm, speciell..., ... vad konstig den här var...". Glasen vrids och skakas lite för att dofter och färger ska komma till sin rätt. Provsmakning från de olika glasen varvas med några klunkar vatten och smörgåskex för att rensa gommen.
- Rätt sköna färgskillnader, säger Mattias Hising och jämför dryckernas färger som går från djupt roströd till svagt ljusgul färg.

Just i kväll är det ganska stor skillnad på de olika sorterna som provas, och de flesta har ganska snart identifierat innehållet i glas nummer tre.
- Den har en fantastiskt vacker färg, lite rödbrun. Och så tycker jag att den luktar lite sött, kanske choklad. Smaken är väldigt balanserad, smakrik och otroligt god. Den får en nia i betyg av mig, säger Johan Bergsten.
De sätter betyg från ett till tio, så nio är ett mycket gott betyg från en Rocks Off medlem.
Från Stefan Carlsson blir omdömet lite annorlunda.
- Jag tycker att den doftar lite punch, eller cola. Smaken är väldigt mjuk och rund. För mig smakar det här semester och jag skulle gärna vilja ha lite cola i den. Det blir en sexa i betyg.
Christer Utterberg tycker att den doftar karamell och trolldeg.
- Den smakar sött, jag tror att jag skulle ledsna på den efter ett tag, säger han och ger den en sjua.
Mats Bernerfalk ger en utförlig beskrivning av både utseende och smak.
- Den är lite småtrög när man vevar runt den i glaset. Doften är väldigt söt och vinös, lite som sött vin. Den smakar mycket lent och har en småsyrlig eftersmak. Man får ta den för vad den är, en Van Winkle, och inte jämföra den med andra skotska whiskysorter. Men det är en trevlig upplevelse och den får en åtta i betyg,
Och så fortsätter de med nästa glas. Resultaten ser ni här intill.



Så blev omdömet för fem prisade whiskysorter

BenRiach Authenticus
21 år
Speyside
Betyg:6,7

Van Winkle Family Reserve Rye
13 år
USA
Betyg: 7,1

Redbreast Pure Pot Still
12 år
Irland
Betyg: 6,9

Compass Box: The Peat Monster
10 år
Skottland
Betyg: 6

Talisker 10 YO
10 år
Isle of Skye
Betyg: 6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!