Med en doft av mint

När Linda Nydenmo bakar gör hon det på ett villkor. Receptet måste innehålla en mintdoftande godisstång med urgamla anor. Annars är hon inte så mycket för att baka och laga mat.

Foto:

Mat & dryck2013-09-19 13:56

Den friska doften av mint sprider sig som ett krispigt täcke över Linda Nydenmos lägenhet. Det är försommar och hon ska provbaka sig igenom närmare 40 recept till sin kokbok om hur man bakar med polkagrisar.
– Jag ägnade hela våren åt att experimentera mig fram i köket, gick upp fyra kilo på kuppen och kom på att det är rätt enkelt att baka, så länge du undviker de mest avancerade recepten, säger Linda Nydenmo, som bor i Fålhagen och är lärare för en trea på Almtunaskolan i Uppsala.

Att hon skrivit en kokbok om hur man bakar med polkagrisar kan tyckas långsökt, eftersom hon egentligen inte är så förtjust i matlagning. Men boken var en dröm hon ville förverkliga, projektet hade hon nämligen gått och ruvat på under många år.
– Jag fick idén redan för 15 år sedan när jag bodde i Gränna. Sen kom en massa andra saker emellan och det hände ingenting på kakfronten, säger Linda Nydenmo och smular sönder en bunt digestivekex i en plastbunke. Kexen är själva botten till en polkagrischeesecake som är en av hennes favoriter och som tillagas i ugn.

Det som kom emellan var att hon startade ett företag med produkter som löser vardagsproblem och som hon uppfunnit själv, som den lilla badkarssilen som fångar upp hårrester och skräp innan det når avloppet. Under den här tiden skrev hon också en barnbok om katten Moses som gillar att mysa.

Längs ena långväggen i vardagsrummet syns spåren av hennes olika projekt. Där har hon gjort plats för papper, färger, verktyg och klister. Hon beskriver sig själv som en mångsysslare som alltid gillat skapande aktiviteter, något som hon dragit nytta av i sin kokbok.

Boken innehåller också pyssel, egna illustrationer, dikter och fakta om polkagrisens historia, som dateras tillbaka till 1824 då Amalia Erikson, hon som anses ha uppfunnit polkagrisen, föddes i Gränna.

För att krossa polkagrisarna brukar Linda Nydenmo använda en hammare. Först delar hon polkagrisarna i bitar med en kniv, sen lägger hon dem i en plastpåse med en kökshandduk över.
– Sen är det bara att hamra på, säger Linda Nydenmo.
Hennes cheesecake står nu i ugnen och ska gräddas färdigt. Vi tar ett smakprov av mintångande kokosbollar som ligger färdigtrillade på ett kakfat och frågar:

Går det inte lika bra att baka med pepparmyntsolja?
– Jo, men då blir det inte lika roligt, det är ju polkagrisarna som är vitsen och faktum är att det kan bli för mycket av det goda om man har smakförstärkare, säger Linda Nydenmo.


RECEPT
Med en polkagris menas en polkagrisstång. En polkagris från Gränna väger
cirka 50–70 gram, vilket är lika mycket som knappt 1 dl polkagriskarameller.

Polkagrisar (grundrecept)
Att baka polkagrisar är ett hantverk och det tar år för en polkagrisbagare att bli fullärd. Vill du ändå pröva på att baka polkagrisar behöver du hjälp av minst ett par extra händer.

ca 900 g
11 ½ dl strösocker
4 dl vatten
2 tsk ättiksprit
25 droppar pepparmyntsolja
röd karamellfärg
matolja

Speciella redskap:
marmorskiva
hushållstermometer
kraftiga hushållssaxar
hög gryta (ca 3 l)
degskrapa
oanvända diskhandskar som skydd mot hettan

1. Olja in marmorskivan.
2. Blanda socker och vatten i grytan. Låt blandningen vila en stund medan sockret smälter.
3. Rör sedan upp sockret från botten och låt sockerlagen koka upp.
4. Tillsätt ättiksspriten och låt koka kraftigt utan lock i 20-30 minuter. Kontrollera temperaturen. Sockerlagen är färdigkokt vid 150 grader.
5. Häll upp den heta sockerlagen på marmorskivan. Lämna kvar ca 1 dl i grytan.
6. Droppa i ca ½ flaska röd karamellfärg i den kvarlämnade sockerlagen.
7. Vicka på kastrullen så att den blir jämnt färgad. Placera grytan så att sockerlagen förblir samlad i stället för att bre ut sig i botten.
8. Droppa pepparmyntsolja över massan du hällt upp på marmorskivan. Använd degskrapan för att vika in massan mot mitten några gånger Fortsätt att arbeta in luft i degen genom att dra ut och vika ihop den med händerna så snart du kan röra vid den. Arbeta degen så snabbt som möjligt och fortsätt tills det börjar gå trögt. Lägg degen på den del av marmorskivan som är mest uppvärmd.
9. Häll upp den röda massan på marmorskivan och låt den svalna.
10. Forma den vita massan till en tjock rulle.
11. Dela den röda massan i fyra delar. Dra ut varje del till en sträng och placera dem som raka ränder på den tjocka rullen. Vrid rullen en aning samtidigt som du drar ut den så att den blir smalare i änden. Klipp av efter hand och låt stängerna/karamellerna hamna på en bricka. Om bitarna vidrör varandra kommer de att klibba ihop.
12. Låt dem svalna. Förvara dem i en plastpåse eller en burk med tättslutande lock.

Polkarutor
ca 30 stycken
5 ägg
4 ½ dl socker
4 ½ dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 msk kakao
200 g smält smör
2 dl vatten

Glasyr:
drygt 3 dl florsocker
1 msk kakao
4 msk smör
3 msk kaffe
1 polkagris
choklad- eller polkaströssel

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner det i smeten.
3. Koka upp vatten och smör och rör ner det.
4. Häll smeten i en stor långpanna och grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
5. Krossa polkagrisen.
6. Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull och hetta upp under omrörning.
7. Bred glasyren över kakan.
8. Häll på strösslet direkt medan glasyren ännu är varm.
9. Skär kakan i rutor med en vass kniv när glasyren stelnat.

Polkacheesecake
200 g digestivekex
125 g smör
4 hg färskost
3 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Topping:
2 dl crème fraiche
1 polkagris

1. Mixa digestivekexen till smulor.
2. Smält smöret och tillsätt det till kexsmulorna.
3. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar botten.
4. Tryck ut smulorna i formen med hjälp av en sked.
5. Vispa ägg och socker pösigt.
6. Rör färskosten mjuk.
7. Vispa ner äggvispet i färskosten till en slät smet. Tillsätt vaniljsocker.
8. Häll smeten i formen och grädda i 200°C i ca 45 minuter. Låt kallna.

Topping:
1. Krossa polkagrisen.
2. Rör ihop crème fraiche och polkagriskross.
3. Bred krämen över kakan.
4. Servera kakan genast. Det går också bra att vänta med att servera kakan, men då försvinner krispigheten i toppingen.

Kokospolka
Ca 15 st stora eller 30 st små
200 g riven kokos
½ dl florsocker
100 g vit choklad
50 g smör
½ dl mjölk
½ polkagris
röd karamellfärg
små kakformar

1. Smält chokladen i vattenbad.
2. Krossa polkagrisen.
3. Blanda kokos, polkagriskross, karamellfärg och florsocker. Tillsätt smör och till sist mjölken och den smälta chokladen. Ta hjälp av händerna för att blanda smeten ordentligt.
4. Krama ihop kokossmeten till bollar och lägg dem i kakformarna. Ställ dem svalt tills de stelnat.

FAKTA: POLKAGRISEN

Karamellkokning blev på 1800-talet ett sätt att försörja sig för fattiga kvinnor som kokade karameller i sitt hem. Redan 1859 lanserades polkagrisen av Amalia Eriksson i Gränna. På 1930-talet började polkagrisar säljas i affärer och på gator och torg. I slutet av 50-talet fanns inte mindre än 40 kokerier i Gränna, i dag finns där ett tiotal.

”Den sega råttan” föddes under första världskriget och var en exklusivt svensk specialitet. Även kokosbollen, på tyska benämnd Schwedenbombe, har svenskt ursprung.

Källa: NE, Nationalencyklopedien och Polkaboken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!