Matlagning för skojs skull

KÄNDIS I KÖKET. Genom åren har han gestaltat åtskilliga författare i Uppsalas författarpromenader och han har varit chefredaktör för studenttidning Ergo. Men mindre känt är förmodligen att Fredrik Mattsson är en hejare på att laga mat för skojs skull.

Dadlar med timjan och bacon, en enkel förrätt.

Dadlar med timjan och bacon, en enkel förrätt.

Foto: Staffan Claesson

Mat & dryck2008-10-02 06:30
Fredrik Mattson är Uppsalasonen som kan stoltsera med en mångfald av titlar. Han är journalist, litteraturvetare, kulturguide, musikant och listan fortsätter i det oändliga.Men det hindrar honom inte från att röja runt i köket då och då. Inte så mycket för att prestera som for att roa sig.

Det luktar rostad paprika i trappuppgången där Fredrik Mattson med familj bor. Och det är konstigt varmt. Ännu varmare blir det inne i lägenheten, Fredrik har nämligen både micro och ugn i gång. Han förklarar det hela så här:
- Vi hade en usel micro som pajade hela tiden, nu har vi investerat i det bästa. Jag ångkokar lax i micron, säger han - inte lite förtjust över påhittet.
I sitt förkläde med gråa får på och barfota ser allt väldigt lätt ut, och väldigt proffsigt, med förrätten, gul melon med dadlar och bacon, som matchar den blå skärbrädan och knivar ligger prydligt uppradade.
Men den villfarelsen blir vi snabbt av med, att Fredrik skulle vara något proffs i köket.
- Jag är en glad amatör. Vi har ett matlag som träffas en gång i veckan. Vi lagar enkel husmanskost. Och det är ingen grej där vi försöker överträffa varandra med tjusiga middagar, utan vi gör det för att kunna träffas helt enkelt, förklarar han.
Men visst tycker han det är kul med matlagning.
- Plötsligt blir det något av det man gör.

Han stannar upp en sekund för att fundera hur det var micron fungerade nu igen.Sen får vi oss en liten lektion i hur man lätt fixar dadelförrätt.
- Så här gör man, ska jag visa? Man kärnar ur dadlarna och rullar dem i bacon. Enkelt, jag vågar mig inte på något annat, skrattar han.
Det blir fisk idag för det är det han egentligen gillar mest att äta.
- Trots det äter vi mest kött till vardags, av ren slentrian. Med två barn blir det mycket köttfärssås och spaghetti och sånt.
Han urskuldrar sig när han med hjälp av kniv petar upp ugnen för att ställa in dadlarna:
- Den barnsäkra grejen har gått sönder!

Att läsa recept är något Herr Mattson gärna gör.
- Ja, jag läser ganska mycket recept, kollar mycket. När vi spelar teater, jag och min grupp, får vi ofta gåvor, oftast fula små oanvändbara askar, men en gång fick jag en jättebra kokbok, "Alla hjärtans recept", den är väldigt användbar. Intresset för mat har växt på mig efter hand. När man vågat göra en svår grej och det funkar så växer självförtroendet. Genom parmiddagar man fixat så måste man ju bjuda igen och gärna göra annat än stekta köttbullar, menar han.
Men nu är laxen och de ugnsstekta grönsakerna klara, dags att förflytta sig till salongen. Barnen och Frediks sambo Cecilia kommer hem. När barnen undrar vad det där är och pekar på dadlarna förklarar mamma Cecilia att det är varma russin som växer på palmer. Vi instämmer medan vi låter de söta russinen smälta i gommen för att blandas med det salta baconen.
Fredrik Mattson, 38 år
Född och uppvuxen i Uppsala
Gillar: Musikens hus och tycker Åhlénshuset är läckert!
Tycker om att: gå på fotbollsmatcher, Sirius e bästa laget.
Det tråkiga med uppsala: är att det finns en klar småstadsmentalitet här och en tydlig hackordning, en universitetssnobbism.
Bästa pappagrej: Att fokus i livet förflyttats till något som verkligen betyder något.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!