Matlagning avkoppling för mångsysslaren

Inget tycks kunna rubba Jan Wandebys lugn, varken vidbränd hummersoppa eller katastrofer.

Ruccolapaj.

Ruccolapaj.

Foto: Tomas Lundin

Mat & dryck2014-03-17 09:03

Vitlöksdoften ligger tät i köket i Tensta bygdegård några mil norr om Uppsala. Därinne står Jan Wandeby och lägger upp kronärtskockshjärtan på ett serveringsfat. Han skär av botten så att de ska stå stadigt. Det bortskurna hamnar i slasken.

– När det ska vara snyggt får man offra lite, säger han.

Nästa dag kommer 70 gäster att flockas kring en dignande medelhavsbuffé här: Rucolapaj marinerad kyckling, rostbiff, souvlaki, klyftpotatis och olika sallader, röror och delikatesser.

Att laga mat till stora sällskap är Jan Wandebys stora hobby. För honom är matlagning avkoppling.

På ett år blir det ungefär sex stora fester och bröllop.

– Roligast är bröllopen. De är en utmaning. Då får det inte gå fel. Förhoppningsvis gifter man sig bara en gång i livet och då ska allt vara tipp topp, säger han.

Jan Wandeby är utbildad plåtslagare men det har han aldrig jobbat som. I stället har han arbetat på gummifabrik, möbelfabrik, bokbinderi, som deltidsbrandman, ambulansförare och orgel- och pianostämmare. Nu arbetar han med vattenreningssystem för biltvättsanläggningar och gör många jobbresor till Mellanöstern, Afrika, Australien och Europa.

Dessutom är han ansvarig för Livets ords katastrofarbete. Han är nyss hemkommen från Filippinerna. Efter tyfonen Haiyan i november har han sett till att en avlägsen liten ö får 30 nya fiskebåtar. Han har varit på Haiti också, efter jordbävningen 2010. Dit åkte han som logistik- och säkerhetsansvarig, men fick i stället bli operationssköterska och hjälpa till med amputeringar.

– Jag fick omskola mig på fem minuter och lägga armar och ben i sopsäckar, berättar han utan att röra en min.

Den här mannen verkar vara lugnet själv, även i köket där han alltid har god tidsmarginal. Då gör det inte så mycket om chokladmoussen skär sig eller hummersoppan bränner vid. Han hinner skaffa fram nya råvaror och börja om från början.

Recept använder han inte.

– Jag har det häruppe, säger Jan Wandeby och pekar med knivspetsen mot huvudet.

Med en pipflaska sprutar han in marinad i varje kronärtskockshjärta. Sedan ringlar han marinad över alltihopa.

– Så, säger han och torkar händerna på förklädet.

Till en så här stor fest pågår matlagningen under tre dagar. I går la han kycklingen i marinad för att den ska hinna dra i två dygn. Pajerna gör han strax innan festen. De ska serveras varma. Samma dag grillar han spetten, skär upp kycklingen och garnerar rostbiffen. När klockan slår fyra ska han ta av sig förklädet och byta om för att delta i festen. Den här gången är det nämligen hustruns 50-årsdag som ska firas.

Några av Jan Wandebys smarriga recept hittar du här!

Jan Wandeby

Yrke: Projektledare och teknisk support på Fibrewash i Göteborg, med världen som arbetsfält.

Ålder: 52 år.

Familj: Hustru och fyra i åldrarna 21–27. Ett barnbarn på väg.

Gillar: Att hjälpa människor som lider nöd.

Ogillar: Orättvisa.

Äter helst: Italienskt.

Lagar helst: Kött med goda tillbehör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!