Matlådor fixar studentekonomin

Vid Campusområdet Blåsenhus i Uppsala kryllar det av studenter. Förmiddagslektionerna är avklarade, det är lunchpaus och matlåda verkar gälla för de flesta. Vi spanar in fyra studenters matlådor och får deras recept.

Yamfa Arhin har med sig matlåda med höna och ris.

Yamfa Arhin har med sig matlåda med höna och ris.

Foto: Oscar Segerström

Mat & dryck2011-02-24 09:00

Vi kliver in i den imposanta byggnaden som kommit att kallas för Uppsalas senaste landmärke. Blåsenhus består av glas och betong och här utbildas bland annat blivande lärare, personalvetare och psykologer.

Borta vid en av sidobyggnaderna till höger om entrén är det full aktivitet. En lång kö av hungriga studenter ringlar sig vid mikrovågsugnarna och vid varje långbord sitter lunchätare på rad. En del har sin bärbara dator bredvid sig och tycks försjunkna i egna tankar. Andra sitter och småpratar med bordsgrannen eller läser ur en kursbok. Och alla har matlåda.

Blåsenhus är en gigantisk arbetsplats och rymmer många munnar att mätta under en arbetsdag. För att lunchtimmen inte ska urarta till ett stressigt kaos, finns det gott om sittplatser och mikrovågsugnar.
– Nackdelen är ljudvolymen och att det kan bli rätt varmt när solen lyser in. Det är högt i tak och glasväggar, visserligen snyggt, men opraktiskt, tycker Mikaela Svedmyr, 22.

Hon går psykologprogrammet och tar alltid med sig mat som hon lagat hemma i studentköket.
– För det mesta lagar jag något vegetariskt eller med fisk. Den optimala matlådan är mat som inte geggar ihop sig.
Mikaela Svedmyrs matkonto ligger på cirka 2 000 kronor per månad. Lunch ute blir det i princip aldrig. Men på helgerna händer det att hon går på restaurang.

Ett par stolar längre bort sitter Rohina Poya, 36. Hon läser också på psykologprogrammet och även hon har med sig matlåda varje dag. Helst ska den innehålla grönsaker och fisk, eller kyckling och ris. Hennes matkonto hamnar också på dryga 2 000 kronor i månaden.
– Det är praktiskt att ta med sig mat hemifrån och det blir både billigare och godare, säger hon.

De dagar som Ozcar Flores, 19, har lektioner, vilket brukar vara tre fyra dagar i veckan, har han med sig matlåda. Han utbildar sig till lärare i idrott och hälsa och tänker på att få i sig mycket kolhydrater när han äter lunch.
– Det håller mig pigg hela dagen. Jag tar gärna med frukt också och dricker apelsinjuice till maten, säger han.

Samma utbildning går också Yamfu Arhin, 21. Hans matbudget ligger på cirka 3 500 kronor i månaden. Han lagar helst kött-och risrätter eller något wokat.
Yamfu Arhin tycker att maten ska vara mättande, gärna med en extra touch av smakrika kryddor. Dagens lunchmat, höns och ris, doftar förföriskt och tycks lättätet, för Yamfu Arhin har nästan inget kvar i matlådan när den ska fotograferas. Den här gången är det inte han själv som lagat maten. Det gjorde hans farbror. Men det kan lika gärna vara han eller hans mamma som står för matlådelunchen.

VAD HAR DU I DIN MATLÅDA? 

Mikaela Svedmyr
Ålder: 22 år
Pluggar: Psykologprogrammet
Intressen: Dans och musik

Sej med nötkross
4 pers
600 gram tinad sejfilé
Nötblandning:
Finrivet skal och saft av 1/2 citron
2 dl hackade hasselnötter eller mandlar
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 dl riven parmesan
Lite peppar och salt

Tillbehör:
Haricots verts
Turkisk yoghurt
Råris

Gör så här:
1. Lägg fisken i ugnsform och strö på nötblandningen.
2. Tillaga i ugnen på 175 grader 10–12 minuter.
3. Koka råriset enligt instruktioner på förpackningen.
4. Servera fisken med råris och haricots verts eller andra grönsaker samt turkisk yoghurt.

Ozcar Flores
Ålder: 19 år
Pluggar: Lärarprogrammet, idrott och hälsa
Intressen: Boxning, fotboll, löpning

Spaghetti och köttfärssås med sting
4 pers
1 gul lök
400 g nötfärs
500 g krossade tomater
Salt
Oregano
1 tsk red curry
1 paket spaghetti
 

Gör så här:
1. Börja med att skala och hacka löken i små bitar.
2. Släng i löken i stekpannan och låt det fräsa en liten stund.
3. Kort därefter ska nötfärsen i stekpannan och fräsas tills den skiftat färg från röd till gyllenbrunt.
4. Häll i krossade tomater och rör om, salta efter eget behov.
5. Sänk värmen och låt det sjuda en stund, cirka 10–15 min.
Koka under tiden spagettin enligt anvisning på förpackningen. Lägg tillbaka spaghettin i kastrullen och ringla lite olivolja över det så att det inte klibbar ihop sig.

Rohina Poya
Ålder: 36 år
Pluggar: Psykologprogrammet
Intressen: Psykologi

Kyckling med spenatröra
4 pers
250 g spenat
100 g purjolök
4 kycklinglår
1 tsk salt
2 tsk gurkmeja
2 tsk curry
saften av en halv citron
4 msk tomatpuré
700 g potatis

Gör så här:
1. Kvällen innan blandar du kryddorna, citronsaft och tomatpuré till en marinad och lägger kycklinglåren i kylen över natten.
2. När det är dags att laga rätten hackar du purjolöken fint och fräser den med spenaten i lite rapsolja.
3. Tillaga kycklingen i ugnen i 200 grader i cirka en timme.
Servera med kokt potatis

Yamfu Arhin
Ålder: 21 år
Pluggar: Lärarprogrammet, idrott och hälsa
Intressen: Fotboll

Hönsgryta från Kamerun
4 pers
2 kg fryst höna, tinad
1/2 kilo tomat
400 g färsk ingefära
2 dl matolja
1 hönsbuljongtärning
2 chili peppar
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
Jasminris

Gör så här:
 1. Dela tinat höns i grytbitar och ångkoka i tre timmar på låg värme i en tjockbottnad gryta med lite salt. Tillsätt därefter en halv liter vatten i grytan och låt puttra ytterligare 30 minuter.
2. Stek under tiden färsk tomat, ingefära, lök och vitlök i oljan i 20 minuter på låg värme.
3. Häll ur vattnet ur grytan och tillsätt tomatsåsen och låt puttra i 10 minuter.
4. Tillsätt salt, hönsbuljong och paprika. Efter 5 minuter är det klart.
Servera med jasminris
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!