Matjesgratäng
Ordet matjes är holländskt och betyder jungfru. Matjessillen är en ung, ännu inte könsmogen, sill som har sitt ursprung i Nederländerna. Svensk matjessill är en kryddad (islands)sill som får mogna i 3-4 månader. Kan göras till en enkel lunch med nykokt färskpotatis, klippt gräslök och kall gräddfil. Kan också lagas till på följande sätt:
Låt 200 g matjesfiléer rinna av. Skär dem i mindre bitar. Hårdkoka 2 ägg.
Skala och hacka dem grovt. Skala 1 gul lök och hacka den.
Fräs löken i margarin i en kastrull. Strö på 3 msk vetemjöl och späd under omrörning med 4
dl mjölk.
Låt såsen småkoka ca 3 min. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner 2 msk hackad persilja. Varva i smord ugnssäker form 6_7 kokta, kalla och
skivade potatisar med sill, ägg och sås. Översta lagret ska vara sås.
Strö över 1 dl riven ost.
Gratinera i ugn vid 225 grader, ca 15 min.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!