Du behöver:
300 g potatis mjölig sort
en nypa salt + nymalen vitpeppar
3 äggulor + 1 helt ägg
1 dl grädde
5 msk riven fetaost
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk hackad mejram, timjan eller oregano
1–2 rivna vitlöksklyftor
3 äggvitor
Gör så här:
Pressa nykokt potatis som fått svalna, alternativt kall överbliven potatis igenom en potatispress. Skilj äggula och vita åt på tre av äggen. Rör ner 3 äggulor och 1 helt ägg, grädde, vetemjöl, bakpulver, örterna och vitlöken i potatisen. Salta, peppra och rör slutligen i den rivna fetaosten. Blanda så snabbt som möjligt ihop till en smet. Om du rör för länge riskerar smeten bli seg. Låt smeten vila 10-15 minuter, så den får tid att svälla. Vispa de 3 äggvitorna med salt till hårt skum och vänd försiktig ner det i smeten. Grädda och servera genast, gärna med en grönsallad.