Maten på balkongen
Dags att damma av trädgårdsmöblerna och njuta av den första värmande solen.Finns det något härligare än vårens första måltid ute?
Matiga smörgåsar.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Prova något av mina förslag; kryddig morotssoppa med apelsin och chili, en varm dubbelmacka med lagrad ost, skinka och päron
eller en ljummen sallad med rostade grönsaker, matvete och smulad chèvreost.
Ljummen sallad med matvete, rostade grönsaker och chèvre
En mättande sallad med ljuvliga smaker. Du kan
använda rucola i stället för spenat och fetaost i stället för chèvre om du vill.
(4 portioner)
2 dl matvete
3 1/2 dl vatten el kycklingbuljong
1 liten squash i halvmånar
150 g frysta gröna bönor
2 skivade vitlöksklyftor
1 paprika i grova bitar
1 msk hackad färsk rosmarin, alt 1 tsk torkad
1 msk olivolja
45 strimlade torkade aprikoser, alt 2 msk russin
50 g sköljd babyspenat (liten bladspenat i påse)
1/2 ask körsbärstomater
150 g smulad chèvre
salt och nymalen svart-
peppar efter smak
gärna lite Zetas Crema di balsamico på toppen (tjock balsamvinäger)
Honungsdressing:
2 msk flytande honung
1 tsk söt senap
1 msk äppelcidervinäger
2/3 dl rapsolja
salt och nymalen svart-
peppar efter smak
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda grönsakerna i en ugnsfast form med olivolja och rosmarin. Salta och peppra generöst. Rosta i ugnen i cirka 15 minuter tills det fått lite färg. Koka under tiden matvetet under lock i cirka 15 minuter tills all vätska kokat in. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten. Blanda de ännu varma grönsakerna med matvetet. Häll över vinägretten och blanda i aprikoser och russin. Salta och peppra. Vänd i bladspenat och smulad chèvreost. Crema di balsamico kan vara mumsigt att droppa på salladen.
Kryddig morotssoppa
Varm och kryddig soppa som får ett friskt sting av chili och apelsin.
(4 portioner)
2 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 liten urkärnad och
finhackad röd chili-
frukt
1 tsk spiskummin
34 stora slantade
morötter, ca 400 g
8 dl hönsbuljong
rivet skal och saft från
en tvättad apelsin
1 msk honung
salt och nymalen svart-
peppar efter smak
Hetta upp oljan och låt lök, vitlök, chili och spiskummin fräsa utan att ta färg. Ha i morötterna och låt de fräsa med ett par minuter innan buljongen hälls på. Sjud soppan under lock
cirka 15 minuter eller tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät. Smaka av med honung, salt och peppar. Späd med lite vatten om soppan blir för tjock.
Sandwich med ost, skinka och päron
Mumsiga till soppan eller till te eller ett glas rött vin.
(4 stycken)
8 stora sandwichbröd,
gärna fullkorn
4 msk av din favoritsenap
250 g lagrad ost i skivor,
t ex grevé
150 g rökt skinka i skivor
2 stora mogna päron
i skivor
smör till stekning
Lägg ut fyra skivor bröd och bred lite senap på. Fördela ost, skinka och päronskivor på. Det ska blir rejält med pålägg. Bred senap på resten av brödskivorna och toppa med dem. Smöra mackorna lätt på utsidan. Hetta upp en stekpanna och stek mackorna 35
minuter på varje sida tills osten börjar smälta. Tryck lätt med en stekspade så att de klistras ihop. Dela dem i halvor och servera genast med en servett.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!