Mat som passar för småbarnsföräldrar

Äter sen när barnen sover. En tallrik fil får det bli så länge. Så tänkte trebarnsmamman Ann Eberhardson tills hon ändrade kurs. Hon lagar mat som passar föräldralediga och som går på nolltid.

Ann Eberhardsson lagar mat med barnen Joel och Isak.

Ann Eberhardsson lagar mat med barnen Joel och Isak.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2011-04-07 08:41

Det doftar curry i trapphuset när vi anländer till Ann Eberhardson och hennes familj. Men det är inte currymat hon lagar, matångorna kommer från en annan lägenhet. Inne hos henne doftar det något helt annat: av smörstekt och vitlöksspetsad svampomelett.

Treåringen Isak Eberhardson är i full färd att hacka champinjoner och storebror Joel, 9, som är van att laga egen omelett till mellis, övervakar äggstanningen i stekpannan.
Barnen är med och hjälper till lite nu och då i köket. Även mellanpojken Gabriel Eberhardson, 6, som är i skolan, gillar att hjälpa till.
– Barn brukar tycka att det är roligt att vara med i köket, bara det inte blir för svårt. Oftast planerar jag och min man veckans middagsmeny men ibland får vi ett ryck och alla i familjen är med och bestämmer, säger Ann Eberhardson.

Hon har försökt introducera råvaror som inte alltid går hem hos barn. Mellanpojken tyckte till exempel inte om rotfrukter. Då mixade hon dem en stavmixer och hade i soppa och köttfärssås och då gick det bra.
När Ann Eberhardson var föräldraledig funderade hon dessutom en hel del över vilken slags lunch hon och andra föräldralediga åt.
– Jag tänkte att man visst kan äta lite bättre som föräldraledig. Knepet är att laga rätter där du bara använder en arm, så man kan ha andra handen fri. Med ett litet barn på armen ska det ändå gå att fixa en lite roligare lunch även om man bara har en kvart på sig, säger Ann Eberhardson.

Hon är kommunikatör på Stockholms läns landsting och frilansjournalist med inriktning på barn och familj. Senaste tillägget på visitkortet är kokboksförfattare, boken Kokbok för enarmade föräldrar blev nyligen färdig. Titeln anspelar just på att det exempelvis ska gå att klippa upp en tetraförpackning bönor eller tomatkross med en hand.
Efter en dryg halvtimme har Ann Eberhardson trollat fram tre rätter. Utan att vi vet ordet av står omeletten, chèvrefyllda varma mackor och jordgubbsoppa på köksbordet.
– Det är i alla fall roligare att äta än en tallrik fil eller bara ta något som råkar ligga i kylen, säger Ann Eberhardson.

Till vardags väljer hon att inspireras av lättlagat men ändå varierad mat. Familjen äter ogärna färdiggjorda köttbullar med makaroner. I så fall måste det till en extra knorr, några fint dekorerade persiljekvistar på tallriken eller en så enkel sak som att skära upp gurkskivorna på längden istället för på tvären.

RECEPT

Varm dubbelmacka med chèvreost, rucola och honung
2 personer

Du behöver:
4 skivade toastbröd, gärna fullkorn
1 näve ruccolasallad
Olivolja
2 skivor chèvreost
2 msk flytande honung
1 msk solroskärnor
Salt

Gör så här:
1. Plocka fram våffeljärn eller smörgåsjärn och hetta upp.
2. Ringla olivolja på bröden, lägg på en ostskiva, sallad, solroskärnor och ringla över lite flytande honung och strö över lite salt.
3. Lägg på andra skivan bröd och tryck till med handen.
4. Grilla gyllenbruna och krispiga i järnet.

Tips: Köp gärna skivad chèvre från början så slipper du hantera vass kniv om du bara har en hand ledig.

Omelett med vitlöksfräst svamp och spenat
2 personer

Du behöver:
2 ägg
2 msk vatten
Salt
Peppar
Små champinjoner eller kantareller
1 vitlöksklyfta
1 näve spenatblad
Smör att steka i

Gör så här:
1. Blanda ägg med vatten och salt. Vispa om med gaffel.
2. Hetta upp en stekpanna och bryn svamp i smör eller olja tillsammans med vitlöken.
3. Tillsätt spenat och stek en stund med svampen. Salta och peppra.
4. Slå över äggblandningen och låt den "stanna".
5. Vik ihop omeletten på mitten och stek en stund till. Dela i två delar och servera. Toppa gärna med färsk persilja.

Tips: Vitlök kan vara svårt att skala och pressa med en hand. Lägg i hela klyftan, med skal, på sidan i stekpannan och mosa den när den blivit genomstekt. Plocka sedan upp skalet enkelt med stekspaden.

Jordgubbsoppa med lime och basilika
2 personer

Du behöver:
500 gram jordgubbar (frysta går bra)
2 msk socker
1 msk limesaft (finns på flaska)
Basilikablad, färska

Gör så här:
1. Häll frysta bär i en kastrull, slå på socker och låt det stå och dra ett par minuter.
2. Koka upp jordgubbarna på svag värme. Rör om och mosa efter hand.
3. Tillsätt limesaft och nyp av några basilikablad.
4. Servera gärna med en klick kesella – annars – njut soppan som den är!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!