Marinerad sparris med rökt laxrullad
Anders Stenström är kock och krögare på restaurang Domtrappkällaren i Uppsala.
Foto:
- Det är fortfarande säsong för svensk grön sparris som är så gott. Sedan är rökt lax ett bra komplement till sparris. Och det är en ganska enkel rätt. Man kan välja att skiva upp den på plats. Sparrisen kan man antingen koka och marinera eller smörja med olja och lägga på grillen.
Vad ska du göra på midsommarafton?
- Ta bilen och åka upp till Lappland för att fira med goda vänner i Torvsjö. Det blir de vanliga midsommarbestyren. En trevlig sillunch och en massa aktiviteter. På kvällen någon grillning.
Hur brukar du fira midsommar?
- De senaste åren har vi varit på Länsö utanför Östhammar. Traditionellt midsommarfirande med min sambos stora tjocka släkt.
Vad brukar du äta på midsommar?
- Naturligtvis lunch med sill av olika slag. Laxen brukar dyka upp, och lite öl och snaps förstås.
Färsk marinerad sparris med rökt laxrulad
4 bufféportioner
Ingredienser:
20 gröna sparrisar (helst svenska)
200 g tunt skivad kallrökt lax
1 litet paket pepparrotsost
ev lite riven färsk pepparrot och färska örter
Marinad:
2-3 cl balsamvinäger
olivolja
grovt salt/flingsalt
peppar
en nypa socker
rivet citronskal
Gör så här: Skala sparrisen längst ned om den verkar hård och träig. Koka upp välsaltat vatten med en nypa socker och doppa ned sparrisen någon minut. Kyl ned snabbt så att de behåller spänsten. Marinera. Bred ut laxskivorna på en plastfilm. De ska överlappa varandra något och bilda en fyrkant. Bred försiktigt ut pepparrotsosten ovanpå. Riv gärna över lite färsk pepparrot. Lägg eventuellt också på någon färsk krydda för färgens skull. Tag hjälp av plasten när du rullar ihop laxen. Skär i skivor och servera med sparrisen. Man kan även marinera sparrisarna råa och lägga dem på grillen några minuter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!