Marinad till grillat

Mat & dryck1998-11-23 16:07
En marinad ska innehålla en god olja, som utvecklar smaken på kryddorna och en syrlig ingrediens, som tex vinäger, citron, vin eller yoghurt.
Det är syran som mörar köttet. Lättast är att marinera i en plastpåse. Förslut påsen väl och vänd den då och då.
Grundmarinad:
0,5 dl vinäger, svartvinbärssaft, sherry eller vin (används rödvin, så tänk på att köttet inte ligger för länge, då kan det bli rödblått)
0,5 dl soja, 0,5 dl olja
2 citronskivor
2 krm svartpeppar
Blanda samman marinaden, skiva citronen och lägg den i.
Variera marinaden genom att krydda med kryddor som passar till det som ska grillas.
Tips:
Griskött: 2 krm ingefära eller 1 tsk curry
Nötkött: 1 tsk timjan eller 1 tsk rosmarin
Lammkött: 1 tsk rosmarin, 1-2 pressade vitlöksklyftor
Currymarinad: Ger frisk smak åt kyckling, gris kött och fisk. 1 dl curryolja (finns färdigblandad på flaska) 1 tsk vitlökspulver eller 1 pressad vitlöksklyfta
1 dl vitt vin, 2 msk ketchup
0,5 dl pressad citron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!