Maria tar tillvara på det mesta
MATVANOR. Maria Sjödin upptäckte i vuxen ålder att hemgjort mos är godare än pulvervarianten. Under hennes uppväxt var det halvfabrikat som gällde.
Maria Sjödin tar tillvara det mesta, fryser in rödvinsslattar och har alltid matlåda.
Foto: Tor Johnsson
Medan hon bjuder på rättvisemärkt te i Rörstrandskoppar från 50-talet berättar hon att hennes mamma lagade all mat hemma, men hon arbetade heltid som distriktsläkare så det fanns inte så mycket tid till matlagningen. Vi sitter i det rymliga köket i hennes etta i Höganäs. Man skulle kunna beskriva väggarna som kaffe latte-färgade, men det tycker Maria Sjödin är alldeles för klyschigt. Hon berättar att de är målade i färgen "ömhet". Vem visste att ömheten var beige?
På köksbordet i furu ligger Anna Bergenströms Medelhavsmat. Hennes mamma ska hälsa på om ett par dagar, och Maria har planerat middagen. Det kommer att bli en köttgryta med fänkål, saffran och svarta oliver.
Gemenskap är den viktigaste ingrediensen i hennes matintresse. Hon berättar att hon gillar falukorv grillad i skogen. Det brukar hon äta tillsammans med vännen Sara, som egentligen är vegetarian. De träffades i högstadiet när familjen flyttade till Växjö, och det var Sara som fick Maria att bli intresserad av matlagning. De har många kladdkaksbak bakom sig.
Vardagsmat innebär inget skapande vid grytorna för Maria Sjödin. Hon lagar visserligen mat varje dag och har alltid med sig matlåda, med det har mest att göra med att hon studerar och är ekonomisk. Det som är viktigt är att det är nyttigt och billigt. Oftast lagar hon ris eller pasta med någon tomatsås och bönor. Ibland blir det fiskpinnar eller ärtsoppa i "korv".
- Ensamma frukostar har jag ingen jättemysig association till, utan det är gemenskapen som är viktig. Som det här med portersteken till exempel. Min kompis Maria och jag började göra det som en ironisk grej, bästa husmorsrätten liksom.
Utan ironi har hon anlagt ett och annat husmorsdrag. Rödvinsslattar fryses in för att användas i grytor och såser och hon tar alltid tillvara på det som finns i kylskåpet.
- Jag slänger inte yoghurten om den har blivit för gammal utan jag gör scones på den. Mina kompisar tycker att jag är lite extrem med sparandet. Mamma säger att jag har fått det från farmor, hon var en riktig husmor som utfodrade alla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!