Maria mixar mustig mat med musik
Maria Hudecek är den som hållit i uppskattade sång-och musikstunder för barn i olika åldrar på Stadsbiblioteket i Uppsala. Och det har hon gjort i 13 år. Men hon är också en hejare på att laga god, snabb och billig mat.
Sambon Lasse tittar pa när Maria Hudecek slänger ihop enkel och god middag
Foto: Staffan Claesson
Paradiset är en liten, mysig stuga uppe på ett krön vid slutet av en grusväg i Tuna, några mil utanför Uppsala. Inuti luktar det så där som det ska luktar i gamla stugor, inbonat och oändligt hemtrevligt.
Köket är pyttelitet, men det hindrar inte Maria från att laga god mat. Hennes sambo Lasse Pettersson uttrycker det så här:
- Hon är jättebra på att sno ihop en jättebra middag på en kvart.
Ja, för fort ska det helst gå, Maria har inget tålamod att pula med och läsa recept.
- Nej, det ska vara enkelt. Att laga komplicerat är att dö långsamt. I kokböcker ska man dessutom ha det ena med det andra och så faller plötsligt hela receptet på att man inte har just en specifik ingrediens. Jag tar det jag har. Jag tycker om att testa och blanda ihop olika grejer, det brukar funka, säger hon och skrattar.
Hon har heller inte mycket till övers för dagens alla tv-kockar. Möjligen då Nigella.
- Hon använder i alla fall riktiga grejer, och smackar på och slafsar runt, det gillar jag. De andra är för präktiga, förkunnar Maria.
Hemma i Argentina var det mest Marias mamma som lagade mat, det grillades och gjordes grytor på gårdens egna höns. Medan Maria Hudecek mest använder fisk och grönsaker.
- Jag älskar potatis! Kokt potatis och lax! Och bär av alla dess slag, de smakar så ljuvligt.
Tillsammans med sin dotter Cleo Hudecek lyssnar de på musik, gärna Pointer Sisters, och lagar mat i stugan.
Och det är dotterns favoritrecept som är dagens huvudrätt, Tonfiskbiffar à la Maria. Mjölet i biffarna är dinkel.
- Jag gillar och använder så ofta det går dinkel- och sojamjöl, därför att det smakar gott och sitter kvar länge i magen, säger Maria.
Råvarorna inhandlas så mycket som möjligt så nära som möjligt.
- Vi har en lanthandel här i Tuna, där köper vi våra ägg och honung, resten handlar vi på andra ställen i trakten.
Marias tonfiskbiffar är färdiga, likaså resten av maten. Vi slår oss ner på deras lilla altan, i upplandsblåsten och njuter av enkel, okomplicerad men ack, så god mat.
Med munnen full av biff och potatis-och morotsmos antecknar jag, efter information från Maria Hudecek, att den mat vi intager, förrätt, varmrätt och efterrätt, endast kostar 196 kronor för fyra personer! Det höjer vi våra glas för!
FAKTA
Maria Hudecek
Ålder: 56 år.
Familj: Sambo Lasse Pettersson, dotter Cleo och son Rados Hudecek.
Jobbar: Lärare och dans- och dramapedagog på Bolandsgymnasiet.
Om sin bakgrund, hon kommer ifrån Argentina: "Jag har hjärtat på båda sidorna, eftersom jag har bott mer än halva mitt liv i Sverige".
Prisbelönt: Fick Gösta Knutsson stipendiet år 2002 för sitt mångåriga och framgångsrika arbete med barn och ungdomar i Uppsala.
Motto: Alla människor har något att ge, även i de svåraste fallen finns det något gott i alla.
Maria Hudecek
Ålder: 56 år.
Familj: Sambo Lasse Pettersson, dotter Cleo och son Rados Hudecek.
Jobbar: Lärare och dans- och dramapedagog på Bolandsgymnasiet.
Om sin bakgrund, hon kommer ifrån Argentina: "Jag har hjärtat på båda sidorna, eftersom jag har bott mer än halva mitt liv i Sverige".
Prisbelönt: Fick Gösta Knutsson stipendiet år 2002 för sitt mångåriga och framgångsrika arbete med barn och ungdomar i Uppsala.
Motto: Alla människor har något att ge, även i de svåraste fallen finns det något gott i alla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!