Josephine Berger och Liselotte Forslin bakar sommartårtor.
Foto: Emma Eriksson
Tårta är den ultimata efterrätten, inte bara i morgon efter sillen och nubben, utan också på sommarens alla fester. Du får hela desserten på ett och samma fat och alla kan ta för sig hur mycket eller lite man vill ha.
Jag kan helt ärligt erkänna att jag sällan brukar baka tårtor, men får jag ett uppdrag tar jag förstås tjuren vid hornen. Det fick bli tre tårtor med olika smaker. Som tur var hade jag hjälp av min praktikant, Josephine Berger, som likt många andra ungdomar är en fena på att baka. Oftast är det just bakning ett sätt att komma igång i köket.
Josephine svängde gladeligen ihop en sorbettårta, en chokladtårta med marängsmet och en jordgubbsmoussetårta efter mina anvisningar. Sorbettårtan är pastelligt sommarsnygg och nästan genant enkel att göra. Du bara krossar mandelbiskvier med smält smör till en tunn botten i en form och varvar tre sorters köpt sorbet ovanpå och fryser in. Lätt som en plätt.
Chokladtårtan är ett experiment med mjuk italiensk maräng i stället för vispgrädde mellan och ovanpå. Marängen vispas ovan vattenbad för att få en seg konsistens. Det här är ett typiskt amerikanskt sätt att göra tårta på. Där använder man ofta glasyr, så kallad ”frosting”, av marängsmet i stället för vispgrädde. Det blir sött men du behöver i gengäld ingen sylt eller söt kräm mellan bottnarna. Syrliga bär ovanpå och till bryter av det söta.
Till sist gjorde vi en tårta med jordgubbsmousse på mandelmassebotten. Jordgubbsmoussen är gjord med gelésocker, det går fort och är lätt att göra. Slösa med färska jordgubbar på toppen.
När sommarens stora jordgubbshausse har lagt sig, är ätliga blommor läckert att dekorera tårtan med. En nyponros är vackert.
När sen det är dags för smultron finns det inget finare och godare än att dekorera tårtan med de solstinna små bären. Det får mig att minnas en barndoms födelsedag på landet när pappa och jag gick och plockade smultron en tidig morgon. På eftermiddagen hade mamma gjort gräddtårta dekorerad med smultronen.
Passa på att njut av säsongens bär och gör många härliga tårtor i sommar.
Här kommer recepten:
Sorbettårta med hallon
Sommarsnygg och läskande god i värmen. Dessutom löjligt enkel att göra.
(8–10 bitar)
1 påse mandelbiskvier
50 g smör
3 askar à 1/2 l sorbet, t ex hallon, citron och mango
1 paket, 250 g frysta hallon
Låt sorbeten bli något mjuk i rumstemperatur. Kör biskvier och smör i en matberedare till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar kant. Bred en av sorbetsorterna på biskvibottnen. Bred sedan över de två återstående sorterna, en i taget. Blir sorbeterna för lösa under tiden kan du frysa lagren en halvtimme mellan varven. Frys tårtan över natten. Garnera med frysta hallon och låt tårtan stå i rumstemperatur cirka 10-15 minuter innan servering. Tag bort den löstagbara kanten och skölj en tårtspade eller kniv i hett vatten och skär bitar när tårtan mjuknat något.
Sommartårta med chokladbotten och marängfrosting
Mjuk marängsmet i stället för grädde är ett typiskt amerikanskt sätt att göra tårta. Om du vill göra den ännu mer amerikansk så kan du göra den dubbelt så hög med hjälp av dubbel sats av botten och maräng.
(6–8 bitar)
Botten:
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
3 dl kokande vatten
Fluffig marängfrosting:
6 äggvitor
4 dl socker
Garnering och tillbehör:
1 l bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med kakao och bakpulver. Rör ner i äggsmeten. Blanda väl. Häll sedan i det kokande vattnet. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter eller tills kakan känns torr. Låt svalna och stjälp upp. Dela kakan i 2–3 bottnar.
Frosting: Blanda äggvitor och socker i en metallskål. Sjud upp vatten i en kastrull, sätt skålen över den och vispa tills allt socker lösts upp och marängen är varm. Tag skålen från värmen och häll blandningen i en större skål och vispa med elvisp tills smeten blivit glansig och toppig. Du kan ställa den skålen i diskhon fyllt med kallt vatten medan du vispar så svalnar det fortare. Fördela frostingen mellan bottnarna och över. Garnera med några av bären och servera resten till.
Obs! Om tårtan står framme kan den torka lite på ytan. Det gör inget tycker jag, men vill man undvika det kan man sätta plast runt.
Jordgubbsmoussetårta
En mjuk dröm med jordgubbar och mandelmassa. Passar till en stark kopp kaffe.
(8–10 bitar)
Mandelmassebotten:
300 g mandelmassa
3 äggvitor
Jordgubbsmousse:
1 l jordgubbar
1 lime, rivet skal
1 dl gelésocker multi (Dansukker)
3 dl vispgrädde
Till garnering:
½ liter skivade jordgubbar
3 msk riven vit hyvlad blockchoklad
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa botten på en form med löstagbar kant. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd i mandelmassan. Bred ut i formen och grädda i cirka 20–25 minuter. Låt svalna.
Mousse: Rensa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg det i en kastrull med gelésockret. Låt det koka ihop så det blir såsigt. Mixa slätt och blanda i det rivna limeskalet. Om du vill kan du passera jordgubbslandningen genom en sil för att få bort kärnorna. Låt svalna. Vispa grädden lätt och vänd ner i den kalla jordgubbsblandningen. Häll den i formen med mandelmassebottnen och ställ in i kylen i minst två timmar eller över natten. Skär försiktigt runt formens kanter innan du spänner loss kanten. Garnera med färska bär och vit hyvlad blockchoklad.