Liselotte gör sin vårbuffé i förväg
Buffé är ett säkert kort för kalas med många gäster, men den kan dock innebära en hel del arbete. Följer du matskribentens Liselotte Forslins tips hinner du även njuta av din egen fest.
Liselotte Forslin fixar vårbuffé, med bland annat mazarintårta och honungsmarinerad fläskfilé.
Foto: Tor Johnsson
- Man ska inte ta i så man spricker utan satsa på några få rätter, max sex stycken inklusive dessert.
Desto viktigare är det att undvika smakkrockar som kan uppstå när man börjar blanda de olika rätterna på tallriken. Välj därför ett tema för maten, till exempel italienskt eller asiatiskt. Vid den här tiden på året passar det bra att satsa på primörer som sparris, färskpotatis eller rabarber, som även är enkla att tillaga.
För att göra det ännu enklare tycket Liselotte Forslin att man ska be om hjälp.
- Be någon baka ett bröd, be någon annan att göra en sallad. Om du själv blir bjuden på fest, så erbjud dig att göra en rätt. Kanske finns det även några barn i närheten som vill plocka blommor.
Att servera maten på ett snyggt sätt är minst lika viktig som att den smakar gott. Här tipsar Liselotte Forslins om att man kan bygga upp olika nivåer på bordet med hjälp av uppochnedvända trälådor. Dekorationer kan bestå av grönsaksstilleben och ätbara blommor.
Det är även smidigt att ha ett separat bord för bröd och ost, som kan ta lite längre tid att ta för sig av. Det är ingen bra idé att ställa fram all mat på en gång, den kommer att smaka ofräscht och kan till och med bli farlig. Majonnäsbaserade rätter är kända för att vara känsliga, men även i ris och couscous växer det lätt bakterier. Fyll istället på med mat under kvällen.
- Men det är det också bra om man får hjälp med, säger Liselotte Forslin.
- Det är så tråkigt värdinnan eller värden måste springa hela kvällen, våga be om hjälp!
RECEPT:
Vårbuffé för tio
-Grillad och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin
-Krämig potatissallad med rädisor och sockerärtor
-Grön primörsallad med rostade pistaschmandlar
-Caprese på pinne
-Melonspett med bresaola
-Mazarinkaka med jordgubbsglasyr
Grillad och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin
Perfekt buffémat som kan förberedas dagen före.
2 fläskfiléer, ca 700 g styck
1 dl olivolja
½ dl flytande honung
1/4 dl balsamvinäger
2 rivna vitlöksklyftor
1/2 dl hackad färsk rosmarin
½ dl hackad färsk timjan
flingsalt och nymald svartpeppar
Till garnering:
1 dl hyvlad parmesanost
3 msk rostade pinjekärnor
färska örter av valrfi sort
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filéerna från hinnor. Grilla eller bryn dem hastigt runtom så de får vacker färg. Salta och peppra. Lägg köttet i en form och låt gå klart i ugnen till en innertemperatur av 67 grader. Tag ut köttet och låt det vila inlindat i folie. När det kallnat kan du lägga in det i kylen över natten. Vispa ihop olja, honung, balsamvinäger, vitlök och örter. Krydda med en rejäl nypa flingsalt och mycket peppar. Förvara marinaden i en burk med lock i kylen. Nästa dag skivar du köttet mycket tunt, gärna lite snett för större skivor och lägger omlott på två stora fat. Strö över salt och peppar mellan skivorna. Vispa upp marinaden och skeda över den. Lägg plast över faten och ställ in i kylen minst en timme. Vid servering strör du på parmesanost, pinjekärnor och örter.
Krämig potatissallad med rädisor och sockerärtor
Len och krispig på samma gång är den här goda potatissalladen. Du kan koka potatisen och göra dressingen dagen före och förvara separat i kylen.
1 1/2 kg småpotatis, gärna färsk
1 knippe rädisor
150 g sockerärtor
6 salladslökar
1 grönt äpple
citron
2 dl crème fraiche
½ dl mjölk
1 dl majonnäs
1 msk fransk senap
2 rivna vitlöksklyftor
salt och nymald vitpeppar
Till garnering:
Rucolasallat
Skrubba och koka potatisen. Låt svalna. Dela den i mindre delar om den är stor. Skölj och dela rädisorna i halvor eller kvartar. Skölj och skär sockerärtorna i långa strimlor längs med. Du kan förvälla dem snabbt först men det är inte nödvändigt. Strimla salladslöken tvärsöver. Rör ihop crème fraiche med mjölk, tillsätt majonnäs, senap och riven vitlök. Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Den blir godast om den lagas dagen före. Ett par timmar innan servering blandar du potatis med rädisor och sockerärtor (spar lite till dekoration) och vänder ner dressingen. Precis innan servering garnerar du med resten av grönsakerna och lite rucola.
Grön primörsallad med rostade pistaschmandlar
Salladen bör göras så sent som möjligt samma dag som den ska serveras.
2 gemsallathuvuden (ser ut som små romansallat), sköljda och väl torkade
1 påse mangoldskott, sköljda och väl torkade
1 knippe grön sparris
150 g gröna bönor
1 melon av valfri sort, ca 800 g
3 msk pistaschmandlar
2 msk olivolja
1 tsk pressad citron
flingsalt och nymald svartpeppar
Blanda sallatsbladen i en stor skål med lite olja och en gnutta pressad citron. Om bönorna är färska kan fästena behövas klippas bort. Bryt bort den nedersta torra delen av sparrisen. Förväll bönor och sparris hastigt i varsin kastrull, ca 3-4 minuter. Häll av i ett durkslag och lägg i en skål med iskallt vatten, gärna med is i. Låt de kallna däri och sedan rinna av ordentligt. Torka dem gärna. Dela sparrisen på längden och sedan tvärsöver. Dela, kärna ur och gröp ur melonköttet. Rosta pistaschmandlarna hastigt i torr panna. Vänd försiktigt i bönor sparris och melon i sallatsblandningen. Lägg upp salladen på ett vackert fat, droppa över lite olja och strö över en nypa flingsalt och peppar.
Caprese på pinne, 20-25 st
Den välkända italienska tomat- och mozzarellasalladen caprese - här på en pinne! Kan förberedas tidigt på dagen och förvaras under plast. Säkrast är att sätta dit basilikabladet precis innan servering. Gör så många pinnar som det finns ost i paketen.
20-30 körbärstomater
2 paket minimozzarella
Basilikablad
1/2 dl olivolja
2 tsk balsamvinäger
flingsalt och nymald svartpeppar
20-25 små cocktailpinnar
Skölj och torka tomaterna. Låt osten rinna av. Trä upp en tomat, en ostboll och ett basilikablad på varsin pinne. Blanda olja och vinäger, salta och peppra och häll i en liten skål eller glas. Lägg capresepinnarna i ett vackert hjulmönster på ett fat och ställ oljeskålen med en sked i mitten. Gästerna kan droppa lite av vinägretten på en pinne innan de äter.
Melonspett med bresaola, 20 st
En variant av melon med skinka är de här söt-salta spetten. Bör göras samma dag som festen.
1 cantaloupemelon, väl mogen
1 paket bresaola, 70 g
20 små grillpinnar av trä
Dela och kärna ur melonen. Tag ut små bollar av melon med kuljärn eller skär köttet i kuber. Dela köttskivorna i två halvor. Trä upp en melonbit på nedre delen av en pinne och vik köttet ett par gånger och trä upp det.
Mazarinkaka med jordgubbsglasyr, 10 bitar
Du kan gott göra kakan en dag i förväg, det blir den bara godare av. Glasera och garnera samma dag som den ska serveras.
175 g smör
100 g mandelsmassa
1 ägg
1 ½ dl mjölk
1 krm bittermandelsessens
2 ½ dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl florsocker
50 g mixade jordgubbar
jordgubbar till dekoration
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en rund form. Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, mjölk och bittermandelessens. Tillsätt mandelmassan, sockret och de övriga ingredienserna och blanda till en smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Låt kakan svalna. Rör samman florsockret med lite av jordgubbsmixet tills du får en glasyr som inte är för rinnig. Bred den över kakan. Låt stelna och garnera med jordgubbar.
Recept av Liselotte Forslin, assistent Klara Nordlund.
Så mycket går det åt:
Kött: 90-100 g/person
Kyckling: en stor filé räcker till 2-3 pers
Grönsallad: 50 g/person
Dressing och sås: 2-3 msk/person
Ost: 20-30 g/person
Bröd: 2 skivor/person
Vin: Räkna 5-6 glas per flaska.
Innehåller buffén fler än fem rätter går det oftast åt ännu mindre.
Tänk även på att tidpunkten för festen gör att människor är olika hungriga. Bjuder man på lunch är folk oftast hungrigare än om man bjuder på mat kl 15.
Kött: 90-100 g/person
Kyckling: en stor filé räcker till 2-3 pers
Grönsallad: 50 g/person
Dressing och sås: 2-3 msk/person
Ost: 20-30 g/person
Bröd: 2 skivor/person
Vin: Räkna 5-6 glas per flaska.
Innehåller buffén fler än fem rätter går det oftast åt ännu mindre.
Tänk även på att tidpunkten för festen gör att människor är olika hungriga. Bjuder man på lunch är folk oftast hungrigare än om man bjuder på mat kl 15.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!