Linda Nilssons gnocchi med skinka
Man behöver inte alltid lägga upp maten på en tallrik. Linda Nilsson använder gärna skärbrädor, martiniglas eller brickor i stället.- Bara fantasin sätter gränser, säger hon medan hon lägger upp restmaten i en prydlig hög på en skärbräda.
Foto: Nina Leijonhufvud
När hon valde en rätt på resterna från julmaten tänkte hon att den inte ska smaka jul.
- Jag ville göra något fräschare och lättare än julmaten.
År 2008 tror hon att mattrenden fortsätter på den ekologiska och närproducerade linjen.
- Folk kommer att laga lyxigare mat hemma. Det där med klart på tio minuter försvinner när man är medveten om råvaror, säger hon.
När man vet mer om mat blir det mindre pasta och stress, och mer att man samlas kring maten och tar det lugnt, menar hon.
Hon tror också att intresset för husmanskost kommer att hålla i sig.
På jobbet blir det mycket småätande för Linda Nilsson, eftersom hon måste smaka av maten hon lagar. Nu tar hon en gaffel och provsmakar.
- Det är en viss beska i zucchini och tomat. Då är det bra med sötman från farinsockret. Det passar även bra till getosten, konstaterar hon och ser nöjd ut.
Linda Nilssons bästa tips: Använd alltid en vass kniv. Smaka av hela tiden. Och våga prova - jag har gjort många saker som inte blivit bra.
Gnocchi med skinka
3-4 portioner
250 g färsk gnocchi
Ca 250 g skinka
1/2 paket bladspenat
1/2 paket sockerärter
1 rödlök
1/2 zucchini
1 morot
2 tomater, urkärnade
50 g getost
Valnötter
2 klyftor vitlök, riven eller finhackad
1 röd chili utan frön
1 näve färsk persilja
1/2 kruka färsk basilika
2 tsk timjan
1 tsk farinsocker
Salt och peppar
Gör så här: Stek den färska gnocchin ordentligt i olivolja. Ytan ska bli krispig. Hacka skinkan och stek även den krispig. Skär grönsakerna i stavar, men lämna spenat och sockerärter hela. Stek morötter, zucchini, finstrimlad lök och chili. Blanda ihop allt detta. Vänd i sockerärter och tomat och värm. Ha sist i spenatblad, basilika och persilja. Krydda. Strö över getost och valnötter.
3-4 portioner
250 g färsk gnocchi
Ca 250 g skinka
1/2 paket bladspenat
1/2 paket sockerärter
1 rödlök
1/2 zucchini
1 morot
2 tomater, urkärnade
50 g getost
Valnötter
2 klyftor vitlök, riven eller finhackad
1 röd chili utan frön
1 näve färsk persilja
1/2 kruka färsk basilika
2 tsk timjan
1 tsk farinsocker
Salt och peppar
Gör så här: Stek den färska gnocchin ordentligt i olivolja. Ytan ska bli krispig. Hacka skinkan och stek även den krispig. Skär grönsakerna i stavar, men lämna spenat och sockerärter hela. Stek morötter, zucchini, finstrimlad lök och chili. Blanda ihop allt detta. Vänd i sockerärter och tomat och värm. Ha sist i spenatblad, basilika och persilja. Krydda. Strö över getost och valnötter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!