Deras plats på Gamla Torget är ett väl beprövad ställe för utehäng. På senare tid har en uppfräschning av inomhuslokalen gjort att man har det bra också om man flyttar in – bland annat känns lokalen mindre trång än förr.
Menyn har inget glasklart tema. Villa Romana –det hör man ju redan på namnet – har tidigare haft en tydlig italiensk inriktning, men numera är den mer suddig i konturerna. Röding, hamburgare och fransk getost finns att beställa, medan pizza och klassiker som saltimbocca lyser med sin frånvaro. Lite förvånande är det allt.
FörrättenMozzarella Caprese (95 kr) är dock italiensk nog och innehåller en fin buffelmozzarella, tyvärr i sällskap med kalla vintertomater, men ändå. Det är schyst och snyggt presenterat. Vackert presenterad är också den trevliga skaldjurstallriken Mare nostrum (110 kr). Formaggio di capra (95 kr) innebär getost, men inte någon caprino eller liknande utan den tidigare nämnda franska varianten, som serveras varm på grillat lantbröd. Den stora högen soltorkade tomater känns onödig, men i övrigt är den liksom de andra förrätterna patrullen äter både enkel och god.
Huvudrätterna gör patrullen aningen mer besviken. Filetto di bue (299 kr) är en ”black and white”-rätt, med en konjakssås och en grönpepparsås. Köttet serveras i alldeles för platta bitar, som just därför blivit för genomstekta och grå. Potatisgratängen till är den stora behållningen: krämig och med massor av gratinerad ost.
Linguine alla Abruzzo (175 kr) kommer in med precis lagom al dente-kokta pasta och räkor med fin konsistens. Däremot upplever vi rätten som fattig i smaken, mer av den utlovade vitvinssmaken hade varit trevligt. ”Little Italy” burger (185 kr) är Villa romanas bidrag till stans spirande burgarkultur och serveras på en planka. Burgaren är saftig men oljig och serveras i snudd på ogrillat bröd, med mjuka pommes, buffelmozzarella och bifftomat. Höjden imponerar mer än smaken, som inte är så mycket mer än okej.
När det kommer till sötsakerna avslutar Villa Romana tyvärr inte på topp. Efterrätternas efterrätt tiramisu (85 kr) kommer in som en tårtbit, gult skinnig på två sidor vilket betyder att den stått i en form och varit deppig alldeles för länge. Samma problem har pannacottan (85 kr). Skinnet döljs av färska hallon, men under bärens prakt märks att pannacottan är tjock ovanpå och mjuk först i botten. Inte så kul. Klart bästa val blir gelato di Frangelico (85 kr). Den hemgjorda frangelicoglassen är precis lagom gräddig, innehåller små bitar av hasselnöt och har en fin smak med välbalanserad sötma. Betydligt bättre.
Läget kommer säkerligen att locka massorna till Villa Romanas uteservering i sommar. Men för att upplevelsen ska bli större än trivseln på torget behöver köket vässa knivarna och öka kvaliteten ett snäpp till. Det italienska köket (med avstickare till andra kök) förtjänar att vistas på högre höjder.