Levande föda på ingång
Det första Katrin Petersson och Jacob Heitmann gjorde när de startade kursgård på Väddö var att slänga ut spisen. Hos dem handlar matlagning inte om att koka och steka, utan att blötlägga, grodda, mjölksyra, hacka och blanda. Levande föda kallas den senaste mattrenden som håller på att växa sig stor i Sverige.
Katrin Petersson driver kursgården Levande föda på Väddö. Här lagar gästerna Gästerna, Klara Fjällström och Monica Johnsson mat.
Foto: Eva Nevelius
- I början saknade jag allt som var sött och allt som var chips. Men igår kunde jag till och med hålla i en dajm utan att känna en obetvinglig lust att stoppa i mig den, berättar Klara Fjällström och avslöjar att dajmen var med som reservproviant ifall hon inte skulle stå ut.
För att äta 100 procent levande föda är en stor förändring för någon som tidigare stoppat i sig det mesta. På en lapp på dörren till köket har Katrin Petersson och Jacob Heitmann satt upp sina regler. "Vårt levande kök är: Veganskt, sockerfritt, glutenfritt och laktosfritt", står det. Viktigast av allt är att ingenting upphettas.
- Vid 45 grader går gränsen mellan liv och död för oss. 85 procent av näringen i maten försvinner när vi kokar den, hävdar de.
Och om köket saknar både kokplattor och ugn så finns här en hel del andra saker istället. Matberedare, mixer och en torkmaskin är sådant som kan komma väl till pass för den som äter levande föda. Men att kosten skulle kräva mycket utrustning och långa förberedelser skriver inte Jacob Heitmann under på.
- Det är ingenting som är nödvändigt. Egentligen räcker det med en bra kniv. Att laga levande föda går faktiskt snabbare än vanlig mat när det väl är förberett. Här förekommer ju ingen kokning, inga väntetider och ingen passning.
Han berättar att levande föda är stort i Amerika och att man inte alls behöver följa konceptet fullt ut.
- I USA frågar man varandra: Hur många procent är du? Man behöver inte gå så långt som till 100 procent men du får inte full effekt annars.
Själv valde Jacob Heitmann att ställa om kosten efter en besvärlig sjukdomstid. Han lider av en kronisk tarmsjukdom, Morbus Crohns.
- Min pappa skickade mig en bok om levande föda och jag började äta efter den. Efter sex veckor kände jag inte av sjukdomen längre och nu har jag varit symptomfri i två år.
Även Katrin Petersson tycker att hon mår bra av att hålla sig till råa grönsaker. I många år arbetade hon som husmor på ett hälsohem i Valdemarsvik och lärde sig där om levande föda.
För ett och ett halvt år sedan startade hon och Jacob eget på Väddö och här försöker de variera kosten så mycket det är möjligt.
- Vi gör nog det mesta; pizza, hamburgare, kebab, tårtor och "levande" bröd. Våra gäster ska inte känna att de saknar något, berättar Katrin.
Viktigt att få i sig tillräckligt med energi
UNT frågade Irene Mattisson nutritionist vid Livsmedelsverket vad hon tror om en kost som bara består av levande föda eller råa grönsaker.
Hon poängterar att inte alls alla nyttigheter i maten försvinner vid upphettning. C-vitamin är visserligen känsligt för upphettning (men även för syre i luften och börjar därför förstöras redan när man till exempel hackar en grönsak). Karotenoider däremot blir mer lättillgängliga efter värmebehandling. Mineraler och spårämnen är grundämnen och "förstörs" inte men kan laka ur när man kokar i vatten. Enzymer som är proteiner förstörs däremot vid upphettning. Å andra sidan tas inte proteiner upp "hela" av kroppen, de bryts ned till aminosyror som kroppen använder för att bygga nya proteiner.
Rent allmänt tycker hon att den som bara äter råa grönsaker bör vara noggrann med att få i sig tillräckligt med energi.
- Råa grönsaker ger stor volym och mycket att tugga vilket gör det svårt att äta tillräcklig mängd.
UNT frågade Irene Mattisson nutritionist vid Livsmedelsverket vad hon tror om en kost som bara består av levande föda eller råa grönsaker.
Hon poängterar att inte alls alla nyttigheter i maten försvinner vid upphettning. C-vitamin är visserligen känsligt för upphettning (men även för syre i luften och börjar därför förstöras redan när man till exempel hackar en grönsak). Karotenoider däremot blir mer lättillgängliga efter värmebehandling. Mineraler och spårämnen är grundämnen och "förstörs" inte men kan laka ur när man kokar i vatten. Enzymer som är proteiner förstörs däremot vid upphettning. Å andra sidan tas inte proteiner upp "hela" av kroppen, de bryts ned till aminosyror som kroppen använder för att bygga nya proteiner.
Rent allmänt tycker hon att den som bara äter råa grönsaker bör vara noggrann med att få i sig tillräckligt med energi.
- Råa grönsaker ger stor volym och mycket att tugga vilket gör det svårt att äta tillräcklig mängd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!