Laxpaj
(4-5 port)En klar favorit kan den här laxpajen bli. Bjud som rätt på buffébordet eller som kvällsrätt.Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 125 g margarin, 1 krm äppelcidervinäger, 3 msk kallt vatten.Fyllning:1 bit purjolök, helst det gröna, vatten + 0,5 grönsaksbuljongtärning, 150-200 g gravad eller rökt lax, 1 knippa finklippt dill, 2 dl riven ost, 3 ägg, 3 dlvätska (purjolöksspad + matlagningsgrädde)
1 timme i kyl eller 30 min i frys.
Gör fyllningen under tiden. Ansa och
skölj purjolöken. Strimla och förväll i ett par deciliter vatten tillsatt buljongtärning. Låt purjolöken rinna av, men spar spadet.
Rensa laxen från skinn och ben. Skär den i tärningar. Riv osten. Tryck ut degen i en
pajform, ca 27 cm i diameter. Nagga botten. Låt pajskalet stå ca 30 min.
Förgrädda i ugn vid 225 grader, ca 10 min. Lägg purjolöken i pajskalet.
Fördela laxen ovanpå och strö över dill och riven ost. Vispa samman ägg med vätska. Häll äggstanningen över.
Grädda pajen i ugn vid 225 grader, ca 20
min.
Bjud den ljum och gärna med kall gräddfil smaksatt med lite röd stenbitsrom och hackad dill.
Pajen kan garneras med räkor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!