Lättlagat under bar himmel

Lätt som en plätt är det laga mat ute i naturen. Och man njuter mer om grytan är kokt och brödet är bakat under himlens tak. Det tycker i alla fall Håkan Lundgren och Barbro Grans från friluftsfrämjandet.

Friluftsmat med Barbro Grans från Friluftsfrämjandet.

Friluftsmat med Barbro Grans från Friluftsfrämjandet.

Foto: Elin Fyrby

Mat & dryck2007-06-04 14:37
- Friluftsliv, det är när man är ute och äter matsäck. Så kan man sammanfatta det, säger Håkan Lundgren medan han rör om i stormkökspannan.
Det doftar skog, smörstekta kantareller, bacon och lök. Blandningen ska röras ihop med pulvermos och toppas med persilja. Brinnande kärlek heter rätten.
Håkan Lundgren och Barbro Grans sitter i Knyttegläntan i Långhundra och talar sig varma om fördelarna med att äta och att laga maten ute i naturen.
- Det bästa är aptiten. Man blir så hungrig när man är ute, säger Håkan Lundgren.
- Och att man inte har bråttom. Det är så härligt. När man sitter hemma vid köksbordet ser man disken och tänker på allt man ska göra sen. Och barnen, man ser hur de njuter när de äter sin matsäck. En del blundar när de äter, säger Barbro Grans.

Hon är ledare för friluftfrämjandets mulle- och knyttegrupper för barn. Håkan Lundgren är också en aktiv friluftsmänniska. De är båda noga med att framhålla att det inte måste vara besvärligt att äta ute. Att man ska göra det lätt för sig.
- Dagens människor tycker att det verkar så jobbigt att ge sig ut. Att allting är komplicerat. Men det är så enkelt! Ta med kaffe och kokt korv i en termos och slå er ner i vilken backe som helst! säger Barbro Grans.
De trycker båda på att det viktigaste är att bara komma ut. Och att om man har barn med sig ska man ge dem egen matsäck i egen ryggsäck.
- För barn tycker det är så himla mysigt att plocka upp och äta sina egna saker. De sitter där med sina små burkar och flaskor och är så söta så det är inte sant, säger Barbro Grans.

Efter en portion Brinnande kärlek är det dags för efterrätt. Håkan Lundgren kokar kaffe och häller upp i kåsor medan Barbro Grans steker krabbelurer, platta sockerkaksplättar.
Om man vill lägga ner lite mer tid på maten och ska ut på långtur rekommenderar de torkad mat eftersom den smakar färskt när man lägger ner den i vatten. Men helst ska man torka själv. Frystorkad mat som man köper färdig rynkar de lite på näsan åt.
- Har man ätit frystorkat en gång så räcker det sen. Det finns så mycket annat att äta. Och vill man torka kan man göra det själv, säger Barbro Grans.
Håkan håller med. Han torkar på elementet hemma. Majs, köttfärssås och paprika.
- Det går alldeles utmärkt, säger han.
TIPS
Köp stormkök i secondhandbutik.
Packa i glasslådor. Saker går sönder i plastpåsar.
Låt barnen bära egen matsäck i egen ryggsäck.
Ta med något att sitta på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!