Lättlagat till schlagersoffan

På lördag är det äntligen dags för den rafflande finalen i Melodifestivalen. Smarrigt tilltugg i tevesoffan hör till. Men skippa de trista chipsen och fixa lite festlig plockmat i stället. Tre matexperter bjuder på lättlagade alternativ.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2008-03-13 00:01


Namn: Atiq- uz- zaman Liton, delägare i restaurang Indian Kitchen i Uppsala.
Lagar: Samosa, vegofyllda minipiroger.

Varför valde du att laga den här rätten?
- Den är väldigt god och mycket populär. I Indien kan man köpa pirogerna överallt, gatukök säljer dem som snacks och på finare restauranger serveras den som förrätt.

Är den svår att göra?
- Nej, det ska det inte vara.

Brukar du själv äta något gott när du tittar på tv?
- Jadå, det händer. Förutom de här pirogerna dukar jag i så fall fram färska grönsaker, till exempel spenat som jag panerar i kikärtsmjöl och friterar. Mycket godare än chips! Och så dricker jag indiskt thé till.

Ska du titta på finalen?
- Jag vet inte. Det beror på om jag jobbar eller inte.

Hejar du på någon speciell artist?
- Oj, det var en svår fråga. Jag har faktiskt inte hängt med så bra, jag hinner inte eftersom jag jobbar så mycket. Men jag vet att Carola är med. Jag hoppas i så fall på henne. Hon sjunger så bra!

RECEPT
Samosa med grönsaksfyllning

8 personer

Ingredienser

Deg:
13 dl vetemjöl
120 g smält smör
1 tsk salt

Fyllning:
3 msk matolja
3 potatisar (koka och gör små tärningar)
2 dl gröna ärtor
4 klyftor pressad vitlök
2 cm ingefära (skalad och finhackad)
½ tsk spiskummin
1 stor lök (finhackad)
1½ grön chilifrukt (hackad)
½ tsk malen koriander
1 knippe färska korianderblad (hackad)
½ tsk salt
Olja till fritering

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till degen (vete mjöl, vatten, smör och salt) och låt sen vila i 30 minuter. Kavla tunt. Hetta upp 3 matskedar olja och fräs löken tills den är mjuk men inte brun. Lägg i den pressade vitlöken och stek i en minut. Sänk värmen och lägg i spiskummin, malen koriander och ingefära och stek försiktigt ytterligare 2-3 minuter. Häll i potatisen och ärtorna och blanda några sekunder innan övriga ingredienser ska i. Blanda ordentligt och lägg i en skål för att svalna. Skär upp degen i rutor om ca 8 cm. Placera en matsked fyllning i respektive ruta och vik ihop till en triangel. Slut knytena med lite vetemjöl utrört i vatten och fritera tills den får en gyllenbrun färg.
Serveras med myntsås (Yoghurt, mynta, salt och socker)

Dryckestips: Lassi (kall yoghurtdryck) eller indiskt thé




Namn: Mikael Karlsson, kock på restaurang Marcos i Uppsala.
Lagar: Grillade kycklingvingar med blue cheesesås.

Vad har du lagat för gott?
- Det är klassiskt amerikanska kycklingvingar som man kan doppa i blue cheesesås. Det går snabbt, är enkelt och jättegott. Om man inte gör kryddblandningen själv finns det färska kycklingvingar med färdig marinad att köpa som är riktigt bra. Då går det ännu snabbare.

Brukar du äta framför teven?
- Nej, det gör jag faktiskt inte så ofta. Jag jobbar på kvällarna så jag hinner inte.

Men om du gör det, vad blir det då?
- Grillade tunna revbensspjäll är en favorit. Det är också enkelt att göra.
Något annat som passar i tevesoffan?
- Det är aldrig fel med chips. Det är bara att öppna en påse. Eller pizza. Det funkar alltid.

Ska du titta på finalen?
- Tyvärr, jag jobbar då. Det är ju bandyfinal samma dag så det blir mycket att göra på restaurangen.

Annars då, gillar du schlager?
- Nu låter jag väl jättenegativ men svaret blir nej. Jag är mer åt hårdrockshållet.

RECEPT
Buffalo wings med blue cheese dip

För cirka 5 personer

2 kg frysta kycklingvingar
1dl rödvinsvinäger
1dl vatten
3 msk tomatpuré
2,5 msk strösocker
1 msk salt
2 msk medelstark salsa
2 tsk cayennepeppar
3 msk sweet chili
 
Gör så här:

Tina kycklingvingarna och låt dem rinna av ordentligt. Blanda vatten, vinäger, tomatpuré, socker, salt, salsan och cayennepeppar. Klappa in kycklingvingarna med blandningen, lägg dem på i en ugnsfast form och in i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter.
 
Blue cheese
250 g blåmögelost
3 dl gräddfil
Citron efter smak
Salt och svartpeppar
 
Tillagning:
Kör allt i en matberedare till en smidig konsistens.

Servera gärna med grönsaksstavar till exempel morötter och stjälkselleri.
 
Dryckestips: Coca cola.




Namn: Anne-Marie Lövenstad, driver Kafé Uroxen i Uppsala.
Lagar: Plockmat för alla

Vad är din tanke med de här tilltuggen?
- Man ska kunna ta lite av det man har i kylskåpet och göra något festligt av. Det är bara de där tandpetarna som man ska se till att ha hemma.

För vem?
- Alla! Barnfamiljer, tonåringar, vuxna. Även vegetarianer, fast inte veganer, eftersom det är ost i allt. Och har man inte hunnit äta så mycket innan finalen drar i gång kan man ersätta en måltid med de här tilltuggen.

Vad gillar du själv att äta framför teven?
- Det är faktiskt sån här mat - de få gånger jag har det. Jag klarar inte av att ha en skål med godis framför mig. Jag blir jättetrött efter att ha stoppat i mig en massa sött.

Hur ser din finalkväll ut?
- Jag är bortrest och har annat för mig.

Har du följt deltävlingarna?
- I år har jag faktiskt gjort det, annars har det inte blivit av. Jag tittar för att jag har en sambo som är jätteintresserad. Det är kul att programmet förnyat sig. Christian Luuk gör det riktigt bra.

Något schlagerminne du vill dela med dig av?
- Hm... Jag minns faktiskt när ABBA vann med Waterloo. Jag blev förvånad, trodde aldrig att ett svenskt band skulle gå och vinna.

RECEPT
Plockmat för alla

Recepten är beräknade för 4 personer

Mozzarella och pestofylld tomattortilla
En liten mozzarellaost
Pesto
Mjuk tomattortilla

Gör så här:

Bred pesto på 2 tortillas. Skiva en liten mozzarellaost.
Lägg ihop och stek genomvarm tills osten smält på ganska svag värme.
När det svalnat skär i ca 6 tårtbitar.

Morots- och gurkstavar med enkel dipsås
Cremefraiche
Sweet chilisås
Gurka
Morötter

Gör så här:
Skär upp gurka och morötter i stavar. Lägg en klick sweet chilisås på creme fraichesåsen (ska inte blandas, chilisåsen ligger som en äggula ovanpå)

Plockfat - man tager vad man haver
Till exempel:
Ost och vindruvor, leverpastej och smörgåsgurka, salami och
cocktailtomater, skinka och gurka

Gör så här:
Skär osten i kuber och spetsa vindruva och ost på en tandpetare. Gör
likadant med de övriga grupperna eller vad du har. Vitsen med detta är
de små och relativt nyttiga munsbitarna som även barn gillar.

Dryckestips: Öl eller sockerdricksbål (en flaska sockerdricka + saft av den sort man vill ha).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!