Lättlagat för utflykt i det fria
Med hopp om snö packar vi matsäcken och ger oss ut. Frisk luft blir man hungrig av. Tolvåriga Josephine Berger har hjälpt till att laga goda och lättlagade sportlovsrätter du kan äta utomhus.
Josephine Berger svänger ihop en omelett till wrapsen.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Ta med soppan i en termos. Den lite heta kryddningen värmer bra.
500 g morötter, ca 4-5 stora
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ urkärnad och hackad chilifrukt
1 msk riven ingefära
2 msk olivolja
1 l grönsaksbuljong, gärna ekologisk (t e x Renée Voltaires lantbuljong)
salt och nymald svartpeppar
1. Skala och slanta morötterna. Hacka lök och vitlök.
2. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs lök, vitlök, chili och ingefära lätt utan att det tar färg. Tillsätt morötterna och låt de fräsa med ett par minuter.
3. Häll i buljongen och låt det koka på medelvärme med lock i ca 15 minuter tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om den blir för tjock. Häll upp i termos och ta med muggar och små skedar.
Dinkelmuffins med fetaost och spenat (ca 12 stycken)
Perfekta till soppan eller som mellanmål. Muffinsen är godast nybakade. Hemma hos Jossan bakas det ofta olika typer av matmuffins. Toppen att packa ner till friluftsdagar och utflykter.
1 msk olivolja
1 rödlök
1 paprika
100 g färsk spenat
150 g tärnad fetaost
Deg:
50 g smör
4 ägg
2 dl Minifraiche
6 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala och grovhacka löken. Dela och kärna ur paprikan och tärna den.
3. Fräs grönsakerna mjuka i oljan. Tillsätt spenaten mot slutet och låt den hastigt mjukna. Låt fetaosten rinna av.
4. Deg: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, Minifraiche och det avsvalnade smöret. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör försiktigt i det i äggsmeten och blanda i grönsakerna och fetaosten.
5. Fördela det i pappersformar i muffinspanna eller använd enbart stora pappersformar. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
Jossans wraps med grönsaks- och skinkomelett (4 stycken)
En mättande pick nick-rulle med en välfylld omelett är smartmat i backen. Jossan gör ofta omelett och använder helst bara ägg utan vatten i smeten för det blir godast så.
Till 2 matiga omeletter:
8 ägg
1 gul lök
1 paprika, eller 4 msk strimlad rostad paprika i burk
100 g rökt skinka
2 msk smör
salt och nymald svartpeppar
Dessutom:
4 fullkornswraps
½ påse rucolasallat
några halverade körsbärstomater
aluminiumfolie
1. Vispa ihop äggen.
2. Skala och hacka löken. Tärna paprikan och skinkan. Fräs hacket lätt i hälften av smöret. Salta och peppra. Lägg hälften åt sidan på ett fat.
3. Häll i hälften av äggsmeten och sänk värmen. Stek omeletten tills den stelnar. Vänd den med hjälp av en tallrik som du lägger över pannan och vänder. Låt omeletten glida tillbaka i pannan och stek hastigt på andra sidan. Stek ytterligare en omelett med resten av grönsaks- skinkblandningen och äggsmeten. Låt svalna.
4. Dela omeletterna i halvor och lägg ut dem på ena halvan av wrapsen. Lägg lite rucola och tomater på och vik upp den andra halvan över och rulla ihop. Vira in i aluminiumfolie och tag med.
... och så några smarta matsäckstips:
Chai-te, alltså te med kanelstång, kardemummakärnor, nejlikor samt varm mjölk är gott att ta med i termos förutom den sedvanliga varma chokladen.
En blandning av torkade ekologiska aprikoser (t ex Saltå kvarns) och nötter eller mandlar är energitätt snacks om orken tryter.
Lägg varmkorv, ett lagerblad och några svartpepparkorn i en termos och häll på sjudande vatten. Tag med korvbröd, ketchup och senap. Häll ut spadet och fiska upp korvarna vid servering.
Cocktailtomater, morotsstavar och paprikabitar eller andra grönsaker är lätt att ta med i en burk och bra att knapra på till utflyktsmaten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!