Lättlagad mexikansk mat

Hemma i köket står William Hampton och gräddar flautas, hackar chili och mosar bönor. Det gjorde han redan som barn i Mexiko city timmarna innan han gick till skolan. Matintresset väcktes när familjens kylskåp gick sönder. Då ställdes hans uppfinningsrikedom på prov.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2009-01-22 07:03
Mexikansk mat är lätt att laga, smakar mycket och mättar många. Tvärtom vad många tror, fyller man inte hårda tacoskal med köttfärsfyllning och nöjer sig med lite grönsaker och dipsås.
- Nej, det är Texmex-mat, som visserligen är nära besläktad med mexikansk mat men inte så variationsrik. I Mexiko lagar vi allt från grunden, det tar lite längre tid men så är också tanken att man ska sitta länge och njuta av maten med sina vänner, berättar William Hampton.

Han är kock på Fasanens förskola i Årsta och driver en cateringfirma med mexikansk mat tillsammans med Julio Keymolen, också han från Mexiko.
William Hampton träffade sin svenska fru i Mexiko city, där han är född och uppvuxen. Sedan ett antal år bor de i Sverige och tillsammans har de fyra barn. Det är oftast William Hampton som lagar maten hemma. Då blir det gärna rätter som både barn och vuxna uppskattar.

Flautas, som betyder flöjt på spanska, är en sådan paradrätt. Det är mjuka majstortillas som fylls med något smarrigt och rullas ihop så att den liknar en flöjt. Eftersom tortillas gjort på majsmjöl inte går att få tag på i Sverige, kan man använda vetetortillas i stället.
William Hampton tar tag i en tortilla och lägger på köttfärsfyllningen, rullar försiktigt ihop den och strör på riven ost.
- En flauta kan man fylla med potatis, ost, kött, vad som helst. Det går bra att använda rester från gårdagsmiddagen och lägga till lite salsa, cremefraiche och sallad. Då blir det en helt ny rätt, säger han.

När William Hampton beskriver sin uppväxt berättar han att mexikanska barn går i skolan på för-eller eftermiddagen. William Hampton fick ett eftermiddagspass. Därför föll det på hans lott att förbereda middagsmaten innan han gick till skolan.
Med sex syskon och en mamma som arbetade utanför hemmet gällde det att tänka ekonomiskt.
- När kylskåpet gick sönder tog det flera månader innan vi hade råd att köpa ett nytt. Jag kunde inte handla för en vecka och var tvungen att använda min fantasi. Först tittade jag på ett matlagningsprogram på teve för att se hur man gjorde. Sen gick jag till marknaden. Där doftade det av färska råvaror, det var billigt och handlarna delade med sig av sina tips.

William Hamptons tycker att mat är gemenskap och glädje. Den ska smaka lika gott som den doftar och kryddningen ska vara väl avvägd.
Och mexikansk mat är inga problem att laga här i Sverige. Alla typiska råvaror finns, som bönor, tomat, majs, lime, chili och avocado. Det enda William Hampton kan sakna är kaktusfrukten.
Men ibland har han tur. Ibland dyker den upp i affären, denna frukt som är hård och taggig på utsidan men mjuk och söt på insidan. Den använder han i olika sallader. Eller äter den naturell som den är.




RECEPT



Flautas

12 vetetortilla
300 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
olja
Tillbehör:
2 dl crème fraiche
150 g riven eller smulad fetaost
finstrimlad isbergsallad
Sås:
3 tomater
1 vitlöksklyfta
2 spansk peppar
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med såsen: Koka tomaterna med den spanska pepparn och mixa sedan med vitlök och salt. Fortsätt därefter med fyllningen: Fräs löken i olja, tillsätt vitlöken och låt dem få en gyllene färg. Lägg i köttfärsen, salt och peppar.
Värm tortillabröden några sekunder i mikron så att det blir lättare att rulla dem. Fyll varje tortilla med lite köttfärsblandning, rulla ihop dem och lägg dem i en smord form. Pensla på lite olja.
Sätt in dem i ugnen, låt de få en gyllene färg på båda sidorna.
Servera dem med en sträng av crème fraiche och sås på varje flöjt. Strö över lite ost och sallad.


Guacamole

3 avokado
1 knippe färsk koriander
1 dl hackad lök
2 hackade tomater
saften av en lime
salt
(ev. en grön finhackad chili)

Finhacka avokado och koriander. Blanda med övriga ingredienser. Låt gärna guacamolen stå till sig 30 minuter innan den serveras. Lägg i en avokadokärna för att blandningen inte ska mörkna.


Molletes med bönor och pico de gallo

Mollete är en varm macka med bönor och ost.

5 småfranska eller minibaguette
200 g ost, t.ex. gouda, mozzarella, cheddar eller prästost.

Bönor
500 g svarta eller bruna bönor
½ finhackad lök
salt
3 msk olja


Pico de gallo

2 hackade tomater
½ hackad lök
½ dl hackad koriander
salt
ev. en grön finhackad chili

Blötlägg bönorna över natten. Häll sedan bort blötläggningsvattnet och koka bönorna i nytt vatten tills de är mjuka. Då först saltar man. Häll av vattnet i en skål. Fräs löken i oljan och häll ner bönorna. Häll bönblandningen i en skål. Mosa med hjälp av en potatisstöt eller använd stavmixer. Späd med buljongen om det behövs. Det ska vara samma konsistens som potatismos.

Sätt ugnen på 200 grader grill. Dela bröden på längden. Bred på bönor på varje halva. Lägg på ett par skivor ost. Ställ in bröden på en plåt i övre delen av ugnen. Ta ut dem när osten har smält.

Blanda ingredienserna till Pico de gallo och lägg en sked på varje mollete.

Bönblandningen som blir över kan man lägga upp i en skål. Strö över riven fetaost. Stick ner några nachos som dekoration och lägg resten i en skål vid sidan om. Sedan dippar man nachos i bönblandningen.


Citronpaj
Den här efterrätten bör man göra kvällen innan festen. Citronpajen är frisk och aningen syrlig i smaken!

1 burk kondenserad mjölk
3 dl vispgrädde
3 dl färskpressad citronsaft
2 pkt mariekex
1 lime

Mixa mjölk och vispgrädde. Häll ner citronsaften långsamt medan du mixar. Lägg ett lager hela mariekex i en kakform. Täck dem med ett lager av gräddblandningen. Fortsätt att varva kex med blandningen, och avsluta med ett lager gräddblandning. Täck formen med plastfolie och ställ in den i kylen. Ta ut den några minuter innan den ska serveras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!