Lätta sommartårtor

Inspirerad av sommarens härliga färger har jag bakat tre tjusiga och lättlagade tårtor. De är lätta att imponera med för de ser ganska avancerade ut men är busenkla att göra.

Foto: Hans E Ericson

Mat & dryck2006-06-22 00:00
Sorbettårtan har en botten av krossade mandelbiskvier blandat med smält smör. Ovanpå tre lager av köpt sorbet. Hur enkelt kan det bli?
"Charlotte" kallas en tårta som är dekorerad med de italienska savoiardkexen runtom. Savoriardkex finns att köpa i en välsorterad matbutik och är en av ingredienserna i tiramisu. Det finns olika tolkningar var tårtans namn kommer ifrån men ett är att en varm variant av "charlotten" härstammar från den engelska kungen Georg III (1744-1818) för att hedra hans fru drottning Charlotte. Den klassiska puddingdesserten "Charlotte Russe" har fått namnet från den franska kocken Marie Antoine Careme (1784-1833).
Chokladchocken med jordgubbar går inte av för hackor. En vanlig rulltårtsbotten med choklad fylls med chokladganache, apelsinmarinerade jordgubbar och grädde. Resten av ganachen hälls ovanpå och över hela härligheten slösar man med jordgubbar. En ganache är en chokladkräm som man lätt gör själv av mörk choklad som får smälta i het grädde. Egentligen ska det vara smör i också men någon måtta får det vara.
Att dekorera med ätliga blommor är vackert och trendigt. Tänk på att inte använda köpta då de kan vara besprutade. Jag frostar rosenblad med äggvita och socker. Det passar lika bra på en frusen sorbettårta som på jordgubbstårtan istället för marsipanros.
Midsommar är en perfekt anledning att ställa till med tårtkalas!


Så här lätt gör du frostade rosor:
Du behöver en eller flera obesprutade rosor eller andra icke giftiga blommor och blad, en uppvispad äggvita och lite strösocker samt en liten pensel.
1. Tag bort några av kronbladen på rosen.
2. Pensla hela eller en del av bladet med uppvispad äggvita.
3. Strö på socker och låt det torka en stund på en assiett eller smörpapper.
4. Pensla kanterna på resten av rosen och gör likadant med den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!