Låt maten blomma till midsommar

Ett enkelt sätt att förhöja midsommarstämningen är att låta maten blomma. Ätbara blommor och vilda örter är utsökta dekorationer och vissa tillför även smak.

Foto: Ulrika Ekblom

Mat & dryck2008-06-19 00:01
Hela försommaren är som en blommande sallad. Faktum är att jag på mina joggingrundor i Stadsskogen brukar bli sugen på sallad när jag ser de späda grönskande bladen, örterna och blommorna som går att äta. En gång stannade jag till och med och plockade träningsoverallsfickan full och gjorde en spirande vårsallad till lunchen.

Förutom vilda örter som harsyra, stensöta och kirskål finns många blommor som är ätbara. Men jag kan erkänna att de oftast är vackrast som prydnad i maten men vissa ger rejäl smak också.
Små söta blommor som tusensköna, viol och små rosor är perfekta till bakverk. Du kan också dekorera med till exempel gullvivor och syren, det ser vackert ut. Små blommor eller bara kronblad är att föredra framför en stor blomma kan kännas lite kluvet att sätta tänderna i.
Till mat och sallad passar det bra med mer kryddiga blommor som indiankrasse, gräslöksblommor och tagetes. Blomblad som är fina att garnera sallad med är exempelvis kronblad från solros och ringblommor. Prova dig fram, lägg en hel blomma på varje tallrik eller strössla över lite kronblad på salladen, potatissalladen eller det grillade.

Kronblad av rosor blir vackra att pensla med äggvita och beströs med strösocker för en frostad effekt. Underbart sött på bröllopstårta! Lavendelblommor kan varvas med strösocker i en glasburk för ett smaksatt socker att använda i te eller i kakor. Torkade malvablommor kan man göra te på och syrenblommor är fina att kandera och ha som kakdekorationer.
Se upp!
Bara för att en blomma är vacker behöver den inte vara ätbar. På Giftinformationscentralens hemsida: www.giftinformation.se, finns mycket kunskap samlad.

Exempel på ätbara blommor
(använd helst bara kronblad men dekorera med hela blomman)
Lavendel
Indiankrasse
Tagetes
Malva
Viol
Syren
Tusensköna
Gullviva
Ros
Solros
Ringblomma
Gurkört
Nejlika
Löktrav
Timjan
Gräslök
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!