Låt barnen vara med och laga maten
Det blir lätt samma, gamla, säkra favoriter till familjemiddagen. Men vilken mat lagar en kock till sina barn? Uppsalakocken Danya Giovannini delar med sig av sina bästa tips.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Jag kan tänka att "Hm, det här kan jag ju göra hemma också, det vore gott", säger hon.
När hennes barn, Alexander och Christoffer Holmgren, får önska middagsrätt blir det gärna lax med rotsaker eller tortelloni (en variant på pasta) med tomatsås. Det är inte tal om någon särskild barnvariant av maten, utan här äter alla samma sak.
Det fräser till när Alexander Holmgren, nio år, lägger ned laxbitarna i stekpannan. Hans lillebror Christoffer Holmgren, sex år, har fått uppdraget att sköta tortellonin som puttrar för fullt på en spisplatta strax intill. Mamma Danya övervakar det hela.
- De får faktiskt till och med hjälpa till att skära lök, fast med en gaffel i löken, säger Tony Holmgren, barnens pappa och sambo till Danya Giovannini.
Strax är maten färdig och det är dags att äta middag i det gröna köket. Det blir Christoffer som lägger upp pastan på ett serveringsfat och i farten plockar han åt sig både en och två munsbitar. Och så en till.
- Du ska väl inte äta upp allt det som ligger på fatet? frågar hans mamma och säger i nästa andetag att hon kan riva osten som ska vara ovanpå pastan. Men Alexander gör det gärna.
- Jag vet att det kan göra ont, jag har gjort det förut, säger han.
Danya Giovannini har valt pasta som en av de barnvänliga maträtter hon vill dela med sig av. Hon tycker att det verkar vara något med färsk fylld pasta som barn tycker om. Och det smakar ju mer, förstås, än torkad pasta. Den andra rätten blir korv Stroganoff, "för att det är en jättelätt rätt som går snabbt att göra en vardagskväll", och den tredje maträtten blir lax.
- Våra barn har alltid gillat fisk. Frågar man dem om de vill ha kött eller fisk, väljer de fisk. Tony fiskar mycket, så det har alltid funnits fisk här hemma.
De äter det mesta, Alexander och Christoffer Holmgren, och har alltid tyckt om grönsaker. Det är inte så lätt att svara på frågan vad de inte tycker om. Christoffer kommer inte på något särskilt.
- Jag gillar inte broccoli. Och inte chili con carne, säger Alexander Holmgren.
Troligtvis gör Danya Giovanninis yrke att hon försöker hålla en hyfsat hög nivå även på hemmamaten, tror hon.
- Jag försöker. Men halvfabrikat fungerar ju också. Det är ju ofta ont om tid på kvällarna, när barnen ska iväg på träning. Men jag är totalt allergisk mot fiskpinnar.
BÄSTA TIPSEN
Funkar alltid: Pasta i alla dess former.
Tankar om mat för de allra minsta: "Jag tror att många är lite fega och gör maten smaklös och finfördelad, kanske i onödan" (Danya)
Barnens favorit: Pappas omelett och mammas spaghetti med köttfärssås.
Så får man barnen att äta: Låt dem vara med och laga maten! Få känna stolthet över att 'det här har jag gjort'.
Bästa mattipset: Gör mer mat än vad ni äter upp en kväll och frys ned. Ha alltid frysta lådor. Micron är en underbar grej!
Funkar alltid: Pasta i alla dess former.
Tankar om mat för de allra minsta: "Jag tror att många är lite fega och gör maten smaklös och finfördelad, kanske i onödan" (Danya)
Barnens favorit: Pappas omelett och mammas spaghetti med köttfärssås.
Så får man barnen att äta: Låt dem vara med och laga maten! Få känna stolthet över att 'det här har jag gjort'.
Bästa mattipset: Gör mer mat än vad ni äter upp en kväll och frys ned. Ha alltid frysta lådor. Micron är en underbar grej!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!