(ca 6 portioner)
Tomatsås:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk olivolja
2 förpackningar tomatkross à 500 g
2 msk tomatpuré
½ tsk socker
1-2 msk blandade örtkryddor, såsom oregano, timjan och basilika
2 lagerblad
1 msk balsamvinäger
1 tsk salt
2 krm peppar
Spenat- och oströra:
400 g fryst bladspenat
½ msk rapsolja
salt, peppar
250 g keso
250 g kesella
150 g fetaost
rivet skal av ½ citron
¾ dl valnötter, hackade
1 dl mjölk
1 dl riven ost
salt, peppar
12 lasagneplattor
1 dl riven ost
1. Tomatsås: Fräs hackad lök och vitlök i oljan ett par minuter utan att det får färg. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra under lock ca 20-30 min.
2. Spenat- och oströra: Fräs tinad och urkramad spenat i lite olja tills vätskan försvunnit. Salta och peppra. Låt svalna.
3. Mixa samman keso, kesella, smulad feta och mjölk med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt riven ost, citronskal och valnötter och mixa samman snabbt. Smaka av. Rör ner den avsvalnade spenaten.
4. Lägg en del av tomatsåsen i botten av en ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattor, tomatsås och spenatröra. Se till att toppa lasagnen med både tomatsås och spenatröra. Strö över riven ost.
5. Tillaga i ugnen vid 225 grader, ca 25 minuter. Se till att lasagneplattorna är mjuka. Låt gärna lasagnen vila ca 15 min innan servering. Servera med kålsallad.