Lasagne med keso, fetaost och spenat

Tomatsåsen kan med fördel göras dagen innan och på så vis blir rätten snabb!

UNT:s bloggare Malin Bergvall lagar en vegetarisk veckomeny.

UNT:s bloggare Malin Bergvall lagar en vegetarisk veckomeny.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2011-01-12 14:24

(ca 6 portioner)

Tomatsås:

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

½ msk olivolja

2 förpackningar tomatkross à 500 g

2 msk tomatpuré

½ tsk socker

1-2 msk blandade örtkryddor, såsom oregano, timjan och basilika

2 lagerblad

1 msk balsamvinäger

1 tsk salt

2 krm peppar

Spenat- och oströra:

400 g fryst bladspenat

½ msk rapsolja

salt, peppar

250 g keso

250 g kesella

150 g fetaost

rivet skal av ½ citron

¾ dl valnötter, hackade

1 dl mjölk

1 dl riven ost

salt, peppar

12 lasagneplattor

1 dl riven ost

1. Tomatsås: Fräs hackad lök och vitlök i oljan ett par minuter utan att det får färg. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra under lock ca 20-30 min.

2. Spenat- och oströra: Fräs tinad och urkramad spenat i lite olja tills vätskan försvunnit. Salta och peppra. Låt svalna.

3. Mixa samman keso, kesella, smulad feta och mjölk med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt riven ost, citronskal och valnötter och mixa samman snabbt. Smaka av. Rör ner den avsvalnade spenaten.

4. Lägg en del av tomatsåsen i botten av en ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattor, tomatsås och spenatröra. Se till att toppa lasagnen med både tomatsås och spenatröra. Strö över riven ost.

5. Tillaga i ugnen vid 225 grader, ca 25 minuter. Se till att lasagneplattorna är mjuka. Låt gärna lasagnen vila ca 15 min innan servering. Servera med kålsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!