När du kommer in på Landings i S:t Per är det tydligt vad det handlar om: Ett hederligt konditori. Inredningen är densamma sen åratal, tiden står lite stilla, vilket den kanske också bör göra här. Klientelet är huvudsakligen något äldre, vid ett av patrullens besök är här faktiskt enbart gäster i pensionsålder och uppåt. Det är med den förutsättningen som Kafépatrullen tar sig an Landings.
Glasmontern är stor och lång och det är gästen själv som får fiska fram fikat och mackorna med tång innan det bär av till kassan. Lunchmatsutbudet är klart kaféanstruket, med tonvikt på matiga smörgåsar och pajer. Soppa och sallader finns också. Dagens soppa är vid ett besök sparrissoppa, tyvärr lite tunn i smaken och blaskig. Hade ett par sparrisstänger fått undgå mixerns skärblad hade det piggat upp en smula. Surdegsbrödet till är dock finfint, härligt segt och bestyckat med solroskärnor. Räksalladen är trevlig, med fina räkor, kokt ägg och majonnäs. Men rödlöken hade gärna kunnat få vara skivad och inte hackad – lättare att plocka bort för den som inte vill ha lök i sin räksallad. Bredvid den vegetariska pajen med oliver och paprika ligger några sallatsblad, tomat och gurka. Något mer fantasifullt hade varit välkommet. Även om gästerna gillar det traditionella får det inte bli för tråkigt.
Det råder ingen tvekan om att det är bakverken som är Landings stora dragplåster. Konditoriet kan sitt sötebröd. Biskvibotten är precis lagom seg och söt, fyllningen har perfekt balans mellan fluffig och fast och den är rik på chokladsmak. Kokosbollen är modell enorm och fluffigt läcker.
Patrullen har även avnjutit såväl skönt frasiga wienerbröd som rejält höga Napoleonbakelser och blivit nöjda och mätta.
Landings fyller inte det hippaste hålet i Uppsalas kaféutbud, men man står starkt i sin egen nisch – klassiskt konditori. Miljön känns kanske lite grå och gammal, men publiken skulle kanske inte uppskatta om kristallkronorna och heltäckningsmattorna byttes mot kopparlampor och mörkbetsade golvplankor.
På Landings står tiden lite stilla, och besökaren kan vila i det tidlösa lugn som följer av det. Den som vill ha en enkel lunch kan för all del gå hit, men höjdpunkten är och kommer alltid vara bakverken – de är omöjliga att stå emot.