Det är inte lätt att göra sig hörd i fårhuset på Håga gård. Tackorna har fullt sjå med att hålla koll på sina livliga avkommor. Lite extra bräker de när de får syn på lantbrukarparet Sana Nizamani Nilsson och Vilhelm Nilsson, vars närvaro de förknippar med utfodring. De vuxna gutefåren har gråspräcklig ull medan lammen är kolsvarta med vita fläckar.
- Rasen passar vårt arbetssätt, som bygger på idén om mat på naturens villkor. Vi betäcker dem på senhösten, när deras hormoner är inställda på det. Lamningen sker på våren och slakten på hösten, det är det mest naturliga, säger Vilhelm.
Inne i fårhuset finns de alldeles nyfödda lammen med sina mammor. Trots att de bara är upp till ett dygn gamla har de små svarta ullbitarna spring i benen. Gutetackor får ett lamm vid sin första betäckning och därefter två, aldrig fler, berättar Sana.
- Det är roligt att se hur olika tackornas modersinstinkter yttrar sig. Vissa är mer aktiva och försöker pusha igång lammen, medan andra väntar på att de ska ta egna initiativ.
Parets företag Uppsala Naturbete följer den senare principen och försöker inte skynda på naturen. ”Varje tugga vi tar, formar det landskap vi får”, är en devis de vill efterleva. Djuren får inte kraftfoder, soja eller spannmål utan lever av bete på sommaren och hö och ensilage på vintern. I Hågadalens naturreservat är markerna fria från gödsel.
- Magra naturbetesmarker ger mindre kött, men godare. När djuren utvecklas långsamt hinner fettet växa in i köttet så att det blir välmarmorerat, säger Vilhelm.
Lantbruk under de förutsättningarna är en utmaning, inte minst om man har begränsad erfarenhet. Att Sana och Vilhelm skulle bli fårbönder hade nog ingen gissat för sex år sedan, när de flyttade in i varsin husvagn hos Håga gårds tidigare arrendator. Då var Sana gäststuderande från Pakistan och Vilhelm läste hållbar utveckling och funderade på vad han ville med livet.
- Jag hade alltid drömt om att bli konstnär, men efter konststudier i Paris kände jag att något saknades. Nu har jag hittat mening i att bidra till den biologiska mångfalden i närmiljön och skapa alternativ till industriproduktion, berättar Vilhelm.
I husvagnsbyn fattade han och Sana tycke både för varandra och för djurhållning i samklang med naturen. 2015 blev gården ledig och de tog över arrendet men redan 2012 lånade de pengar för att köpa de får som brukade beta på området, och några stutar. De fick höra att de var väldigt optimistiska. Vilket stämde, medger Sana med ett skratt.
- Första året var tufft, vi var oerfarna och vår son Dante var nyfödd. Men vi har lärt oss mycket under resans gång. Sysslor som då tog tre timmar går på 40 minuter nu.
Viljan att göra skillnad för människor, djur och natur driver dem att fortsätta. Läget i Hågadalen ser de som en stor fördel – många får upp ögonen för Uppsala Naturbetes köttlådor och lammchorizo när de går förbi fårhägnet där skylten sitter. Att köpa direkt på gården ger kunderna inblick i hur produktionen går till. Vilhelm menar att maten i dagens samhälle har blivit anonym. Hur många tänker på varifrån den kommer?
- Vi försöker hitta tillbaka till själen i det vi äter. Nu är vi självförsörjande på kött, har höns och odlar en del. Det känns fantastiskt att kunna ge Dante mat med kärlek.
Sana ser även ett historiskt värde.
- Djur har betat på de här markerna i 3000 år. Nu är vi en del av den traditionen.
Recept med lammkött
Grillspett med lamm, paprika och citron
Proportioner per grillspett/person: 150 – 200 gram grillbitar av lamm (från steken eller kotletter), ½ skuren citron, röd paprika, 4 vitlöksklyftor.
Gör så här:
1. Skär köttet i cirka 3 cm tjocka tärningar och ställ åt sidan.
2. Skär citronen i tjocka bitar/skivor (c:a 2 – 3 bitar)
3. Dela paprikan i grovt skurna bitar,
4. Koka vitlöksklyforna ca 1 minut i vatten innan det träs på spettet (för att mildra smaken),
5. Trä upp citron, lammbitar, vitlök och paprika på ett stekspett
6. Grilla cirka 5 minuter
7. Gör en sås genom att röra samman saften av en pressad citron, en tesked dijonsenap, finhackad persilja och svartpeppar.
Lamm karahi (Pakistansk lammgryta)
Till 4 personer, Tid: 45 minuter
2 tsk mald spiskummin, 1 tsk malda nejlikor, 2 tsk garam masala, 1 tsk gurkmeja, ½ tsk cayennepeppar, 1 tsk malda korianderfrön (kan uteslutas), 1 tsk mald bokhornsklöver (kan uteslutas), 3 msk neutral olja (neutral rapsolja eller solrosolja), 3-4 vitlöksklyftor, 1 kg lammstek, lambog, eller lägg i 3x3cm tärningar, 1 färsk grön chilli, 2 tsk finhackad ingefära, 2 burkar krossade tomater, 1 gul lök, 1 kruka hackad färsk koriander, salt och peppar.
Gör så här:
1. Tärna köttet i 3x3cm tärningar.
2. Värm oljan i en gryta och stek alla kryddor samt vitlök, ca 1 min på medelvärme. Det får inte brännas.
3. Lägg i köttet och stek på medelhög värme, 3-4 min, till den ändrar färg.
4. Dela chillin på mitten (ta ur fröna om du inte vill ha för starkt) och lägg ner i grytan ihop med finhackad ingefära. Stek allt på medelvärme några minuter.
5. Häll i tomaterna, salt och peppar och koka i ca 20 min på medelvärme under lock.
6. I en annan stekpanna steker du löker tills den blivit gulbrun.
7. När köttet är klart, häll över löken ihop med hackad färsk koriander. (Spara 1 msk färsk koriander till garnering)
8. Servera med ris, naan eller bröd.