Laga nÀsslor och annat ogrÀs
Massa ogrÀs i trÀdgÄrden? Lyckliga du! DÄ behöver du inte ta mÄnga steg för att samla ihop ingredienser till vÄrmiddagen.
Av nÀsslor kan man göra pesto och andra röror.
Foto: Pelle Johansson
Kerstin Riedel har bakgrund som förskollÀrare och det var dÀr hennes intresse för naturen och hur man kan arbeta i och med den vÀcktes. I dag jobbar hon med att skriva lÀromaterial om naturen för yngre barn och hÄller Àven en del kurser och förelÀsningar om vilka blommor och blad man kan Àta.
- Det finns sÄ mycket i ens egen grÀsmatta som man kan anvÀnda i maten, men det vet mÀnniskor inte om. Det Àr gammal kunskap som hÄller pÄ att försvinna, sÀger Kerstin Riedel och dyker ned i den egna grÀsmattan.
Hon kommer upp med ett maskrosblad och skÀrskÄdar den i solljuset. Det blir perfekt till salladen, konstaterar hon.
- Det finns flera sorters maskrosor och ska man ha bladen i sallad ska man leta efter de blad som inte Àr sÄ vÀldigt flikiga, de Àr godare. Sedan kan man anvÀnda roten som sparris och de nya blomknopparna kan man koka i lÀttsaltat vatten och dÄ smakar det ungefÀr som broccoli.
Treklöver i salladen
Men vi nöjer oss med bladen till salladen i dag och med en van rörelse klÀmmer hon bladet mellan tumme och pekfinger och drar med ett ryck bort sjÀlva bladet frÄn den beska mittfÄran innan hon fortsÀtter salladsjakten i grÀsmattan. Treklöver, daggkÄpeblad och harsyra smakar gott i salladen, röllekan kan man anvÀnda som persilja och frÄn gullvivan kan man plocka bÄde blad och blommor. Tusenskönor gÄr utmÀrkt att Àta och de Àr vackra att dekorera salladen med.
- Sedan kan man blanda ut med lite tomater eller andra grönsaker och en dressing sÄ blir det en jÀttegod sallad!
NÀsselfrön i brödbak
I en liten backe intill grÀsmattan vÀxer brÀnnÀsslor och dem anvÀnder Kerstin Riedel till mycket mer Àn bara den vÀlkÀnda nÀsselsoppan. Den hÀr tiden pÄ Äret plockar hon fÀrska nÀsslor och anvÀnder bland annat till soppa, i plÀttsmeten och i pesto och andra röror. PÄ hösten plockar hon de fullvuxna brÀnnÀsselplantorna och torkar dem mörkt och svalt.
- Fröna kan anvÀndas i brödbak och torkade blad gÄr utmÀrkt att brygga te pÄ eller anvÀnda som krydda, förklarar hon.
Fast i dag anvÀnder vi oss sÄ klart av den spÀda tidiga vÄrbrÀnnÀsslan till maten. Kerstin Riedel eliminerar de giftfyllda piggarna genom att lÀgga nÀsselbladen mellan tvÄ bitar hushÄllspapper och kavla dem och riskerar dÀrefter inte att brÀnna sig i tillagningen. HÀlften av skörden förvÀller hon nÄn minut i vatten och smular sedan ned bladen i crÚme fraiche tillsammans med purjolök och salt. Andra halvan lÀggs rÄa ned i en stekpanna dÀr de frÀser runt i olja tillsammans med gul lök och vitlök.
- NÀsselkrÀmen passar bra till rökt fisk eller rökt kött och nÀsselpytten Àr gott och krispigt till det grillade köttet, sÀger hon.
Med brÀnnÀsslor kan du Àven...
... samla fröna och anvÀnda i surdeg med lÄng jÀstid
... smula fÀrska eller torkade blad i plÀtt- eller pannkakssmeten
... torka bladen och brygga te pÄ dem eller anvÀnda som krydda i matlagningen
... plocka ur fibrerna i stjÀlken och tvinna dem till en urstark trÄd
Med maskrosor kan du Àven...
... koka de första blomknopparna i lÀttsaltat vatten och Àta som broccoli
... anvÀnda bladen rÄa eller förvÀllda i salladen
... koka rötterna i lÀttsaltat vatten och Àta dem som sparris
... brygga vin pÄ blommorna
... samla fröna och anvÀnda i surdeg med lÄng jÀstid
... smula fÀrska eller torkade blad i plÀtt- eller pannkakssmeten
... torka bladen och brygga te pÄ dem eller anvÀnda som krydda i matlagningen
... plocka ur fibrerna i stjÀlken och tvinna dem till en urstark trÄd
Med maskrosor kan du Àven...
... koka de första blomknopparna i lÀttsaltat vatten och Àta som broccoli
... anvÀnda bladen rÄa eller förvÀllda i salladen
... koka rötterna i lÀttsaltat vatten och Àta dem som sparris
... brygga vin pÄ blommorna
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!