Laga nässlor och annat ogräs
Massa ogräs i trädgården? Lyckliga du! Då behöver du inte ta många steg för att samla ihop ingredienser till vårmiddagen.
Av nässlor kan man göra pesto och andra röror.
Foto: Pelle Johansson
Kerstin Riedel har bakgrund som förskollärare och det var där hennes intresse för naturen och hur man kan arbeta i och med den väcktes. I dag jobbar hon med att skriva läromaterial om naturen för yngre barn och håller även en del kurser och föreläsningar om vilka blommor och blad man kan äta.
- Det finns så mycket i ens egen gräsmatta som man kan använda i maten, men det vet människor inte om. Det är gammal kunskap som håller på att försvinna, säger Kerstin Riedel och dyker ned i den egna gräsmattan.
Hon kommer upp med ett maskrosblad och skärskådar den i solljuset. Det blir perfekt till salladen, konstaterar hon.
- Det finns flera sorters maskrosor och ska man ha bladen i sallad ska man leta efter de blad som inte är så väldigt flikiga, de är godare. Sedan kan man använda roten som sparris och de nya blomknopparna kan man koka i lättsaltat vatten och då smakar det ungefär som broccoli.
Treklöver i salladen
Men vi nöjer oss med bladen till salladen i dag och med en van rörelse klämmer hon bladet mellan tumme och pekfinger och drar med ett ryck bort själva bladet från den beska mittfåran innan hon fortsätter salladsjakten i gräsmattan. Treklöver, daggkåpeblad och harsyra smakar gott i salladen, röllekan kan man använda som persilja och från gullvivan kan man plocka både blad och blommor. Tusenskönor går utmärkt att äta och de är vackra att dekorera salladen med.
- Sedan kan man blanda ut med lite tomater eller andra grönsaker och en dressing så blir det en jättegod sallad!
Nässelfrön i brödbak
I en liten backe intill gräsmattan växer brännässlor och dem använder Kerstin Riedel till mycket mer än bara den välkända nässelsoppan. Den här tiden på året plockar hon färska nässlor och använder bland annat till soppa, i plättsmeten och i pesto och andra röror. På hösten plockar hon de fullvuxna brännässelplantorna och torkar dem mörkt och svalt.
- Fröna kan användas i brödbak och torkade blad går utmärkt att brygga te på eller använda som krydda, förklarar hon.
Fast i dag använder vi oss så klart av den späda tidiga vårbrännässlan till maten. Kerstin Riedel eliminerar de giftfyllda piggarna genom att lägga nässelbladen mellan två bitar hushållspapper och kavla dem och riskerar därefter inte att bränna sig i tillagningen. Hälften av skörden förväller hon nån minut i vatten och smular sedan ned bladen i crème fraiche tillsammans med purjolök och salt. Andra halvan läggs råa ned i en stekpanna där de fräser runt i olja tillsammans med gul lök och vitlök.
- Nässelkrämen passar bra till rökt fisk eller rökt kött och nässelpytten är gott och krispigt till det grillade köttet, säger hon.
Med brännässlor kan du även...
... samla fröna och använda i surdeg med lång jästid
... smula färska eller torkade blad i plätt- eller pannkakssmeten
... torka bladen och brygga te på dem eller använda som krydda i matlagningen
... plocka ur fibrerna i stjälken och tvinna dem till en urstark tråd
Med maskrosor kan du även...
... koka de första blomknopparna i lättsaltat vatten och äta som broccoli
... använda bladen råa eller förvällda i salladen
... koka rötterna i lättsaltat vatten och äta dem som sparris
... brygga vin på blommorna
... samla fröna och använda i surdeg med lång jästid
... smula färska eller torkade blad i plätt- eller pannkakssmeten
... torka bladen och brygga te på dem eller använda som krydda i matlagningen
... plocka ur fibrerna i stjälken och tvinna dem till en urstark tråd
Med maskrosor kan du även...
... koka de första blomknopparna i lättsaltat vatten och äta som broccoli
... använda bladen råa eller förvällda i salladen
... koka rötterna i lättsaltat vatten och äta dem som sparris
... brygga vin på blommorna
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!