Laga mat på bilens grenrör
Passa på att laga mat på motorn nu när sommaren kommer. Värm en burk korv på väg till picknicken eller stek den nyfångade fisken medan du kör hem från fisketuren. Lisbet Olofsson har gett ut Bilkalendern med recept som tillagas under motorhuven.
Att det är praktiskt att laga mat på motorn, upptäckte Lisbet Olofsson redan som raggartjej på 1980-talet.
Foto: Leif Henningsson
-Det är ju ett jättebra sätt att fixa mat! Motorn är som en mikro. Man kan laga mat på den, men framför allt värma upp mat, säger Lisbet Olofsson.
Nu, drygt 20 år senare, bor Lisbet Olofsson fortfarande i Robertsfors och är fortfarande väldigt intresserad av bilar. Samt av mat och hälsa. Hon har utbildat sig till friskvårdskonsult, har skrivit flera böcker om hälsa och föreläser ofta i ämnet.
Laga i foliepaket
Tillsammans med kostekonomen Gabriella Karlsson har hon nyligen gett ut Bilkalendern, som förutom bilder på Lisbet Olofssons och sambons raggarbilar även består av matrecept som man tillagar i foliepaket
på bilmotorn. Till exempel Janssons frestelse, rullpizza och laxpaket.
@3a Text:Det är nu på sommarhalvåret som man ska passa på att laga mat på motorn. På vintern kan det vara svårt, eftersom fartvinden är för kall.
— När du ska ut och fiska, ta med dig lite folie. Lägg den nyfångade fisken i folie på motorn, så är den färdiglagad när du kommer hem, säger Lisbet Olofsson.
— Eller om du far och hälsar på en kompis. Då kan komma fram med något helt färdiglagat att bjuda på. Det är väl jättekul!
Att laga mat på motorn är som att laga mat på en spis: man måste lära sig hur just den egna motorn/spisen funkar. Hur varm den blir och hur lång tid det tar innan den blivit varm. Och var man kan lägga foliepaketet — olika motorer ser olika ut, men på de flesta brukar det finnas någon lite ficka någonstans.
Har man en stor motor får man passa sig så att maten inte bränns. Kanske behöver man dubbla lager folie, och måste stanna bilen några gånger för att vända på paketet.
— Lax eller korv brukar bli bra med het motor. Eller sådant som ska smälta snabbt, till exempel en pizzarulle. Grädde och crème fraiche ska man akta sig för, har man det i paketet så brukar det bränna fast.
Rätterna behöver vanligtvis förberedas hemma: köttet måste brynas, och potatis kokas. Men ska man åka långt i en bil med liten motor som inte blir så het, går det att laga maten från scratch på motorn.
— Kör man 20 mil eller så blir ett långkok jättebra. Man kan säkert göra kalops på det sättet, gissar Lisbet Olofsson.
Korv är favoriten
Lisbet Olofsson berättar att hennes brorsbarn ofta slänger på en Gorbys-pirog på motorn innan de ska i väg någonstans. Men själv lagar hon sällan mat på motorn, säger hon. Hon tänker ofta att hon borde, som till exempel när hon är ute och föreläser. I det glest befolkade Västerbotten är inte sällan föreläsningen 20 mil bort.
— Då vore det ju perfekt att ha en korv eller något som värms upp, i stället för att köpa dyrt på en mack. Eftersom både el- och bensinpriserna är så höga, så är det ju lika bra att laga maten i bilen och slå två flugor i en smäll.
Just varmkorv är faktiskt Lisbet Olofssons favoriträtt. Annars blir det nästan enbart hemlagat från grunden.
— Ju mer råvaror, desto bättre mår man är min filosofi. Och att äta lite av mycket, så att man får i sig mycket vitaminer. Jag tycker inte att man ska behöva avstå från något, det blir ju så himla tråkigt då!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!