Laga mat med pumpa

Inför halloween radas pumporna upp i grönsaksdiskarna. Men vad ska man göra av dem? Liselotte Forslin skapar tre rätter med pumpa som huvudingrediens.

Foto:

Mat & dryck2013-10-29 14:03

Jag gillar att experimentera och hittills tycker jag bäst om den som är mest vanligast i butikerna – butternut squash. Du vet den där beige, päronformade saken som håller hur länge som helst i hyllan. Den finns i princip året om. Butternut squash eller ”butternutten” som jag kallar den är söt och mild i smaken. Köttet är orange och ganska fast i konsistensen. Du behöver inte skala den.

På Bondens marknad fick jag också lära mig av en japansk kvinna att den mindre, gröna lilla pumpan är vanlig i Japan och kallas både Delica och Kabocha. Om jag inte minns fel betyder kabocha pumpa på japanska. Hon hade också en sort som heter Patisson som är ganska platt med vågig kant. Men den är mer snygg än god. Det finns vita och gula och randiga.
Av en annan bonde köpte jag en Hokkaido som var liten, orange och mest bestod av kärnor när jag skar i den. Hokkaido har en lite mjöligt men ganska smakrikt kött. När jag läser på om pumpor är det lätt förvirrande med alla olika namn och stavningar. Samma namn kan dyka upp på flera olika så rätta mig om jag har fel.

För några veckor sedan kom jag hem till ett nästan helt tomt kylskåp och två lika tomma barn- och tonårsmagar. Jisses, tänkte jag, maten måste på bordet och det på rotmos som min bror brukar säga. Jag rotade runt i den deppiga kylen och bakom ett par burkar hittade jag lite trött grönkål, trendgrönsaken nummer ett om ni inte redan visste det. På balkongen hade jag glömt kvar några pumpor från en plåtning. Jag tog en butternut och tärnade och rostade, kokade lite pasta, fräste grönkålen, smulade den sista biten fetaost och rev en kant parmesan i pastan med lite av kokvattnet. Det var det godaste jag ätit på länge. Det är ofta så där nya recept kommer till. Av en slump, i panik eller kanske att man misslyckas med något som i stället blir jättelyckat.
I det här fallet var det panik, tomt kylskåp och ingen tid att gå och handla som skapade rätten.

Av pumpan som du skär ut en halloween-lykta kan du spara köttet men det är mest kärnor tycker jag. En söt pumpapaj med pepparkakskryddor är gott och fyllningen blir sammetslen av pumpaköttets textur. Jag brukar använda butternut till den med.
Jag tycker pumpa är en ny spännande grönsak i vårt land och som indianerna i Nordamerika alltid har använt. Köttet är fast och passar som vegetariskt alternativ.

Prova mitt recept på rostade stora bitar av muscatpumpa med krispig topping av panko, citron, timjan och parmesan. Det blir nästan som en köttbit som du kan servera med tillbehör. Trenden går mot att äta mer grönt så kanske det är dags att utvidga smakpaletten och receptbanken med lite härligt höstig pumpa.

RECEPT

Pasta med kabocha-pumpa, grönkål och fetaost

Krämig pasta med både salta och söta smaker. Vanligtvis gör jag den här pastan med butternut squash och det blir också jättegott!

6 portioner:
300 g tortiglioni
1 stycken, ca 1 kg kabocha-pumpa eller butternut squash
2 msk olivolja
chiliflagor, så mycket du törs
1 stort knippe, ca 240 g grönkål
1 dl riven parmesan
150 g smulad fetaost
2-3 dl kokvatten från pastan
flingsalt och grovt nymald svartpeppar ur kvarn

Till dekoration: 3 msk hackade pistagemandlar eller andar nötter, mandlar eller frön
crema di balsamico

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Dela och skala pumpan med grönsaksskalare. Om du använder butternut squash behöver du inte skala den. Kärna ur och skär den i bitar, cirka 2 x 2 centimeter stora.

3. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt i ett lager med olivolja och blanda runt. Salta och peppra generöst och strö på en eller ett par nypor chiliflagor. Rosta cirka 20 minuter tills pumpan är mjuk och har fått färg.

4. Koka under tiden pastan i en stor gryta som rymmer minst 3 liter. Häll av men spar cirka 2 deciliter av kokvattnet.

5. Ta bort mittsträngen från grönkålen och riv bladen i små fina strimlor. Stek dem i lite olivolja i en stor panna så de blir lite krispiga men inte brända, cirka 5 minuter.

6. Lägg tillbaka pastan i grytan, häll på det resterande kokvattnet, pumpan, grönkålen, parmesan och fetaosten. Rör om försiktigt. Hetta upp och rör så det blir lite krämigt. Salta och peppra ordentligt.

7. Lägg upp pastan på ett fat och toppa med pistagemandel och crema di balsamico.

Rostad muscatpumpa med krispig parmesan- och citrontopping

Perfekt tillbehör eller som grönt alternativ till kött.

6-8 portioner:
2 kg muscatpumpa
2 msk pankoströbröd (japanskt ströbröd som ger en krispig yta)
2 msk riven parmesanost
1 ekologisk citron, rivet skal
2 msk hackad färsk timjan
2 tsk flingsalt

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Dela och kärna ur pumpan och skär den i stora bitar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt med lite olivolja.

3. Blanda panko, parmesan, rivet citronskal och timjan och strö på. Rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter.


Butternut squash-soppa med knaprigt bacon

En riktig höstsoppa att inleda en middag med eller som lunch. Fetaost är också gott att toppa soppan med som ett grönt alternativ.

6-8 portioner:
1 stycken, ca 1 kg butternut squashpumpa
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 stort äpple
1 citron
7 dl stark varm hönsbuljong
2 msk rostade pumpakärnor
1 tsk torkad timjan
flingsalt och nymald svartpeppar

Till dekoration: 140 g tärnat bacon
rostad pumpakärneolja eller olivolja

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela pumpan och kärna ur den.

3. Skala och klyfta löken, skala vitlöken och skala och klyfta äpplet.

4. Dela citronen.

5. Lägg pumpan med snittytan ner på en bakpappersklädd plåt med lite olivolja. Lägg vitlöksklyftorna i hålrummet där kärnorna suttit så bränns de inte. Fördela lök, äpple och citronen med snittytan ner runt om. Salta och peppra ordentligt. Rosta cirka 30 minuter så pumpan är mjuk.

6. Ta ut och vänd den med snittytan upp så den svalnar. Gröp ur fruktköttet i en stor gryta, minst 3 liter och lägg den ugnsbakade löken, vitlöken och äpplet däri. Kläm i saften från den bakade citronen utan att kärnorna kommer med. Mixa med en mixerstav till en slät puré. Späd med buljongen och smaka av med salt, peppar och timjan. Var inte blyg med kryddningen, det behövs för att balansera upp sötman från pumpan.

7. Stek baconet krispigt och låt det rinna av.

8. Häll upp soppan i skålar och servera med bacon, pumpakärnor och gärna en sked pumpakärneolja eller god olivolja på toppen. Låt pepparkvarnen gå runt.

Frötips

Du kan skölja av fröna och göra rent dem från trådarna de sitter i och sedan rosta dem med en aning olivolja på en plåt i ugnen eller i panna. Salta lätt och använd i sallader eller på soppa eller som snacks.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!