Kyckling bit för bit
Kyckling är inte längre bara kyckling. Nya styckningsdelar säljs överallt numera. Liselotte Forslin steker kycklinglårfiléer, fyllda med aprikoser och nötter. Hon använder kycklingstrimlor i en gryta för barn och lagar en pastasås på kycklingfärs.
I Sydeuropa är det naturligt att kunna välja vilken sorts kyckling man vill ha. De finns olika sorter och storlekar beroende på ändamål. Många är uppfödda utomhus och får gå fritt och får på så vis ett bättre kött. Vi får hoppas att det så småningom kommer hit så vi slipper tugga på den ofta torra kycklingfilén.
Jag föreslår dig att prova de saftiga kycklinglårfiléerna i stället som har ett något fetare och mörkare kött med mycket mer smak och saftighet. De är lite mindre och har en fettkant som kan skäras bort innan tillagning om man vill. Låt den gärna sitta kvar, det ger mer smak och lårfiléerna innehåller ändå bara fem procent fett. Filéerna passar mycket bra att fylla som rullader, men också att strimla eller platta ut och steka som vanligt.
Om du gör rullader tänk på att först bryna och sedan hälla på lite vätska och låta köttet bräsera klart under lock. Då blir de saftiga och fina och blir fortare färdiga än om du ska steka klart dem.
Färsen är än så länge lite svår att hitta. Den innehåller endast sju procent fett och är mycket bra att ersätta vanlig köttfärs med. Tycker man den är för mager kan man steka med lite bacontärningar som ger smak och saftighet.
Färdigstrimlat är genvägen när det är brådis i köket. Visst kan man strimla själv men det är superenkelt att bara fräsa upp ett paket strimlor, naturella eller marinerade och tillsätta grönsaker och eventuellt något färdig woksås eller liknande. Grytan ni får recept på här är ett perfekt storkok att paketera portionsvis i frysen för hungriga barnmagar.
Jag fick idén när min femårige son åt en gryta ur en barnmatsburk för något större barn. Han tyckte det var toppengott så jag läste innehållsförteckningen och skapade själv ett liknade recept. Numera har jag alltid några portioner av min egen ²Indiska gryta² i frysen. Mycket bättre än snabbmat och du lagar den på en kvart och värmer den på ett par minuter.
Experimentera själv och ställ krav på din handlare att ta in produkterna om det inte finns tillgängligt.
Indisk gryta
för de minsta
(ca 8 barnamagar)
Innehåller det mesta som ungar gillar. Kyckling, majs, ärtor, banan och kokos. Jag blandar i kokt fullkornsris och fryser in i portionsförpackningar.
1 paket naturella
kycklingstrimlor, 450 g
1 msk smör eller margarin
1/2 tsk curry
1/2 tsk gurkmeja
1/2 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 hackad paprika
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 msk koncentrerad
kycklingfond, alt 1/2 tärning
2 dl frysta ärtor
2 dl fryst majs
2 msk maizenaredning
1 hackad banan
salt och peppar efter smak
Hetta upp matfettet, curry och gurkmeja och fräs kyckling och grönsaker ett par minuter tills de får lite färg. Häll i kokosmjölk och fond och låt det koka ihop ytterligare ett par minuter. Lägg i ärtor och majs och smaka av med salt och peppar.
Red av med maizenaredning och rör i bananhacket. Låt allt bli varmt.
Fyllda kycklingrullader
med aprikoser och nötter
(4 portioner)
Lårfiléerna brukar ligga i små paket om fem till åtta stycken och man bör beräkna två per person. Det finns även större paket.
Den här rätten har inspiration från Marocko med torkad frukt, kanel och nötter i fyllningen. Servera med couscous eller ris.
8 färska kycklinglårfiléer
Fyllning:
50 g saltade cashewnötter, grovhackade
1 msk smör eller margarin
1/2 finhackad gul lök
75 g hackade torkade aprikoser
1 krm riven muskotnöt
1 krm spiskummin
1/2 tsk stötta gula senapsfrön
1/2 msk malen kanel
1 tsk koncentrerad kycklingfond
2 msk mango chutney
1 dl vitt matlagningsvin
1 dl vatten
1 tsk salt, några rejäla drag
med svartpepparkvarnen
Rosta cashenwötterna lätt i en torr stekpanna ett par minuter utan att de bränns. Ställ åt sidan. Fräs löken i matfettet och blanda i nötterna, hackade aprikoser, kryddor samt fond och mango chutney. Smaka av med salt och peppar. Tag bort fyllningen från värmen och låt svalna lite. Fyll varje lårfilé med ett par teskedar av fyllningen och fäst ihop med en vass cocktailpinne. Spar ev överbliven fyllning. Bryn kycklingen lätt i lite matfett så den får vacker färg runt om. Salta och peppra efter smak. Tillsätt vin och vatten och låt det bräsera under lock cirka 67 minuter. Tag upp och låt rulladerna vila en stund innan servering. Häll den goda skyn över och strö över resten av fyllningen.
Kycklingfärssås
med oliver
(4 portioner)
Det går utmärkt med kycklingfärs i stället för köttfärs i pastasåsen.
1 paket kycklingfärs, 350 g
1 msk smör el margarin
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 hackad paprika
500 g krossade tomater
2 msk ketchup (för att lyfta fram sötman i tomaterna)
1 lagerblad
1 dl skivade svarta el gröna oliver
ev lite strimlad rökt skinka el fräst bacon
Hetta upp matfettet och bryn kycklingfärsen tills all vätska kokat in. Tillsätt lök, vitlök och paprika och låt det fräsa med någon minut. Häll i tomatkross, ketchup och lagerblad. Låt det koka under lock i 78 minuter. Späd med lite vatten om såsen känns för tjock. Tillsätt oliverna och smaka av med salt och peppar.
Det är gott med lite rökt smak i såsen. Om du vill kan du strimla i lite rökt skinka eller tillsätta lite frästa baconstrimlor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!