Kursmat 2: Rena råvaror utan krångel

Hon är inte så petig, Anette Storfeldt. I stället månar hon om kursdeltagarnas integritet och låter dem sätta sin personliga prägel på maten. Hon vill sprida skaparlust och matglädje hellre än att tala om för folk hur de ska hålla kniven, hur stora bitar ska vara eller hur uppläggningen ska se ut.

Grönsaksspett med quinoa

Grönsaksspett med quinoa

Foto: Pelle Johansson

Mat & dryck2004-01-29 11:07
Ifall någon håller på att steka sönder maten lägger hon sig i. Men om en svamp tillagas hel eller halv bryr hon sig inte om.
Uppsalabon Anette Storfeldt är kursledare nummer två som vi besöker i hemmaköket. Hon har kurser i Medborgarskolans regi. Dels i vegetarisk matlagning, dels en kurs med titeln Goda livet, som både handlar om mat och personlig utveckling. För det är egentligen så hon ser på hälsa. Det hänger på mycket mer än vad som hamnar i magen.
Själv verkar hon också ha integritet. När vi ringer på ytterdörren i Nåntuna Backe öppnar hon och ber oss vänta en stund. Hon ska ta en sväng med hunden först. Där står vi en smula häpna men har fått en paus i livet alldeles gratis.

Integritet och hälsa
Och kanske handlar hälsa till viss del om integritet. Om att ha mod att avsätta tid och låta annat vänta. Om att prioritera utifrån sina behov.
­- Du kan äta hur mycket grönsaker och annat nyttigt som helst men gör du det på fel sätt blir det ändå inget särskilt lyckat resultat. Att slänga i sig maten är ingen bra idé, inte heller att lassa upp ett berg på tallriken.
Anette Storfeldt brukar ha musik på sina kvällskurser för att skapa en rofylld stämning. När deltagarna ska äta uppmanar hon dem att tugga varje tugga 30­50 gånger. Mat ska tilltala alla sinnen och kompositionen är viktig. Måla en sallad, säger hon, i stället för att lägga upp den.

Belönad för förmågan att inspirera
I höstas fick hon diplom från föreningen Låt måltiden blomma. Det fick hon för sin förmåga att inspirera intoleransdrabbade till matlagning. Utmärkelsen stärkte hennes tro att må bra handlar om att kropp och själ är en helhet.
-­ Den mat du äter är egentligen bara en yttre bild för hur du lever för övrigt, säger hon.
Sitt eget matintresse fick hon för tio år sedan. Det började med att hon hade ont i magen, leder och knän. Som glutenintolerant gick hon inte bara miste om näringsämnen från mat som hon måste undvika, utan även vissa näringsämnen som hennes kropp inte kunde ta upp på grund av intoleransen.
Hon bestämde sig för att bry sig om sin kropp och tog kurser i näringslära. Då hade hon arbetat som förskollärare i tjugo år.
Successivt blev intresset för mat allt starkare.

Egen företagare
I dagsläget arbetar är hon egen företagare och arbetar som kursledare och konsult.
Vegetarian är hon inte, utan äter kött ibland.
I så fall rent kött. Råvarorna ska ligga så nära sitt ursprung som möjligt.
­- Vill jag äta senap så väljer jag en sort med så
lite socker och så lite konserveringsmedel i som möjligt.
Använder hon grädde tar hon riktigt grädde framför de ersättningsprodukter som finns.
Numera mår hon bra.
­- Jag äter så ren mat som möjligt och med variation.
Anette Storfeldts recept är enkla, snabba och passar både gluten- och laktosintoleranta.
I recepten har hon använt quinoa som liknar ett mellanting av frö och gryn. Det kallas även rismålla eller Andernas ris. Quinoa är näringsrikt och glutenfritt.


RECEPTEN


Grön wok
(4 personer)
1 klyfta vitlök
1 bukett broccoli
1 knippe färsk grön sparris
1 skvätt olivolja
1­2 krm örtsalt
2 msk rostade solrosfrön

Grovt skuren broccoli och sparris i två cm långa bitar (skär bort fötterna på sparrisen, de brukar vara träiga och hårda) wokas 5 minuter i olivolja och en skvätt vatten. Lägg eventuellt på lock. Vänd ner tunt skivad vitlök, örtsalt och dra av från värmen. Strö på rostade solrosfrön vid serveringen.


Grönsaksspett
(4 personer)
Grillspett i trä (finns i mataffärer)
1 grabbnäve svamp
1 squash
1 purjolök
1 paprika
2 msk Tamari alt
annan soja
2 msk olivolja
2 cm färsk ingefära

Sätt ugnen på 250 grader. Skär grönsakerna i grova bitar. Trä grönsakerna på spetten och lägg i ugnsfast form. Fördela Tamari eller soja, olivolja och fint riven ingefära över spetten. Grilla dem mitt i ugnen ca 15 minuter, vänd ett par gånger.


Quinoa
(4 personer)

2 dl quinoa (finns bl a i Globalen i
Kyrkans hus och Tant Grön, Håga by) - kan bytas ut mot ris

Koka upp quinoa i 1/2 liter vatten. Sila av kokvattnet och skölj i kallt vatten. Det tar bort det naturliga bitterämnet som omger fröna.Koka därefter quinoan i 3 1/2 dl vatten ca 15 minuter.


Måla en sallad
(4 personer)

Ett par tre olika sorters sallat t ex rucola, kruksallat och friséesallat
Dressing:
2 msk olivolja
1/2 msk vinäger
1 msk pressad citron,
1 krm örtsalt
färska örter (t ex timjan, basilika ...)

Skölj sallaten och lägg den vackert på ett fat. Blanda ihop dressingen och ringla den över salladen vid serveringsögonblicket. Klipp färska örter och fördela dem över salladen.


Rörande avokado
(4 personer)
1 avokado
1 msk olivolja
1/2 ­1 krm örtsalt
1 msk vatten
1 msk pressad citron
strimlat citronskal

Mixa eller mosa ihop ingredienserna med gaffel, utom citronskalet, det lägger du som dekorativ topp i serveringsskålen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!