Kulinarisk skatt på slottet

Kafépatrullen gläds åt det nyöppnade kaféet i slottet och hoppas att fler gäster hittar hit.

Bakom en anonym dörr nere i valven ligger numera ett fint kafé.

Bakom en anonym dörr nere i valven ligger numera ett fint kafé.

Foto:

Mat & dryck2015-10-30 05:00

Numera finns ännu en anledning att pusta sig uppför den branta Slottsbacken. Sedan tidigt i höstas finns nämligen en ny kafésatsning i Uppsala slott: Cajsa’s kök har öppnat kafé i de gamla valven under konstmuseet. Att hitta in är lite klurigt, det är visserligen skyltat från konstmuseet men själva entrédörren nere i valvet är anonym och utan skylt.

Väl inne, efter några trappsteg, känns det nästan som att man är i en kyrka. Det är vitmålade stenväggar, ett signifikant eko och högt i tak. Stora tavlor pryder väggarna och påminner om museets närvaro. Från fönstren flödar solen in, lokalen riktigt badar i ljus. Längst in finns Vasasalen, och ibland är dörren hit också öppen för kafégäster. Patrullen tittar med positiva miner på lunchmenyn, här finns både matiga wraps, sallader, ”matlådor” à la husmanskost och smörrebröd med olika pålägg.

Patrullen äter två olika sallader, en med fetaost och rotsaker som bas, en annan med lax och potatis. Det är två rejäla och matiga rätter, och goda. Till båda serveras fröknäcke med örtdipp. Bland matlådorna imponerar en mustig köttgryta med trattkantareller, som serveras med en rejäl hög ganska gott mos till, sallad och samma knäcke. Men det är smörrebröden som är det mest innovativa på menyn. Det med gubbröra är delikat. Själva röran är upplagd på några äggbitar och prydd med ett tunt skivat äppleflak och böngroddar. Smörrebrödet med räkor känns somrigt friskt, trots hösten. Rostbiffssmörrebrödet är gott, men nästan i köttrikaste laget med flera skivor under en klick med currykryddad remoulad.

Allt från rawfood till prinsesstårta syns på fikafronten. Blicken faller lätt på kaféets blåbärscheesecake, och man blir inte besviken. Morotskakan ser anonym ut, men är en av de smarrigaste patrullen avnjutit på senare tid. Vi testar också raw-nötbollen med lime, där cashewnötter blandats med russin och limeskal. Perfekt för den som vill ha något lagom sött och lite syrligt. Allt te som serveras är i lösvikt och ekologiskt, vitt, svart, rött och grönt. Cappuccinon, mild och rund i smaken, serveras med en liten chokladbit som bonus.

Lokalen är långifrån fullsatt vid patrullens besök – kanske har folk inte hittat hit än? Synd! Cajsa’s kafé är värt en utflykt i sig. Det stora utbudet och de fina smakerna känns som en extra fin belöning efter den sega backen och på vägen hem går vi med lätta steg och glada magar.

Cajsa’s kök (Uppsala slott)

Adress: Uppsala slott (nära Kung Jans väg)

Telefon: 08-230 190, 018-130 190

Hemsida: www.cajsas-kok.se

Passar för: Helgutflykten, den lunch­sugne, den som vill ha smörrebröd eller bara helt enkelt vill ta en riktig gofika.

Utbud: Gediget lunchutbud med varm husmanskost, sallader, wraps och smörrebröd. Stort fikaurval från praliner och prinsesstårta till rawfood.

För alla? Det gäller att vara rörlig uppför backen och i trapporna. För allergiker finns glutenfria och laktosfria alternativ, och vegetariska rätter finns också.

Prisexempel: Kaffe 25 kr (10 kr på maten, samma för te), matsallad 90 kr, matlåda 95 kr, smörrebröd 45 kr st (tre för 99 kr). cappuccino 30 kr.

Prisvärt: Ja, bra kvalitet för priset.

Vid bordet bredvid: En äldre och en yngre man i kostym pratar över en lunch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!