Kryddig lammfärspaj med fetaost

En snabblagad men ändå festlig fredagsrätt där kryddorna ger mycket smak. Hittar man inte filodeg, går den bra att ersätta med vanlig pajdeg, och lammfärsen kan bytas mot nötfärs eller vegetarisk färs.

Kryddig lammfärspaj med fetaost.

Kryddig lammfärspaj med fetaost.

Foto: Sandra Gunnarsson & Karin Ridderheim

Mat & dryck2016-03-18 05:00

Kryddig lammfärspaj med fetaost

4 port, Tid: 40 min

Ingredienser:

25 g smör

6 ark filodeg

500 g lammfärs

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

2 röda chili

1 msk garam masala

½ msk spiskummin

100 g bladspenat

1 dl russin (kan uteslutas)

3 ägg

2 dl crème fraiche

1 dl mjölk

2oo g riven lagrad prästost

200 g fetaostSalt och cayennepepparSmör eller olja till stekning

Gör så här:

1- Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret.

2- Lägg ett filodegsark i en ugnsfast form eller en pajform. Pensla med smör och lägg på ett nytt ark. Upprepa tills alla ark är på plats i formen. Det gör inget om de hänger en bit utanför.

3- Finhacka vitlök, lök och chili. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna. Fräs löken på medelvärme tillsammans med, chili, garam masala och spiskummin. Häll löken på en tallrik. Tillsätt lite mer fett i pannan och öka temperaturen. Stek lammfärsen tills den får färg. Blanda ner löken, kryddorna och spenaten. Smaka av med salt och cayennepeppar.

4- Blanda samman ägg, crème fraiche, mjölk och prästost. Smaka av med salt och cayennepeppar. Blanda med lammfräset och russin.

5- Fördela blandningen i filodegsformen. Toppa med smulad fetaost. Låt baka ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!