Kryddat brännvin till jul

Kryddat brännvin har sedan 1800-talet hos många funnits med på julbordet. I Sverige dricker vi i dag vår konsumtion av kryddat brännvin vid fyra tillfällen; till påsk, midsommar, kräftkalaset och julbordet.

Foto:

Mat & dryck2008-12-18 11:32
Sannolikt började man i begynnelsen att krydda den då mycket enkla finkelosande spriten för att över huvud taget göra den drickbar. En del av kryddorna var, och är, medicinalväxter som i vissa kombinationer ansågs nyttiga för kroppen - framför allt för matsmälningen och blodomloppet.

Helt klart är att alkohol kan hjälpa magen att spjälka den traditionella, ofta feta, julmaten. Kummin som oftast ingår anses också förhindra gasbildning.
Kryddat brännvin passar över huvud taget bra till julmaten; till sillen, den rökta- och gravade laxen, men också till de varma smårätterna och osten.
Dagens väldestillerade julbrännvin är i grunden en neutral vodka som fått sin smak av utvalda örter, växter, blommor och rötter som lakas ut i alkoholen.

Naturligtvis fungerar din vanliga snapsfavorit utmärkt även till julmaten även om Systembolaget till varje jul tillhandahåller ett antal speciella julsnapsar.




Årets julsnapsar



FYND - bästa köp



Snönubben Julsnaps 2008, Sverige (35 %) 50 cl/199 kronor.
Förra årets nyhet i lustig snögubbeflaska är minst lika god i år. Vattenklar, något söt med milda toner av citrus tillsammans med de klassiska fint balanserade snapskryddorna. Dessutom i behaglig alkoholstyrka som framhäver den aromatiska karaktären. Idealisk till klassiska sillinläggningar och till gravade laxen.

Gilde Juleaquavit, Norge (40 %), 50 cl/189 kronor.
Vackert gyllengul, väldoftande med tydliga sherryfattoner tillsammans med traditionella spritkryddor som kummin, fänkål och dill. En lite sötare nubbe som kanske inte är förstavalet till sillen, men däremot som digestif och kanske till en gräddig Janssons.

Patron Espings Jul Bäsk, Sverige (32 %) 50 cl/180 kr
28 (!) olika kryddor och örter ingår i den här Gammeldanskliknande påtagligt söta och malörtsbäska nyheten. Testa till revbensspjällen eller smutta på den till nötterna efter maten.


BRA KÖP - mycket för pengarna



Aalborg Jule Akvavit 2008, Sverige (47 %) 70 cl/298 kr
Som vanligt en högoktanig, kummindominerad, intensivt eldig julsnaps med dill och citrustoner som kan ta en fajt med den fetaste och saltaste julmaten. Men den extra höga alkoholhalten känns som vanligt lite onödig.


PRISVÄRT



Løitens Mild Gourmet Til Julemat, Norge (32 %) 50 cl/159 kr
Halmfärgad, med stor doft med tydlig enbärston som också går igen i smaken som även bjuder på toner av kummin och pomerans.

Reimersholms Julsnaps Viterlidens Guldakvavit 2008, Sverige (38 %) 50 cl/189 kr
Rätt smakrik, något söt, med balanserad kryddbukett och stänk av hjortron. Som vanligt mycket välgjord, men ändå ingen av de mer spännande i Reimersholms julserie.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!